пʼятниця, 09 листопада 2018 00:35

Для нестоличних депутатів є однокімнатні нічліжки

Держава компенсує витрати за оренду житла в Києві 170 народним депутатам. Із них 120 — задекларували мільйони заощаджень. Щомісяця їм виділяють 20 тис. грн за оренду квартири чи номера в готелі "Київ". Про це повідомляє Бігус.інфо.

Серед отримувачів компенсації — нардеп Ігор Молоток. Він із родиною задекларував майже 20 млн грн і володіє маєтком у селі Романків Обухівського району. У Дмитра Колєснікова і його дружини є дві квартири майже на 250 кв. м у столиці біля Національного антикорупційного бюро. У Євгенія Гєллєра — палац із власним парком у селищі Козин і 200 млн грн заощаджень. Також гроші на житло отримують мільйонери Руслан Демчак, Вадим Нестеренко, Іван Рибак, Владислав Севрюков, Ігор Бриченко, Юрій Одарченко, Олександр Долженков, Антон Кіссе, Віталій Барвіненко, Станіслав Березкін.

— Коли мільйонер бере компенсацію за житло — це жлобство. Маємо дурну законодавчу норму, яка дозволяє це. Навіть у багатих державах такого немає, — говорить колишній народний депутат 54-річний Тарас Чорновіл.

— Депутатам оплачують проживання у квартирному фонді в центрі столиці, де неймовірно роздуті ціни.

Має бути відповідальність за фальсифікацію даних про статки. Цим повинно займатися Нацагент­ство із запобігання корупції. Коли на дружин переписують квартири, щоб щомісяця отримувати зайвих 20 тисяч. Це розтрата державних коштів. За таке передбачені терміни ув'язнення.

Що було б справедливо? Народних обранців, які не живуть у Києві й не мають житла у столиці чи приміській зоні, забезпечити дахом над головою.

У Швеції для нестоличних депутатів на верхніх поверхах парламентських комітетів є однокімнатні нічліжки. У Польщі є дім-гуртожиток, що підземним переходом з'єднаний із Сеймом. Тамтешній номер — 3 на 4 метри, кухонна плита, холодильник, ванна кімната і двоспальне ліжко. Приватизувати його не можна. І більше ніяких зобов'язань держава перед членами парламенту не має.

Подібне депутатське містечко можна було б збудувати поблизу Києва. І прописати в законі: для тих, хто не має житла в столиці, й визначити майновий ценз. Якщо ти гривневий мільйонер — права на таке помешкання не маєш.

Зараз ви читаєте новину «Для нестоличних депутатів є однокімнатні нічліжки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі