пʼятниця, 08 листопада 2019 06:41

Держбюджет не відповідає обіцянкам влади про подолання бідності

5 листопада прем'єр-міністр 35-річний Олексій Гончарук представив доопрацьований бюджет на 2020 рік. Його Верховна Рада розглядатиме у другому читанні.

— Сформувати бюджет розвитку в теперішніх умовах — завдання непросте, — каже Гон­чарук. — Цей і наступний роки — пікові для погашення зовнішніх зобов'язань (Україна має віддати за кредитами 423,6 млрд грн. — ГПУ).

Доходи державного бюджету заплановані в розмірі 1,094 трлн грн, видатки — 1,108 трлн грн. Дефіцит становитиме 2,09% валового внутрішнього продукту.

Курс гривні буде близько 27 за долар. На соціальну сферу, зокрема, пенсії та субсидії, планують виділити 294 млрд грн. Це на 40% більше, ніж цьогоріч. На охорону здоров'я — 113,3 млрд грн, на дорожну інфраструктуру — 73,7 млрд на освіту — 145,1 млрд. Видатки на оборону й безпеку збільшили до 254,8 млрд грн, 130 з яких — Міністерству оборони.

Мінімальна зарплата прописана в розмірі 4723 грн, нині — 4173 грн.

— Це величезне розчарування, — каже про скоригований проект державного бюджету економіст 43-річний Олексій Кущ. — Він не відповідає обіцянкам нової влади про подолання бідності, динамічні темпи економічного зростання.

Деякі експерти перед першим читанням казали: "Уряд тільки сформований. Бюджет підготували за старими параметрами макроекономічних прогнозів, щоб вчасно подати до Ради. Незабаром побачимо новий з баченням влади щодо інвестицій, зростання, подолання бідності". Час минув — а ми отримали той самий проект бюджету. Там хіба з'явилися декілька мільярдів гривень, які депутати собі вибили на округи. Порахували, що бюджет від грального бізнесу отримає 3 мільярди гривень доходу (закон про легалізацію азартних ігор не ухвалений. — ГПУ). Збільшено доходи від приватизації із 5 до 12 мільярдів гривень (у бюджеті на 2018 рік було закладено 22,3 млрд грн доходів від приватизації. А отримали — 0,3 млрд грн. — ГПУ).

Зараз ви читаєте новину «Держбюджет не відповідає обіцянкам влади про подолання бідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі