середа, 28 грудня 2005 16:46

Депутатам соромно за зарплатню

 

Уже кілька днів депутати намагаються показати, що вони не задоволені новим підняттям своєї зарплатні. За жовтень кожен з народних обранців отримав від 14 до 18 тис. грн. Постанову про це місяць тому прийняла Верховна Рада на вимогу закону про держслужбовців "першого і другого рангів". Згідно з ним, депутати прирівнюються до міністрів і, відповідно, мають отримувати таку ж зарплатню. Міністрам ще влітку підвищив оклади уряд Тимошенко таємною постановою. Про неї стало відомо тільки тоді, коли депутати отримали такі великі гроші.

— Я був здивований, коли на мою картку тиждень тому прийшла сума 15 тисяч гривень. Я не повірив і доручив помічникам розібратися. Все правильно, вони кажуть, це — ваша зарплата, — розповідав "ГПУ" депутат фракції "Регіони України" Віталій Хомутинник, 29 років.

— Треба обмежити зарплату всім одним законом. Що означає "обмежити зарплату депутатам", а міністрам — залишити? Ми маємо рівний статус. Сьогодні я б сказав, що депутати роблять більше корисного для країни, ніж міністри.

Найбільше бідкався спікер Володимир Литвин, 49 років, якому останнім часом доводиться багато їздити країною:

За Конституцією, не можна зменшувати зарплату, якщо її вже призначили

— Це рішення лягло важким тягарем на нашу виборчу кампанію,— сказав голова Верховної Ради. І поскаржився, що йому особисто складно пояснювати людям, чому він отримує зарплатню 20 тис. грн, коли вони — 300.

Есдек Нестор Шуфрич, 38 років, запевняє, що позавчора він запропонував керівникам фракцій усунути таку несправедливість. Каже, що сперечався з ним лише міністр фінансів Віктор Пинзеник, 51 рік.

Валерій Асадчев, 52 роки, заступник керівника бюджетного комітету, каже, що депутатські зарплати для уряду зараз — серйозна проблема.

— Відмінити в принципі вже не можна, — сказав Асадчев. — Якщо людина вже отримала ці гроші, то це вже її соціальні права. За Конституцією, не можна зменшувати зарплату, якщо її вже призначили. Будь-який депутат може зараз подати в суд, і судді будуть зобов"язані повернути його 15 тисяч.

Крайнім поки що зробили Пинзеника. Голова бюджетного комітету Людмила Супрун, 40 років, сказала так:

— Цю постанову прийняв уряд Тимошенко. Її візував Пинзеник. Тому тепер він валить на Верховну Раду.

Поки шукатимуть винного у такому піднятті зарплат, Рада слухатиме закон про їх обмеження. Завтра.

Зараз ви читаєте новину «Депутатам соромно за зарплатню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі