середа, 22 лютого 2012 00:15

Депутат показав "бютівцям" середній палець

— "Тушка"! — кричать "бютівці" у сесійній залі Верховної Ради. Дивляться на 41-річного Володимира Каплієнка з групи "Реформи заради майбутнього". Той у вівторок уранці стає за трибуною виголошувати заяву.

— Сьогодні керівництво БЮТу зробило переворот усередині власної команди та бореться за місця у списках, — підвищує голос Каплієнко, розмахує рукою. Його заглушують крики. — Фактично прикривається, наче щитом, власною лідеркою, яка потерпає, бо так зручніше. Керівники БЮТу нагадують членів закритої секти, в якій знайшли себе розбишаки, хворі шпигуни, сексуальні збоченці, стукачі та продажні писаки, що дискредитують не тільки себе, а й державу. Ми радимо вам знайти сили та змінити солдафонське керівництво.

— "Тушка"! — усі 4 хв. його виступу скандують "бютівці". Тупають ногами, свистять. Спікер Володимир Литвин тричі натискає на дзвоник. Каплієнко йде на своє місце. Проходить повз плакат "Ні політичним репресіям! Україні — волю!" із зображенням екс-прем'єра Юлії Тимошенко за ґратами. Піднімає праву руку і показує опозиціонерам середній палець. Ті відвертаються.

Неподалік висять два плакати: "Табачник! Чемодан — вокзал!", де зображений міністр освіти Дмитро Табачник біля вагонного вікна, і "Табачників-Валуєвих з уряду геть!". На ньому міністр зі свинячим п'ятачком замість носа.

До трибуни із президії спускається віце-спікер 47-річний Микола Томенко. Кладе перед собою роздруківки.

— Ми вимагаємо розглянути постанову про невідкладне звільнення Дмитра Табачника, — читає. — Лише ворог країни міг придумати до міжнародного дня захисту рідної мови зменшити кількість уроків української мови та літератури. Ми повинні чітко сказати владі, що україножерство як державна політика має бути зупинене.

Опозиціонери аплодують. Литвин просить комітети із питань освіти та регламентний розглянути постанову. Оголошує перерву на півгодини на прохання фракцій НУ-НС та "БЮТ-Батьківщина". Депутати йдуть у кулуари.

— Треба порадитися. Більшість у п'ятницю хоче поставити на голосування законопроект про приватизацію газотранспортної системи, — каже "бютівець" Олександр Гудима, 61 рік. — Це така їхня відповідь на "пряник" від Росії у вигляді 10 відсотків знижки ціни на газ. "Газпром" правильно робить. Не хоче потрапити під вогонь європейської преси через вибіркове застосування до України. Бо Європа попросила в Росії знижку і отримала зміну формули ціноутворення. Але ці 10 відсотків нічого не вирішують. Бо залишається прірва в 100 доларів у ціні між нами та європейськими країнами. До 20 лютого ми мали заплатити "Газпрому" близько 2 мільярдів доларів. Це за січень. Бо зима була жахлива. Тепер Микола Азаров думає, де взяти ці кошти. Від МВФ нам передали "привіт", а Росія теж більше не хоче давати кредити.

У сесійній залі "нунсівець" Володимир В'язівський знімає плакати із зображенням Табачника. Один розгортає. Депутат Віктор Матчук фотографує на мобільний. Сміються.

На трибуну виходить "нунсівець" 37-річний Арсеній Яценюк. Поправляє окуляри.

— Ми вимагаємо негайної зустрічі із президентом, щоб обговорити майбутнє не влади, а України, — говорить. — Це буде політична і чоловіча розмова. Ми вимагаємо відповіді: яким чином президент виконуватиме резолюцію ПАРЄ щодо звільнення й участі у виборах Тимошенко, Луценка та інших політв'язнів? Які перемовини ведуть із Росією, що ми знову здаємо нашим російським партнерам? На яких умовах буде знижена ціна на газ? Що відповідає Янукович новій-старій російській владі щодо участі України в Митному союзі? Сьогодні в Україні формується військова хунта, замішана на великому капіталі Партії регіонів. Чи збираєтеся ви, пане президенте, вводити надзвичайний стан у країні? Ви стверджуєте про економічне зростання. Коли будуть підвищені пенсії, заробітні плати для вчителів і лікарів, коли будуть збільшені дотації, коли українці отримають добробут, а не ви будете користуватися ним?

За 20 хв. до журналістів виходить лідер фракції Партії регіонів 57-річний Олександр Єфремов. Стає перед камерами. Насуплюється.

— Він сам по собі не має права виступати лідером від опозиції, давати узагальнювальну точку зору і вимагати щось від президента, — коментує заяву Яценюка. — Зустрітися з президентом є шанс у всіх. Усе залежить від запитань, які там піднімають.

Зараз ви читаєте новину «Депутат показав "бютівцям" середній палець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі