пʼятниця, 09 грудня 2011 05:45

Чорнобильці почали сухе голодування

На пагорбі Маріїнського парку навпроти Кабміну стоїть кордон міліції. У четвер уранці крізь нього прориваються з десяток чорнобильців, які оголосили голодування. Міліціонери хапають їх за руки, намагаються не пустити.

— Быстро! Идем, идем! — кричить 56-річний Микола Костєв. Він керівник голодувальників. Розгортають білу тканину з чорним написом "Голодовка инвалидов Чернобыля Украины". Володимир Черезов із Лисичанська на Луганщині тримає жовто-блакитний прапор.

— Попроси их, чтоб мегафон передали! — кричить Костєв. Показує на 200 фермерів, які за кілька метрів протестують проти продажу землі. Один із чорнобильців підбігає до них, бере мегафон і віддає його Костєву.

— Инвалиды, чернобыльцы и все 16 категорий, которые пострадали от социального катка, присоединяются к вам! — говорить той у бік фермерів. — Мы защищаем тех, которые пострадали от социального геноцида. После недельной голодовки власть не разрешила поставить нам палатку. Люди спали с собаками на листве. В какой еще стране такое отношение к собственному народу? Ганьба!

— Ганьба! — вигукують фермери. — Ребята, мы с вами!

— Сухая голо-довка! Сухая голо-довка! — відповідає їм Костєв.

На підтвердження голодування чорнобильці виливають на землю воду з пластикових бутлів.

— Тримайтеся, хлопці! — гукають їм аграрії.— Пішли з нами під Верховну Раду!

— Мы не можем уходить отсюда! Объявляем сухую голодовку, — відказує Микола Костєв.

Фермери колоною йдуть до парламенту. Ведуть з собою рябу корову. "Беркутівці" їх не пропускають.

Чорнобильці повертаються до лав, де ночують другий тиждень. Володимир Черезов роздає стрічки "Сухая". Їх в'яжуть поверх шапок. Сідають спиною до Кабміну і закутуються в ковдри.

— Это еще не крайние меры. Доведут до того, что мы обольемся бензином, — говорить 48-річний Олег Романов із Луганська.

— Доведут, — підтверджує Черезов.

— Вчера вызвали наших жен в горисполком Первомайска. Кого телефоном, кого через работу. Мэр Борис Бабий рассказывал, что как им будет хорошо, когда мужья вернутся, и какие высокие пенсии у них будут с 1 января. Но там пенсии будут минимум в три раза меньше, чем мы отсудили и получали. Жены перенервничали. У кого давление, кто таблетки начал глотать. Начали нам звонить, и мы тут перенервничали. Хотят лишить нас тылов.

Підходить нардеп-"бютівець" Михайло Волинець. Обіцяє принести намет. У цей час у Раді 30 "бютівців" блокують президію. Вимагають припинити знущання з Юлії Тимошенко та декриміналізувати статтю, за якою її засудили на сім років.

— Ми не залишимо трибуну ні сьогодні, ні завтра — доки наші вимоги не будуть прийняті, — говорить лідер фракції Андрій Кожем'якін, 46 років. — Якщо у когось чешуться кулаки і він хоче розблоковувати, бажаю успіхів.

— Ми не збираємося застосовувати силу. Будемо розблоковувати трибуну шляхом переговорів, — обіцяє "регіонал" 54-річний Володимир Зубанов.

 

Янукович не приїхав до чорнобильців Донецька

22 чорнобильці чекали президента України в своєму наметовому таборі під управлінням Пенсійного фонду в Донецьку. Їм обіцяли, що Віктор Янукович знайде можливість зустрітися з ними і вислухати їхні вимоги. У вівторок глава держави відвідував рідну Донеччину.

Задля зустрічі з президентом лідер акції 52-річний Микола Гончаров, сподіваючись на зустріч, утік із лікарні.

— Андрей Кирша, помощник губернатора, сказал, что президент к нам приедет, — каже. — Пришли кинологи с собаками, прошлись по палаткам, обнюхали каждого. Договорились, чтобы встреча была в актовом зале на втором этаже Пенсионного фонда. И там кинологи поработали. К нам прибыл человек из личной охраны президента. Сказал, что из здания один выход, значит — место не годится. Но в итоге согласился, и мы вошли. Сели, ждем. Снова охранник: "Нет, выходите, Виктор Федорович будет принимать на улице". Мы вышли. Договорились, что нас будет общаться с президентом только 21 голодающий и пятеро из инициативной группы. Решили снова идти в актовый зал Пенсионного фонда, но обратно не пустила частная охрана здания. Нас просто дурачили, гоняли впустую.

7 грудня до наметового містечка прийшли судові виконавці. Зачитали у гучномовець чергове рішення суду про заборону будь-яких акцій біля Пенсійного фонду. Наказали згорнути намети до 10.00 п'ятниці 9 грудня.

 

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильці почали сухе голодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі