середа, 17 листопада 2010 10:43

"Черновецький буде "англійською королевою"

Автор: фото з сайта www.tsn.ua
  Київський міський голова Леонід Черновецький і голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов
Київський міський голова Леонід Черновецький і голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов

Указом від 15 листопада 2010 року президент Віктор Янукович призначив Олександра Попова головою Київської міської державної адміністрації. Іншим указом звільнив із цієї посади Леоніда Черновецького.

Той це поки що не коментує.

—  Заява буде завтра. Він у Києві, на робочому місці, у своєму кабінеті, — каже у вівторок його радник 27-річна Марта Гримська. — Оскаржувати рішення президента він не буде.

— Черновецький уже давно нічого не вирішує. Не головує на сесіях міськради, не з'являється на оперативних нарадах у КМДА. Йому залишилося тільки підписати новий бюджет міста після прийняття, — каже Костянтин Матвієнко, 44 роки, експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика". — Після того, як "регіонали" вирішили свої завдання на місцевих виборах, вони взялися за нелояльний до них Київ. Тепер Попов фактично очолює столицю. Це закономірно і логічно.

Влада намагається повернути активи, що їх "розбазарила команда мера — "Київенерго", "Київміськбуд", вважає Матвієнко. Надалі спробують повернути у міське володіння "Київмлин" і "Київхліб". Усе це роблять для подальшого перерозподілу власності. Але навряд чи може дійти до кримінального переслідування Черновецького. Це не має для "регіоналів" сенсу. У політичному плані він не опонент, а у фінансово-господарському — все, що можна буде з нього взяти, вони візьмуть.

Леонід Черновецький залишається мером столиці й головою міської ради.

— Але, як і раніше, нічого не робитиме. Попов із командою проведуть зміни у виконавчих структурах — замінять керівників комунальних підприємств, головних управлінь. Не сьогодні — завтра побачимо і зміни керівників районних держадміністрацій, — зазначає Костянтин Матвієнко.

— Формально у мера Черновецького залишається чимало повноважень. Його реальні дії залежатимуть від того, який "коридор" залишила йому влада, — говорить Михайло Погребинський, 64 роки, політолог. — Думаю, Леонід Михайлович не збирається воювати з новою адміністрацією. Це було видно впродовж останніх місяців. Тому в Києві абсолютно все вирішуватиме і за все відповідатиме Попов — і за сніг на тротуарах, і за дорожні розв'язки, і за генеральний план міста, і за обіцянки щодо метрополітену, і за вивезення сміття. Там, де буде потрібен підпис Леоніда Михайловича, його формально ставитимуть. Черновецький буде "англійською королевою".

Олександр Попов раніше обіймав посаду першого заступника голови столичної міськадміністрації. Призначений 15 червня цього року.

Початкова редакція закону "Про столицю України, місто-герой Київ" передбачала, що на чолі КМДА автоматично стає обраний на виборах голова міста. Звільнити його можна було тільки шляхом перевиборів. Цього року Верховна Рада внесла зміни до закону. Відтоді право призначати та звільняти начальника КМДА дістав президент країни. Посаду виборного керівника Києва в документі залишили, але тепер глава держави може не призначити його керувати міськдержадміністрацією. Тому реальної влади в столиці такий посадовець не має.

Леоніда Черновецького обрали мером у квітні 2006-го. Удруге — на позачергових виборах 25 травня 2008 року. Через дивакуваті заяви і відірваність від реального життя дістав прізвисько "Льоня Космос". Так Черновецького почали називати після слів про намір летіти у космос зі своїм котом Яшею. У передвиборній кампанії 2006 року вславився тим, що безкоштовно роздавав столичним пенсіонерам продуктові набори — гречку, згущене молоко, консерви. Опоненти назвали його "кандидатом-гречкою" і стверджували, що продукти допомогли йому перемогти.

Олександр Попов — колишній мер міста Комсомольськ на Полтавщині, нардеп від Партії регіонів. У листопаді цього року пообіцяв до 2015-го побудувати 13 станцій метро, розв'язку на Ленінградській пл., завершити реконструкцію аеропорту "Жуляни", повністю перебудувати набережну Дніпра, побудувати нові будинки на місці "хрущовок", аквапарк і розважальні центри.

Зараз ви читаєте новину «"Черновецький буде "англійською королевою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі