середа, 26 грудня 2007 18:13

Через рік мінімальна зарплата становитиме 605 гривень

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко (ліворуч) і міністр юстиції Микола Оніщук перед вчорашнім засіданням Кабміну
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко (ліворуч) і міністр юстиції Микола Оніщук перед вчорашнім засіданням Кабміну

Учорашнє розширене засідання  Кабінету Міністрів провів президент Віктор Ющенко, 53 роки. Він надав слово для виступу 47-річній прем"єрці Юлії Тимошенко. Двічі зупиняв її, коли говорила більше відведеного часу.

Перед початком засідання голова Київської облдержадміністрації Віра Ульянченко, 49 років, кличе до себе колег з інших областей. Її обступають. Кілька хвилин щось їм  шепоче.

— Тому знайте, що все залежить від того, як поведемося, — підвищує голос Ульянченко. — Не забудьте, що після засідання збираємося.

Залою проходить "бютівець" Олег Ляшко, 35 років. Підходить до новопризначеного голови Контрольно-ревізійного управління, теж "бютівця" Миколи Сивульського.

— Миколо Івановичу, тепер вже я замість вас у бюджетному комітеті буду, — говорить Ляшко.

Сивульський киває та йде на своє місце. До нового голови Податкової адміністрації, "бютівця" Сергія Буряка підсідає нардеп-комуніст Петро Симоненко. Усміхається та вітає з призначенням. Кілька хвилин щось розповідає, жваво жестикулюючи.

З"являється Раїса Богатирьова, 54 роки. До неї підбігають журналісти. Запитують, чи прийняла пропозицію про призначення секретарем Ради національної безпеки й оборони.

— Через пару хвилин самі побачите, — відвертається "регіоналка".

Президент, прем"єрка та спікер Арсеній Яценюк запізнюються на 10 хв. Яценюк і Віктор Ющенко в чорних костюмах, білих сорочках і червоних краватках. Спікер сідає по праву руку від глави держави, а Тимошенко —  ліворуч.

Балога пише й передає ще три записки

— Вітаю новопризначених членів уряду, — говорить Віктор Ющенко. — Але ми не маємо права в перше січня ввійти без бюджету.

Просить до кінця цього року розглянути це питання і не дискутувати.

У цей час голова Секретаріату президента Віктор Балога відриває аркуш із блокнота і щось записує, прикривши рукою. Швидко згортає вдвоє і зверху пише "Яценюку А.П". Просить передати спікеру. За кілька хвилин міністр культури Василь Вовкун передає записку віце-прем"єрові Івану Васюнику. Там написано: "Іване Васильовичу, якщо це буде коректно, то згадайте у виступі про тендер у галузі культури. Василь". Васюник згортає записку і кладе в папку. Про прохання у виступі не згадує.

— Перед тим як перейти до порядку денного, я хотів би представити Раїсу Василівну Богатирьову як секретаря РНБО, — каже президент.

Богатирьова встає. Їй аплодують. Потім Віктор Андрійович надає слово Тимошенко. Вона йде до трибуни. Розповідає, що вісім днів міністр фінансів Віктор Пинзеник разом із командою працював над бюджетом на наступний рік. Каже, що після прийняття його  доопрацюють у лютому.

— На грудень 2008 року плануємо збільшення мінімальної зарплати до 605 гривень, а може бути й більше, — веде далі прем"єрка. — Вікторе Андрійовичу, ми врахували і ваші пропозиції щодо виплат за народження першої дитини — 12 тисяч 240 гривень, другої — 25 тисяч, а за третю та наступні — 50.

Далі Юлія Тимошенко розповідає про підвищення пенсій, зарплат і стипендій.

— Юліє Володимирівно, ви перевищили відведений час на дев"ять з половиною хвилин, — каже в мікрофон президент. — Давайте дотримуватися регламенту!

Прем"єрка ніяковіє і просить ще дві хвилини. Балога голосно сміється в кулак.  Тимошенко додає, що знецінені вклади Ощадбанку повернуть. Ющенко знову просить її закінчувати.

Балога пише й передає ще три записки — виконувачу обов"язків голови СБУ Валентинові Наливайченку. Вони перезираються і сміються. Наливайченко ховає папірці в блокнот. Потім Балога пише  Богатирьовій. Вона помічає, що за спиною стоять журналісти і відкладає послання Балоги.

Віктор Ющенко надає слово новопризначеному міністру соціальної політики, "бютівці" Людмилі Денисовій. Та каже, що поки що говоритиме російською, але обов"язково вивчить українську. Обіцяє, що наступного року поетапно підвищуватимуть зарплати.

— Мені імпонує така злагоджена робота парламенту, президента й уряду, — насамкінець говорить глава держави. — Але її постійно треба підкріплювати. Кожен має розуміти своє місце, як солдат на полі бою.

Зараз ви читаєте новину «Через рік мінімальна зарплата становитиме 605 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі