середа, 11 листопада 2009 07:36

Центрвиборчком зареєстрував 16 кандидатів у президенти

Центральна виборча комісія в понеділок завершила прийом документів від охочих поборотися за крісло глави держави. Станом на полудень вівторка офіційно зареєстрованими були 16 кандидатів у президенти.

Члени Центрвиборчкому збираються у понеділок надвечір. Жанна Усенко-Чорна шепоче щось на вухо Юлії Швець. Сміються. Коли заходить голова комісії 61-річний Володимир Шаповал, розсідаються по місцях.

— До роботи, — Шаповал проводить поглядом по залу і вмощується в кріслі.

Члени ЦВК по черзі зачитують сім прізвищ тих, кому цього дня відмовили у реєстрації. всього їх 13. Всі претенденти неналежним чином оформили документи й не внесли необхідної грошової застави в 2,5 млн грн. Потенційний кандидат Орест Шевчук ще й не досяг 35-річного віку — стільки повинен мати кандидат у президенти. А представник Патріотичної партії Микола Грабар вніс лише 25 грн застави.

— Йому їх обов"язково повернуть, — усміхається після засідання член ЦВК Юрій Донченко, 56 років. Говорить, що ще протягом двох днів кандидати, які подали документи, можуть виправляти там помилки:

На граматичні помилки уваги не звертаємо. Це обличчя кандидатів

— Вони бувають різні. Найчастіше це перевищення друкованих знаків в автобіографії чи в програмі кандидата, або помилки, які носять фінансові моменти в декларації про доходи. На граматичні уваги не звертаємо. Це обличчя самих кандидатів.

Реєстрація триває. Юрій Донченко прогнозує, що претендентів на посаду глави держави буде приблизно стільки ж, як у вибори 2004-го. Тоді їх було 26, але двоє зняли свої кандидатури.

— 13 листопада ми підводимо усі підсумки, — наголошує Донченко. — У цей день країна дізнається, скільки в неї бажаючих поборотися за президентську посаду.

Офіційно кандидатами стали: юрист Олег Рябоконь, лідери "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко та "Фронту змін" Арсеній Яценюк. Керівники: Компартії — Петро Симоненко та Народної партії — Володимир Литвин, банкір Сергій Тігіпко, народний депутат Інна Богословська, лідер Партії регіонів Віктор Янукович, президент Віктор Ющенко, лідер "Свободи" Олег Тягнибок, голова Української народної партії Юрій Костенко, прем"єрка Юлія Тимошенко, "вільний демократ" Михайло Бродський, депутат Київради Олександр Пабат, лідер Соцпартії Олександр Мороз, президент Івано-Франківської торгово-промислової палати Василь Противсіх.

Зараз ви читаєте новину «Центрвиборчком зареєстрував 16 кандидатів у президенти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі