пʼятниця, 15 серпня 2008 17:44

"Бютівець" Яворівський пишається Віктором Ющенком

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Члени Української гельсінської спілки Левко Лук'яненко і Микола Горбаль на святкуванні 20-річчя її створення в Українському домі, у Києві
Члени Української гельсінської спілки Левко Лук'яненко і Микола Горбаль на святкуванні 20-річчя її створення в Українському домі, у Києві

У четвер увечері в Українському домі святкували 20-річчя від створення Української Гельсінської спілки. Левко Лук"яненко, Богдан і Михайло Горині, Олесь Шевченко й інші згадували побратимів, дивилися документальний фільм про організацію, а після концерту підняли келихи за круглу дату.

Голова спілки Левко Лук"яненко, 79 років, та секретар оргкомітету Олесь Шевченко, 68 років, у першому ряду готуються до початку. Розглядають папери, нашвидкуруч щось дописують. Зал заповнюється на третину.

На сцену виходить Лук"яненко. Дякує президентові за допомогу приміщенням та квитками для людей, які живуть далеко від Києва. За його спиною поряд із прапором України стоїть грузинський — на знак солідарності.

Після хвилини мовчання за померлими борцями за незалежність, на сцені з"являються представники Секретаріату президента та Кабінету Міністрів. Зачитують листи від глави держави та прем"єра. Від Верховної Ради вітає "бютівець" Олександр Яворівський, 65 років. Але починає говорити про Віктора Ющенка.

— Я любив цього чоловіка, пройшов із ним виборчу кампанію й вірив, що ми нарешті матимемо президента. Я, як і багато українців, маю багато розчарувань. Але те, що президентові вистачило духу поїхати до Грузії — я був гордий! — каже Яворівський. — Хочу привітати вас, лицарі українського духу! Без вас, мабуть, наша історія розвивалася б зовсім інакше.

Понад годину триває концерт. Потім усіх запрошують на фуршет на п"ятому поверсі. Левко Лук"яненко йде до ескалатора. Розповідає "ГПУ", що нинішня Україна не відповідає ідеалам, на які вони сподівалися 20 років тому.

Хочу порадити президенту бути суворішим і обмежувати демократію

— Країною керують люди комуністично-промосковського виховання. Тому вона  руйнується, — говорить він. — Патріотичні сили мають боротися й усунути нинішню владу. Прийде молодше покоління політиків, яке витіснить цих, і тоді Україна стане на шлях відродження.

Лук"яненко додає, що президент і прем"єр удвох із цим впоратися не можуть. Патріотичні сили мають бути у кожному районі, місті й селі. До Левка Григоровича постійно підходять, вітаються.

Гості обговорюють політику. За півгодини застілля дехто повеселішав і намагається дістатися до мікрофона. Шевченко, який керує торжеством, не пускає.

— Звісно, зараз багато недоліків. Головний — наша держава не стала українською за змістом і духом. Вона лише так називається. Усе це тому, що немає національного парламенту, — каже він.

Нинішня "демократична" більшість не є українською, вважає Олесь Шевченко. Через Верховну Раду не можуть пройти закони, необхідні для держави. До нього підходить чоловік напідпитку, хоче виступити з ініціативою нагородити братів Горинів званням Герої України. Шевченко затуляє мікрофон долонею. Пояснює, що про це вже говорили.

— Хочу порадити президенту бути суворішим і обмежувати демократію. Вона повинна бути тільки для тих, хто поважає закони й Конституцію України. Хто не поважає і пропагує антиукраїнські ідеї, для них не має бути демократії, — додає Олесь Шевченко.

Зараз ви читаєте новину «"Бютівець" Яворівський пишається Віктором Ющенком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі