середа, 03 лютого 2010 17:42

"Бютівці" побилися з "регіоналами"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Народні депутати розбороняють сутичку між Володимиром Бондаренком з БЮТу (ліворуч) та Андрієм Клюєвим з Партії регіонів під час учорашнього засідання Верховної Ради
Народні депутати розбороняють сутичку між Володимиром Бондаренком з БЮТу (ліворуч) та Андрієм Клюєвим з Партії регіонів під час учорашнього засідання Верховної Ради

"Дівчата, дайте чашечку кави, бо треба якось зняти стрес", — каже "бютівець" 49-річний Роман Забзалюк до буфетниці у Верховній Раді у середу. Виймає з кишені піджака гаманець, набитий 100-доларовими купюрами. Дістає 200 грн.

— А у вас є щось дрібніше? — дивиться на гроші працівниця.

— Мельче не водятся, — всміхається нардеп. — Тогда буду должен 2 гривны.

Забзалюк сідає за столика і дивиться на великий екран із трансляцією із зали засідань. "Регіонали" і "бютівці" саме блокують трибуну.

Депутати від Партії регіонів скликали позачергове засідання, аби внести зміни до закону "Про вибори президента".

— Ми прийшли ще опівночі, щоб не дати можливості "бютівцям" скористатися цим шансом і заблокувати трибуну, — розповідає "регіонал" Михайло Чечетов, 56 років. — Вирішили її стерегти, щоб зранку нормально провести засідання. Нардепи із БЮТу почали підтягуватися десь о п"ятій ранку, але ми вже зайняли всі відповідні позиції.

Нардепи із БЮТу почали підтягуватися десь о п"ятій ранку

— Я не розумію логіки дій "регіоналів", бо це виглядає як парадокс — запросили на позачергове засідання, а тепер закрити перед нами двері, — обурюється "бютівець" Микола Томенко, 45 років.

У БЮТі кажуть, що не згодні зі змінами до закону, які пропонує Партія регіонів. "Бютівці" також невдоволені, що запропоновано понад 200 поправок, яких вони "в очі не бачили".

— Не розумію, для чого взагалі ці поправки? Вони ж нічого суттєвого не принесуть, і тим більше невідомо, звідки вони взялися. Адже є інформація, що профільний комітет їх не готував, а це зробив апарат парламенту на вказівку пана Лавриновича з "Регіонів", — каже у кулуарах "бютівець" 38-річний Сергій Міщенко.

Депутати починають сперечатися у залі через поправки. До кількох "регіоналів", які стоять біля трибуни, підходять "бютівці". Один із них, Володимир Бондаренко, починає шарпати Андрія Клюєва з Партії регіонів. Інші "біло-сині" зриваються з місць і біжать на підмогу. Ліктями відштовхують "бютівців" подалі від трибуни та президії. Однак ті не сідають на місця і стоять далі. До зали через урядову ложу заходить голова парламенту Володимир Литвин, 53 роки. Двері входу для спікера підперли стільцем.

— Прошу сісти і заспокоїтися, — говорить Литвин із президії.

Депутати не реагують і юрмляться біля трибуни. "Регіонал" Ельбрус Тадеєв біжить на третій поверх, де розташована система "Рада". Зачиняє її ізсередини й нікого туди не пускає.

Після півгодинної сутички депутати вирішують розглядати кожну поправку до закону окремо.

— Нам відомо, що Партія регіонів уже домовляється з окремими членами комісій від БЮТ, щоб схилити їх на свою сторону, або проводить засідання і виключає за прогули членів нашої політсили, а включає своїх, — говорить у кулуарах "бютівець" Олег Ляшко, 37 років. — Тобто якщо ці зміни вони таки приймуть, тоді всі фальсифікації — в їхніх руках.

Нардеп прогнозує, що голосів у залі достатньо. Мовляв, за закон разом із "регіоналами" готові голосувати комуністи і частина блоку НУ-НС.

На момент здачі номера майже сотню поправок депутати провалюють.

Зараз ви читаєте новину «"Бютівці" побилися з "регіоналами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі