вівторок, 16 грудня 2008 17:28

БЮТ, НУ-НС і Блок Литвина підписали коаліційну угоду

Автор: фото: Андрій Єловіков
  Голова Верховної Ради Володимир Литвин (праворуч) і заступник лідера фракції ”Наша Україна — Народна самооборона” Борис Тарасюк під час вчорашнього засідання парламенту
Голова Верховної Ради Володимир Литвин (праворуч) і заступник лідера фракції ”Наша Україна — Народна самооборона” Борис Тарасюк під час вчорашнього засідання парламенту

"Перед підписами лідерів фракцій про створення "коаліції трьох" треба написати: "Із Богом!" Думаю, він буде з нами", — так учора говорив у Верховній Раді "нунсівець"  Юрій Кармазін, 51 рік, перед підписанням коаліційної угоди між БЮТ, НУ-НС і Блоком Литвина.

Незадовго до цього було невідомо, чи вдасться зібрати в його фракції 37 підписів для підтримки коаліції. Напередодні їх було 36. Зранку у вівторок відбувається засідання фракції НУ-НС, на якому один голос додає Ярослав Джоджик з Української народної партії. Одразу ж фракція уповноважує заступника її голови Бориса Тарасюка підписати коаліційну угоду.

Лідер фракції НУ-НС В"ячеслав Кириленко, 40 років, зі своїм першим заступником 55-річним Романом Зваричем подають у відставку. "Бютівці" говорять, що про це Кириленка попросив президент Віктор Ющенко.

— 37 голосів за створення коаліції — це більшість мінімальна, але все ж таки більшість. Тому я не буду головою фракції, що представляє фракційну меншість, — пояснює свій вчинок Кириленко.

А Зварич називає рішення фракції про вступ до коаліції дебільним.

— Як можна в одному реченні твердити, що коаліція існує, й водночас ухвалювати рішення про її створення? — запитує він.

Позбавляють мандатів Вакарчука та Тимошенка

Депутати починають обговорювати можливих претендентів на посаду нового лідера фракції НУ-НС.

— У нас є одна кандидатура, яка яскраво засвітилася — це Микола Мартиненко, — каже Давид Жванія, 41 рік.

У сесійній залі тим часом позбавляють мандатів нардепів від НУ-НС Святослава Вакарчука та комуніста Миколу Тимошенка. Вони відмовилися від депутатства. Вакарчук учинив так із власної волі, а Тимошенка Кабмін призначив керівником Держкомітету лісового господарства.

Потім депутати ухвалюють президентський законопроект про соціальний захист багатодітних сімей.

Майже опівдні депутат від НУ-НС Борис Тарасюк запрошує журналістів до зали нарад, що на третьому поверсі. Каже, там відбудеться підписання коаліційної угоди. Від Блоку Литвина присутній Ігор Шаров. Його напередодні обрали лідером фракції. Тарасюк гортає коаліційну угоду. Забігає Іван Кириленко. Поправляє піджак і сідає. Документ  підписують.

— Підніміть її вище й покажіть перед журналістами, щоб усі бачили! — вигукує Володимир Стретович, 50 років, із НУ-НС. Тарасюк демонструє аркуш перед телекамерами.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ, НУ-НС і Блок Литвина підписали коаліційну угоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі