четвер, 29 листопада 2007 19:07

БЮТ і НУ-НС утворили парламентську коаліцію

Автор: фото: УНІАН
  Іван Плющ та Юлія Тимошенко виходять із сесійної зали парламенту на перерву, під час якої депутати повинні підписати коаліційну угоду. Однак учора Плющ цього так і не зробив
Іван Плющ та Юлія Тимошенко виходять із сесійної зали парламенту на перерву, під час якої депутати повинні підписати коаліційну угоду. Однак учора Плющ цього так і не зробив

За годину перед учорашнім засіданням Верховної Ради в одній з її зал зібралися депутати з фракції "Наша Україна — Народна самооборона".

— Фракція має вимагати від президента звільнення Віктора Балоги з посади голови Секретаріату президента як одного з організаторів скандалу, — каже Борис Тарасюк, 58 років.

Його підтримують чимало політиків. Зокрема, Олександр Третьяков підхоплюється і говорить, що соратники Балоги Василь Петьовка та Ігор Кріль мають скласти мандати народних депутатів. Ті двоє на звинувачення не відповідають.

Перед засіданням В"ячеслав Кириленко оголосив, що на посаду голови Верховної Ради НУ-НС висуватиме Арсенія Яценюка. Хоча раніше кандидатом був він сам.

Після засідання Кириленко із тінню усмішки підіймається боковими сходами до кулуарів Верховної Ради. Проходить повз вхід на другий поверх і йде далі. Ховається за сходовим прольотом від решти депутатів, дзвонить по мобільному.

У цю хвилину до кулуарів заходить Юлія Тимошенко в оточенні кількох чоловіків. Її навіть не всі впізнають. У неї — незаплетена коса. Взута не в туфлі, як зазвичай, а в світлі черевики з довгими шнурівками. Костюм у лідерки БЮТу теж новий — світло-бежевий, розшитий камінням на комірі піджак і широка спідниця у складку. Сумочка у Юлії Володимирівни тієї ж моделі, з якою вона прийшла на перше засідання парламенту минулого тижня. Але іншого кольору — в тон одягу. Вона залишає її охоронцеві й заходить до сесійної зали.

Там головує "нашоукраїнець" Роман Зварич. Він відкриває засідання й одразу оголошує перерву на півгодини: для оформлення документів зі створення коаліції.

Із зали виходить Тимошенко із Іваном Плющем. Обіймаються. Плющ щось говорить лідерці БЮТу, вона усміхається до журналістів. Один із них запитує, чи правда, що хтось із "бютівців" відкликав підпис під коаліційною угодою. Лідерка БЮТу проходить, ніби й не чує, і вже в дверях раптом обертається і гукає через плече Плюща:

— Це "качка"!

У коридорі стоїть "бютівець" Андрій Шкіль, 44 роки:

— Це не більше ніж чутки. Юрій Крук ("бютівець", який начебто відкликав підпис з-під коаліційної угоди. — "ГПУ") не робив офіційної заяви. Я спілкувався з ним перед засіданням Ради. Він сказав, що сам про все дізнався з Інтернету.

До зали вносять букет у формі серця

Шкіль зазначає, що БЮТ підтримає будь-яку кандидатуру від НУ-НС на посаду спікера.

— Але мої симпатії на боці В"ячеслава Кириленка, — додає нардеп.

"Регіонал" 54-річний Михайло Чечетов говорить, що за Яценюка вони, можливо, проголосують.

— Він відноситься до тих політиків, які можуть об"єднати всі політичні сили в парламенті.

Його однопартієць Володимир Макеєнко, 43 роки, каже, що готовий голосувати за будь-яку кандидатуру:

— Зараз у нас немає такого, що ти когось можеш запропонувати. Тобі дзвонять і дають сигнал: за кого голосувати, а за кого ні.

У залі збираються народні депутати. Головуючий Роман Зварич вдруге оголошує півгодинну перерву — мовляв, треба зареєструвати підписи під коаліцією в апараті парламенту. Після перерви повідомляє, що угоду підписали 227 нардепів. Свій підпис не поставив лише Іван Плющ.

БЮТу і НУ-НС аплодують. Решта спостерігають мовчки.

— Відповідно до регламенту України оголошую, що 29 листопада 2007 року БЮТ і НУ-НС, керуючись Конституцією, за результатами виборів і на основі узгоджених позицій утворили коаліцію депутатських фракцій "Коаліція демократичних сил" у Верховній Раді шостого скликання, — проголошує Зварич.

До зали вносять букет у формі серця, всередині якого — жовто-блакитний прапор із троянд.

Після оголошення засідання закритим Іван Плющ каже, що не підписав угоду через прихильність до "широкої коаліції" за участю Партії регіонів:

— Коли президента Кучму запитали, яку найбільшу помилку він допустив, він назвав необ"єднання "Нашої України" і блоку "За єдину Україну". Я вважаю, що будувати Україну половиною країни неправильно.

Тимошенко біля виходу із сесійної зали зустрічає Зварича.  Він цілує її в щоку. Лідерка БЮТ підносить догори великий палець:

— Молодець, Рома! Молодець.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ і НУ-НС утворили парламентську коаліцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі