пʼятниця, 04 квітня 2008 18:10

"Буш нашкодив Україні"

  Дмитро Видрін: ”Це тільки зовні Меркель виглядає домогосподаркою. Всередині — велика воля й гарт”
Дмитро Видрін: ”Це тільки зовні Меркель виглядає домогосподаркою. Всередині — велика воля й гарт”

У четвер на бухарестському саміті НАТО Україну не запросили приєднатися до Плану дій із набуття членства в Альянсі. Відклали це питання до грудня.

— Це гра між Старою Європою та США, — вважає колишній "бютівець", політолог Дмитро Видрін, 58 років. — Європейські країни захотіли показати, що вони самостійні гравці й не піддаються тиску Джорджа Буша. Їм треба було за будь-яку ціну показати спільність та міцність на геополітичному рівні. Якби не було тиску з боку США, то ми вже приєдналися б до ПДЧ. Але Німеччина, Франція, Іспанія хотіли продемонструвати власну думку. Ми попали під гарячу руку. Якби Буш від"їхав і на другий день було б голосування, то Україну і Грузію підтримали б.

Виходить, що американський президент нам нашкодив?

— Так. Бо нині на чолі старих європейських демократій стоять люди, які мають великі амбіції. На цих людей важко натиснути. Це тільки зовні Меркель виглядає домогосподаркою. Всередині — велика воля й гарт. Так що Бушу не треба було тиснути.

Але в грудні Україну запросять приєднатися до ПДЧ?

— Стовідсотково. Бо тоді вже не буде Буша, — усміхається Видрін.

А чи не попросять нас знову зачекати, бо ще в чомусь будемо не готові?

— Шлях в Європу — це як ремонт. Спочатку думаєш, що треба поміняти тільки шпалери. А виявляється, що треба поміняти навіть штукатурку й дах. Не думаю, що, наприклад, Румунія та Болгарія були більш готовими. Я був в Албанії. Порівняно з Україною, це майже кам"яний вік. Тому тут не про готовність ідеться. Це — геополітичні інтриги.

Для Буша це стало поразкою чи перемогою?

— Насамперед це зайвий відсоток для Республіканської партії на виборах. Бо він показав, що боровся за інтереси США до останнього. Можливо, від цього якийсь відсоток перейде до МакКейна (кандидат на президента США від Республіканської партії. — "ГПУ"). Буш приїздив до нас не тому, що припекло з ПДЧ. Йому припекло з виборчою кампанією.

Як вплинуть на підтримку членства України в НАТО наступні американські вибори?

— Дивлячись, хто стане президентом. Якщо республіканець, то буде більше уваги до України, якщо демократ — менше.

Чи справді для приєднання до ПДЧ потрібна згода всіх політичних сил в Україні?

— Бажано. Треба мати кілька національних проектів, які об"єднували би потужних політичних гравців. Безумовно, непорозуміння впливають негативно. Бо це, наприклад, головний аргумент тої ж Ангели Меркель. Вона добре знає внутрішню ситуацію в Україні. Тому важко буде вішати на вуха локшину.

Зараз ви читаєте новину «"Буш нашкодив Україні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі