пʼятниця, 16 квітня 2010 03:27

"Більшість фракції НУ-НС зріє до коаліції з "Регіонами"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Екс-прем’єр Юрій Єхануров вважає, що новий глава уряду Микола Азаров проводить правильну економічну політику
Екс-прем’єр Юрій Єхануров вважає, що новий глава уряду Микола Азаров проводить правильну економічну політику

У чорному костюмі й бордовому светрі столичною вул. Сковороди йде усміхнений екс-прем"єр, керівник київського осередку партії "Наша Україна" Юрій Єхануров, 61 рік. Позаду — охоронець.

Єхануров спускається до віп-зали кав"ярні "Каффа". Тут останні три роки він проводить неформальні зустрічі. Година перебування в цій кімнаті коштує 300 грн. Юрій Іванович сідає по центру дивана й замовляє каву еспресо. Його прес-секретар умощується поруч.

Як оцінюєте роботу на посту президента Віктора Януковича?

— "Регіонали" повторюють помилки помаранчевої влади. Формування структур, підпорядкованих президенту, йде за принципом "всі з пляжа" — ми наберемо відданих, розумних, найкращих. І набрали. Вони були найкращі на трибунах, вулицях, Майдані, але виявилися зовсім нездатними працювати в бюрократичній структурі.

Стосовно зовнішньополітичних речей, то в Москві поки що невдача. На всі пропозиції та подарунки росіяни відповіли: "Ви хочете втілити свої обіцянки виборцям, але ми тут ні до чого".

Хіба після візиту Азарова Кремль не заговорив про зниження ціни на газ?

— Ціна на газ така, яка є. Решта все балачки. Те, що було зроблено рік тому (газові угоди, підписані Юлією Тимошенко. — "ГПУ"), велике нещастя для України. Ціна на газ для нас є найвищою серед усіх клієнтів "Газпрому".

Тимошенко каже: що нижча ціна на газ, то більші будуть поступки Москві.

— Мені важко прокоментувати, чим Росія розплатилася з Тимошенко за контракт минулого року. Відомо, що в газі вона розбирається найкраще. Правда, ні в чому іншому зовсім не тямить.

Чому фракція "Наша Україна — Народна самооборона" не ввійшла в коаліцію?

— Немає розуміння, що треба будувати державу і це є пріоритет. От говоримо: якщо не я прем"єр, то весь світ не такий. Це неправильна постановка питання. Неправильно, що не пішли в коаліцію. Тепер ми єдина європейська країна, де комуністи знаходяться при владі. Мені, економісту, зрозуміло, що нам це дорого обійдеться. Бо в Лондоні, наприклад, сидить якийсь хлопець, який  відповідає за надання чергового кредиту, і бачить: комуністи при владі — значить, дамо під більший відсоток. Оскільки ризики більші. Хочете тримати комуністів — будете платити більше.

Хто конкретно винен у тому, що НУ-НС не пішла в коаліцію? Кириленко, Яценюк, інші групи впливу?

— Зараз я почав інтенсивніше розмовляти з нашими депутатами. Більшість фракції НУ-НС уже зріє до коаліції з "Регіонами".

Які умови вступу НУ-НС у коаліцію?

— Якщо підемо, то комуністів там не буде. Йдеться про те, щоб комуністи відійшли і зайняли своє місце — на звалищі історії. Їх ціна в Україні — 5–6 відсотків. І хай вони там сидять і радіють, що така кількість українців їм ще довіряє.

Тимошенко почала відкрито працювати проти Ющенка у травні 2005 року

Маємо відкинути питання, пов"язані з мовою, Чорноморським флотом. Це принципові питання.

Янукович готовий не чіпати суперечливих тем?

— Він же сказав у Каневі, що єдиною державною мовою буде українська. Чорноморський флот буде до 2017 року, в Європейський союз нас беруть, в НАТО — теж. То про що розмова? Немає предмету спору. Давайте сядемо і прагматично поговоримо.

Наступні парламентські вибори будуть 2012 року. Як до того часу має діяти опозиція?

— Зліва мають бути комуністи, справа — такі сили, як Тягнибок. Ці крайні не повинні входити ні в які коаліції. А інші мають співіснувати разом, чути одне одного. Розбіжності не такі принципові, щоб роз"єднувати народ.

Які зараз настрої у суспільстві?

— Очікування. У нової влади є кредит довіри. Зараз штучно провокувати виступи проти неї — безнадійно.

Заходить офіціантка. Перепрошує та нагадує, що замовлена година закінчується.

— Нічого, нехай продовжують. Ми розберемося, — каже прес-секретар.

Жінка виходить.

Яку зовнішню політику вестиме Янукович?

— Зважену. Хотілося б, щоб ми розуміли: з великими гравцями треба спокійно й розважливо проводити переговорний процес.

Усередині України Янукович приділятиме увагу ідеологічним питанням, як попередній президент, чи відкине їх?

— Не можу сказати, бо не відбулися всі призначення в Адміністрації президента. Не зрозуміло, хто займатиметься стратегічними речами, не чули ще програмних промов. Бо одна справа кандидат у президенти, інша — президент.

Чому президент Ющенко не зміг вибудувати владу так, як це робить Янукович?

— Він точно так же робив — призначив нових глав адміністрацій, новий уряд. Все запрацювало. Але, — робить паузу, — Тимошенко почала відкрито працювати проти Ющенка у травні 2005 року.

Януковичу легше, бо в нього прем"єром Азаров?

— Усе, що зараз робить Азаров — це розумні кроки. Бюджету немає, а значить, немає зайвих витрат, економлять, зводять кінці з кінцями. Виходить, поки що.

Що відбуватиметься в економіці й політиці в наступні два-три роки?

— При всіх наших бідканнях, в цілому добробут населення зростає. А одночасно зростає тіньова економіка. Треба відслідковувати, чи зупиниться її зростання, чи будуть сигнали влади, які дозволять економіці вийти з тіні.

Зараз кадровими призначеннями "роздали всі квоти", а на осінь робитимуть "капітальний ремонт". Це нормально. Прийде потреба багатьох замінити.

Табачника звільнять?

— Побачимо, як він працюватиме.

Чоловік одного з лідерів вашої партії Віри Ульянченко став заступником Табачника. Як ви до цього ставитеся?

Єхануров вдає, що не чує. Супиться, гортає свої папери. Потім різко відповідає:

— Чоловік Віри Іванівни не є членом нашої партії.

Як пояснюватимете це виборцям?

— Я вже давно займаюся явищами, а не окремими людьми. Мене це так мало цікавить.

Прилаштування родичів, кумів, сватів на посади можна назвати "явищем"?

— Якби системно вирішили питання державної професійної служби, ніхто не питав би, як чоловік Ульянченко опинився на посаді. А так у нас є предмет для дискусій.

Вам пропонували посаду при формуванні уряду?

— Ні, звичайно. Я "тушкою" не продаюся. Якби наша фракція ввійшла в коаліцію, я сидів би за столом переговорів.

Які перспективи в України на наступні 10 років?

— Маємо зайняти своє законне місце в світовому ринку продовольства й навколо цього побудувати роботу економіки. Продовольство — шанс для України. Можемо в найближчі 10 років серйозно піднятися на цьому.

Друге — нам треба стати серйозними експортерами електроенергії. Хотілося б вийти на ринки Балкан, через Білорусь пройти на ринки Прибалтики. Треба розвивати видобуток власного газу. Спокійно за п"ять років можемо його подвоїти і зняти цю проблему з економіки. Але це не буде зроблено в цей термін. Бо при владі "великі знавці газу". Такі є і в тій, і в цій владі.


Колекціонує картини Айвазовського

Юрій Єхануров живе в квартирі на Печерську й орендує державну дачу в Кончі-Заспі. Його дружина Олена Львівна працювала в банку, зараз на пенсії.

Юрій Іванович збирає картини Івана Айвазовського. Купує, коли щонайменше п"ять експертів підтвердять оригінальність роботи. Торік полотно цього художника "Відплиття Колумба з Палоса" продали на аукціоні Сотбіс за $1,6 млн.

Живе в Україні з 15 років

Дід Єханурова з Житомирщини. Був ковалем і головою сільради. 1937 року його вислали до Сибіру.

— Потрапив на рудник, — каже Юрій Іванович про діда. — Після війни добавили ще сім років по політичній статті. Руки ж золоті були, а людей не вистачало. Вже потім він повернувся до Житомира. Там і похований. Мама вийшла заміж у Сибіру. Батько та другий дід — іркутські буряти. Вони православні.

Юрій Єхануров народився в селі в Якутії. З 15 років живе в Україні. Працював заступником голови Київської міськдержадміністрації, головою Фонду держмайна, першим віце-прем"єром в уряді Ющенка, обирався нардепом. У 2005—2006 роках очолював другий помаранчевий Кабмін. Перебрав справи в Тимошенко, а потім передав їх Януковичу.

Зараз ви читаєте новину «"Більшість фракції НУ-НС зріє до коаліції з "Регіонами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі