середа, 07 вересня 2011 05:30

"Беркут" зніс вісім наметів на Хрещатику

Автор: фото: PHL
  Бійці спецпідрозділу ”Беркут” демонтують намети прихильників Юлії Тимошенко на Хрещатику в Києві 5 вересня
Бійці спецпідрозділу ”Беркут” демонтують намети прихильників Юлії Тимошенко на Хрещатику в Києві 5 вересня

— Що воно таке твориться? Налетіли, як коршуни. Палатки поламали, все потрощили. Мабуть, Януковичу нема з чого паркан у "Межигір'ї" будувати, — хапається за голову літня жінка у квітчастій сукні на Хрещатику в Києві.

У понеділок увечері бійці спецпідрозділу міліції "Беркут" знесли вісім наметів-приймалень депутатів. Ті простояли лише годину. Були по той бік дороги від наметового містечка опозиції під Печерським судом, який розглядає справу Юлії Тимошенко. П'ять шатер належали громадській організації "Коаліція учасників помаранчевої революції", три — партії "Батьківщина".

Міліція з'явилася біля нових наметів за півгодини після встановлення. "Беркутівці" під'їхали трьома автобусами-"пазиками". З одного вийшов старший. Щось говорить у рацію. За кілька хвилин буси переїжджають на протилежний бік Хрещатика. Із них виходять із сотню "беркутівців".

— Знесення наметів є незаконним, — лунає з динаміків під судом. — Усі потрібні дозволи ми отримали і зареєстрували їх у міськдержадміністрації.

Мітингувальники стають перед наметами пліч-о-пліч. Один чоловік у чорній сорочці щосили калатає дзвоником, яким у школах оголошують перерви.

Дехто з "беркутівців" обходить намети з тильного боку. Оточують кожен. Беруть один одного під лікті й мовчки відтісняють людей.

— Не трогай меня, бл...ь! — кричить один із протестувальників і штурхає "беркутівця" в плече.

Міліціонери стягують тенти з наметів, розбирають металеві каркаси. Люди хапають накриття й тягнуть у свій бік. Серед них кілька нардепів-"бютівців". Вони вирізняються солідними костюмами.

— Чого ти вислужуєшся, думаєш, премію дадуть? — кричить міліціонерам якийсь чоловік.

— Шаг вперед! Вытесняем их! — командує "беркутівець" із рацією.

Інші хапають за руки-ноги тих, хто опирається, й тягнуть у свої машини.

— Помогите, кто-нибудь! Убивают! — кричить хтось із опозиційного табору.

За 10 хв. на місці наметового містечка — самі уламки каркасів і тенти. Їх оточують "беркутівці".

— Бандіти! Ганьба! — кричать мітингувальники. За півгодини розходяться.

О 18.00 під'їжджає трактор. Чоловік та жінка у формі працівників комунального підприємства закидають рештки шатер у причіп. На асфальті залишається моток скотчу й картонка з написом "Негідники, кого ви захищаєте? Урку!".

— Ми будемо судити Януковича і його банду в палаці "Україна" — щоб кожен охочий міг за цим спостерігати, — говорить під судом у мікрофон "бютівець" 46-річний Андрій Павловський.

У цей час у суді розглядають справу Юлії Тимошенко.

— Вирок їй зачитають у четвер–п'ятницю. Посадять на сім років. От побачите, — виходить надвір один із прибічників екс-прем'єра.

Під час знесення наметів міліція затримала сімох осіб. П'ятьох, що мали при собі документи, відпустили того ж дня. Двох залишили в камері-"мавп'ятнику" до вівторка. У вівторок мав відбутися суд над затриманими. Їх звинувачують у непокорі міліції та незаконному встановленні малих архітектурних форм.

Зараз ви читаєте новину «"Беркут" зніс вісім наметів на Хрещатику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі