пʼятниця, 12 жовтня 2018 06:50

Балух заповів поховати його на березі Дніпра

Український політв'язень 47-річний Володимир Балух припинив голодування у слідчому ізоляторі Сімферополя 9 жовтня. Не вживав повноцінно їжі 204 дні, протестуючи проти вироку суду.

— Коли він прибуде до колонії, має намір продовжити свій протест, — каже 31-річна Ольга Скрипник, голова Кримської правозахисної групи. — Заявив, що не одягне тюремну робу.

У Володимира Балуха є підозра на виразку або панкреатит.

"Розуміючи наслідки голодування, звертаюся до вас і прошу виконати останню волю: у випадку смерті не залишати моє тіло на окупованій території, — пише він у листі 9 жовтня. — Місце поховання залишаю на вибір сім'ї. Я б хотів, щоб це була сільська місцевість на березі Дніпра поблизу Києва".

ФСБ Росії затримала Володимира ­Балуха 8 грудня позаторік. Стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Сам Балух вважає, що став жертвою репресій за проукраїнську позицію — через прапор України, який він вивісив на власному будинку.

3 жовтня так званий Верховний суд Криму змінив вирок із п'яти років колонії до чотирьох років і 11 місяців.

Незаконно засуджений у Росії режисер 42-річний Олег Сенцов припинив голодування 6 жовтня. Не вживав їжу протягом 145 днів із вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у РФ.

"Виглядає цілком здоровим", запевняє уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова, 63 роки:

— Регулярно приймає їжу під наглядом медиків.

У травні 2014-го Олега Сенцова затримали в Криму. Звинуватили в підготовці терактів. Засудили до 20 років колонії суворого режиму.

Український військовий 29-річний Олександр Шумков припинив голодування 1 жовтня. Він не їв протягом 130 днів.

— Тиждень тому почав потроху харчуватися, — каже його тітка Людмила Шумкова. — Тому що витримувати два-три судових засідання щотижня йому не вистачає сил. П'є солодкий чай, їсть вівсянку.

Торік Олександра з території України викрали російські спецслужби. Його незаконно утримують у слідчому ізоляторі міста Брянськ. Звинувачують в участі у "Правому секторі", який є заборонений у РФ. Шумкову загрожує від двох до шести років позбавлення волі.

9 жовтня з окупованого Криму до Москви почали етапувати політв'язня 41-річного Євгена Панова. 13 липня його засудили до восьми років колонії суворого режиму нібито за підготовку терактів на півострові.

Зараз ви читаєте новину «Балух заповів поховати його на березі Дніпра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі