середа, 10 жовтня 2012 00:00

Азаров начепив значок із Леніним

До конференц-зали заходить прем'єр-міністр Микола Азаров, 64 роки. На лацкані піджака — червоний нагрудний знак із зображенням Володимира Леніна та написом "ВЛКСМ".

— Сьогодні вперше за багато років одягнув нагороду Ленінського комсомолу, яку мені вручили в 32 роки за наукові досягнення, — пояснює російською.

У понеділок він прийшов на пряму телефонну лінію. Азаров сідає за великим столом посередині зали поруч із ведучою телефонного мосту. Перед ним п'ять мікрофонів і червона табличка з іменем. Праворуч і ліворуч від столу cідають по двоє охоронців. Ще двоє — біля входу. У приміщенні 30 журналістів.

Лунає перший дзвінок. Із динаміків, що прикріплені по кутках, чути жіночий голос. Телефонує киянка Олена. Говорить російською.

— Яким буде курс долара наступного року? Який курс гривні закладений у бюджет на 2013?

Микола Азаров мовчить 20 с, а тоді каже:

— А чому вас це турбує? У нас що хліб у магазинах у доларах продається? Чи за комунальні треба доларами платити? Чого вас так курс долара всіх цікавить? Це я вас питаю.

— Я дивлюся телевізор і знаю, що ціни на продукти від долара залежать, — відповідає Олена.

— У бюджеті закладається достатньо стабільний курс на наступний рік. А населення взагалі не повинно це цікавити. Я зберігав і зберігаю свої вклади у гривнях. Гривневі вклади мають кращі відсотки. Я вважаю, що в цій ситуації вони надто високі. Не повинно бути таких процентних ставок за депозитами, бо це зменшує можливості банків кредитувати певні сектори, — каже він.

— Алле, алле. Это одноклассница твоя Галина Галич. Помнишь? — лунає дзвінок у конференц-залі.

— Привет, Галина. Конечно, помню. Как будто вчера виделись, разговаривали, — серйозно каже Микола Азаров. Зв'язок поганий, чути скрип і уривки фраз.

— Плохая связь. Наверное, из мобильного звонит, — пояснює прем'єр. — Надеюсь на встречу, Галина.

— Ждем в Калуге, — каже та і зв'язок обривається.

Киянин Сергій запитує Азарова чи правда, що він мав хороші стосунки з актором Богданом Ступкою.

— Ступка був великим актором, який умів перевтілюватися, — каже голова уряду. — Подивіться на теперішніх акторів. Вони постійно грають самих себе. Чи графа Болконського, чи мєнта — все однаково. Я завжди підтримував Ступку. От він до мене прийшов, каже: "Мрію відкрити малу сцену в театрі". Я поміг, правда, вже незадовго до його смерті. Зараз думаю пам'ятник йому поставити. Держава може на нього гроші виділити, але краще, щоб люди самі дали. Тоді пам'ятник буде народний, цінніший. Я театр відвідую нечасто. Коли приходжу в залу, всі дивляться на мене, а не на сцену. Заважаю акторам грати, — каже він.

Пряма телефонна лінія триває годину. Дзвонять восьмеро. Питають про наслідки економічної кризи для України, ціни на газ. Той відказує, що криза триватиме років 10, однак обіцяє, що зроблять усе можливе, щоб українців вона не торкнулася. А ціни на газ для населення не підвищаться.

По тому до слова запрошують журналістів.

— Як можете оцінити роботу правоохоронців щодо затримання вбивці з "Каравану"? — цікавляться.

— Давайте не будем забегать наперед с оценками. Правоохранительные органы работают напряженно. Ясно одно — преступника найдут, это 100 процентов. То, что мы имеем дело с этим боксером-отморозком, совершенно очевидно. Рано или поздно, а скорее всего рано, он будет пойман, — резюмує прем'єр.

Двоє охоронців відчиняють двері. Микола Азаров виходить із зали.

Зараз ви читаєте новину «Азаров начепив значок із Леніним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі