середа, 17 вересня 2008 20:20

Арсеній Яценюк подав у відставку

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  У БЮТі хочуть бачити Арсенія Яценюка головою Верховної Ради, доки не сформується нова коаліція
У БЮТі хочуть бачити Арсенія Яценюка головою Верховної Ради, доки не сформується нова коаліція

— У владу треба заходити гідно й виходити з неї гідно. Тому я оголошую про свою відставку з посади голови Верховної Ради, — заявив спікер 34-річний Арсеній Яценюк під час учорашнього засідання парламенту. — Відповідну заяву направляю в регламентний комітет. Поки не буде розглянуто це питання, я надалі керуватиму парламентом.

Цю репліку Яценюка в напівпорожньому залі Верховної Ради зустрічають без емоцій. Він встає й виходить. Перед цим запрошує до свого кабінету голів фракцій для узгодження порядку денного.

У коридорі перешіптуються "регіонали" 48-річна Інна Богословська та Віктор Корж, 51 рік.

— Яценюк явно щось замислив, — говорить Корж.

— Ну да. Тепер без його підпису ми не зможемо нічого прийняти. А Лавринович немає повноважень підписувати законопроекти замість нього, — пояснює Богословська.

— Який тепер почнеться бій за спікера, — киває головою Корж.

— Битимуться серйозні люди, — усміхається Богословська.

Нардеп від блоку "Наша Україна — Народна самооборона" 62-річний В"ячеслав Коваль каже, що заява спікера стала для нього несподіванкою.

— Нічого хорошого від цього не буде, — зазначає він. — Тепер виникає проблема з підписами законів. І це ще більше дестабілізує ситуацію в Раді.

Коваль натякає, що нового спікера можуть обрати БЮТ і Партія регіонів.

— Але вони ще сто разів перегризуться, поки виберуть між собою таку людину. Так що з однієї сторони Яценюк і правильно зробив, — усміхається "нашоукраїнець".

Анатолій Семинога, 48 років, із БЮТ називає заяву Арсенія Яценюка популістською.

— Він буде спікером доти, доки не сформується нова коаліція. І все, — каже.  — Щоправда, такий крок прискорить розв"язку політичної кризи. Думаю, до кінця тижня буде відомо, чи йдемо ми на вибори, чи формуємо нову коаліцію.

Його однопартієць 42-річний Андрій Кожем"якін визнає, що БЮТ консультується про створення коаліції з Партією регіонів, Блоком Литвина та деякими членами "Народної самооборони".

До журналістів підходить "нашоукраїнець" Андрій Парубій, 37 років. Дістає з кишені аркуш і каже, що депутат із БЮТ дав йому список розподілу посад між Блоком Тимошенко і Партією регіонів у новому уряді. Мовляв, головою Верховної Ради стане Віктор Янукович. Прем"єром залишиться Юлія Тимошенко. Та спікерові дадуть більше повноважень. Першим віце-прем"єром буде "регіонал" Андрій Клюєв, міністром юстиції — Сергій Ківалов, міністром оборони — Олександр Кузьмук, міністром із питань надзвичайних ситуацій — Нестор Шуфрич, міністром культури — Ганна Герман.

— Зараз відбувається дискусія стосовно посади президента, — говорить Парубій. — Вибори глави держави планується проводити у Верховній Раді або ж максимально обмежити його повноваження.

Після цього депутати йдуть до зали й ухвалюють у першому читанні президентський законопроект щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері безпеки дорожнього руху. Згідно з ним будуть збільшені розміри штрафів за правопорушення на дорогах: за проїзд на заборонний сигнал світлофора доведеться викласти 170–204 грн, а за керування транспортним засобом у нетверезому стані — 1360–2550.

Також нардепи підтримують законопроект "Про акціонерні товариства". Він має покращити захист прав акціонерів.

Арсеній Яценюк на годину раніше закриває парламентське засідання. Каже, що депутати вичерпали порядок денний.

Зараз ви читаєте новину «Арсеній Яценюк подав у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі