вівторок, 29 січня 2019 07:55

Януковичу дали 13 років тюрми за державну зраду

— Суд ухвалив визнати Януковича Віктора Федоровича винним у вчиненні злочинів. Визначити покарання у вигляді 13 років позбавлення волі, — каже головуючий суддя Владислав Дев'ятко в Оболонському райсуді міста Києва 24 січня. Вирок колишньому президенту суд зачитував 8 год.

Прокуратура просила призначити 15 років ув'язнення.

Януковича заочно визнали винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни. Але слідство не довело, що президент-утікач посягав на територіальну цілісність. Суд зобов'язав колишнього главу держави сплатити 98 тис. грн процесуальних витрат.

Вирок містив 143 сторінки. Разом із Дев'ятком його по черзі зачитували судді Костянтин Васалатій і Максим Тітов. Чотири рази брали перерву на 15 хв.

На засідання Янукович не з'явився. Адвокати заявили, що він "проходить реабілітацію після операції" в московській клініці. Збираються подати апеляцію. На це мають 30 днів.

Тюремний строк Януковичу почнуть відраховувати після арешту.

— Вирок ляже в основу обвинувачення в міжнародних судах представників влади Російської Федерації у вчиненні агресії проти України, — говорить військовий прокурор Руслан Кравченко. Вів справу разом із колегою Максимом Кримом.

— Янукович використовував нехай і втрачений, але статус президента. Звертався до Путіна з офіційним документом, який для Росії став підставою для введення військ в Україну (одним з основних доказів у справі є лист Віктора Януковича до президента РФ Володимира Путіна від 1 березня 2014 року з проханням ввести війська. — ГПУ). Складнішого злочину важко уявити. Треба було давати максимальний термін — 15 років, — говорить колишній народний депутат 54-річний Тарас Чорновіл.

— Суддя Дев'ятко переграв у поступливості. Ймовірно, остерігається, щоб не дати підстав для оскарження в Європейському суді з прав людини.

Адвокати Януковича далі тягнутимуть справу. Надіються, що після виборів буде інший президент, прокурорські відставки, відкликання справи для повторного розгляду. І потихеньку все звести нанівець. В Євросуді не матимуть результату, бо самі порушували норми судочинства.

Навряд чи Янукович сидітиме в Україні. Хоча йому було б вигідно зняти із себе відповідальність. Мовляв, не я давав команди вбивати людей на Майдані. І передати інформацію: хто, коли і як. Очевидно, що накази давав той самий Путін. Але за ним стоять ще багато причетних. Навіть якщо стануться різкі зміни в російській владі, знайдуться представники російської еліти, які допоможуть Януковичу раптово померти.

Зараз президент-утікач перебуває в золотій клітці під конвоєм у РФ — обмежений у пересуванні.

В Україні діє один спеціалізований заклад — Менська колонія для працівників поліції на Чернігівщині. Туди колись Янукович посадив нинішнього генпрокурора Юрія Луценка (2012-го засудили до чотирьох років за перевищення службових повноважень і нецільове використання державних коштів на посаді міністра внутрішніх справ. — ГПУ). Спеціальної зони для можновладців немає. Якби Януковича ув'язнювали, вибирали б зону із суворим режимом для осіб, які вчинили злочини ненасильницького характеру.

— Вирок Януковичу суспільству вже не цікавий. Він був актуальний у перші два роки після Майдану, — каже політичний оглядач Леонід Швець, 54 роки.

— Зараз це викликає розчарування і роздратування. Дуже пізно. До того ж не можемо посадити Януковича. Дехто жартує, екс-президент прирік себе на довічне ув'язнення в Росії. Чи це краще, ніж відбути 13 років в українській тюрмі?

Але країна отримала урок — ніхто з керівників не застрахований від покарання.

Порошенкові й Тимошенко на виборах краще не згадувати про Януковича, з яким в обох були стосунки. Прем'єр Юлія Володимирівна намагалася поділити країну з Віктором Федоровичем-президентом. А коли сиділа у Качанівській колонії, Порошенко домовився про посаду міністра економічного розвитку й торгівлі в уряді Азарова.

За час президентства Віктор Янукович та його оточення розікрали близько $40 млрд або 1,1 трлн грн, повідомляли у Генпрокурорі.

— Доведення економічних злочинів Януковича та його поплічників викликає сум. Справи або закривають, як у випадку з Миколою Злочевським (екс-міністра екології та природних ресурсів уряду Азарова підозрювали в незаконному збагаченні. Кримінальне провадження закрили у серпні 2017 року рішенням Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. — ГПУ), або взагалі не ведуть, — говорить журналіст-розслідувач Олекса Шалайський, 52 роки.

— Якщо доведуть злочин однієї "крупної риби", треба буде глушити ще десяток тих, хто зараз себе непогано почуває й готується повернутися до влади. По-друге, відкуповуються. Недоведення економічних злочинів Януковича і його соратників стало способом заробітку.

Суспільство, може, і змусило би прокуратуру довести хоча б кілька справ до завершення. Але не може багато років тримати це у фокусі уваги і втрачає натхнення. Прокуратура це відчуває, тому нічого не робить.

Рішення засудити Януковича за державну зраду — правильне. Інша річ, коли йдеться про посадку екс-президента на такий довгий термін, хотілося б, щоб доказова база була гучнішою. Яскравих свідків не було. Тому справа не стала резонансною. Пересічні люди про це навіть не говорять.

20 місяців тривав процес над Віктором Януковичем. Розпочався позаторік у травні. Провели 90 судових засідань. Екс-президента захищали 11 адвокатів. Оболонський райсуд заслухав 44 свідків обвинувачення, серед яких президент Петро Порошенко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов, колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Також виступили 16 свідків захисту, зокрема колишня прес-секретарка Януковича Ганна Герман та його охоронці. Із серпня по жовтень минулого року тривали судові дебати. Януковичу чотири рази давали можливість виступити з останнім словом, він не виходив на зв'язок. У листопаді 2016-го генпрокурор Юрій Луценко зачитав Віктору Януковичу підозру під час відеодопиту — коли екс-президент перебував у суді Ростова.

14 років в австрійській в'язниці проведе засновниця руху "Конфедерація Австрії" 42-річна Моніка Унґер. Її звинуватили у державній зраді. Закликала австрійську армію повалити уряд і попросити військової допомоги у президента Росії Володимира Путіна. Ще 13 членів руху заарештували навесні ­2017-го. Організація видавала власні паспорти й забороняла своїм членам платити податки. Суд визнав їх винними у формуванні антидержавної організації.

Шість разів з'являвся на публіці після втечі

У ніч на 22 лютого 2014 року колишній президент Віктор Янукович зник із резиденції "Межигір'я" під Києвом. Того ж дня Верховна Рада проголосувала за самоусунення втікача з поста глави держави. Напередодні з резиденції вивезли цінні речі, антикваріат, картини.

Янукович поїхав у Донецьк, потім — у Крим. 23 лютого о 23:30 у Козачій бухті морпіхи Чорноморського флоту посадили його на десантний катер. За добу дістався берегів російського Новоросійська. Звідти — до міста Ростов.

Януковича оголосили в розшук.

— Я вирішив виїхати з України, коли побачив, що моєму життю загрожує небезпека, — казав Віктор Янукович в інтерв'ю журналісту Бі-Бі-Сі 2015-го. — У цю ніч була б захоплена резиденція, величезна кількість озброєних людей штурмували б її. Що робила б моя охорона? Захищала. Це означає, там лилася б кров.

27 лютого 2014-го Янукович у відеозверненні назвав Революцію гідності державним переворотом. Відтоді ще п'ять разів з'являвся на публіці. Двічі — на онлайн-допиті у суді проти нього. Живе у селищі Баковка під Москвою.

Через три роки після втечі з України розлучився з дружиною Людмилою. Були у шлюбі 45 років. У Росію Янукович взяв коханку Любов Полежай. Вона мешкає у російському місті Сочі. Там мають ферму, вирощують буйволів. У Росії вона нібито народила сина.

Людмила Янукович переїхала до Криму. Старший син екс-президента 45-річний Олександр живе у Москві. Молодший син 33-річний Віктор загинув 2015-го. Його джип провалився під лід на озері Байкал. Поховали на військовому кладовищі у Севастополі.

Зараз ви читаєте новину «Януковичу дали 13 років тюрми за державну зраду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі