вівторок, 25 грудня 2012 06:30

Янукович призначив новий уряд
21

Сергій Арбузов
Юрій Бойко
Олександр Вілкул
Костянтин Грищенко
Олена Лукаш

Президент 62-річний Віктор Янукович у понеділок видав укази про призначення нових членів уряду. 10 посадовців із 17 залишилися.

Протягом минулого тижня двічі чекали, що прем'єр Микола Азаров представить міністрів. Адже за його призначення Верховна Рада проголосувала ще 13 грудня.

Доки обговорювали кандидатури віце-прем'єрів та міністрів, зі скандалом із Кабміну пішов Валерій Хорошковський, перший заступник Азарова. Його називали одним із претендентів на прем'єрство. Хорошковський заявив, що Азаров "нездатний проводити економічні реформи й захищати стратегічний курс нашої держави на євроінтеграцію".

— Новий уряд так довго не призначали, бо ті, хто не потрапив у Кабмін, повинні були отримати комітети у Верховній Раді, — вважає колишній нардеп та голова Фонду держмайна Олександр Бондар, 57 років. — Сергій Тігіпко, який як віце-прем'єр відповідав за соціальну політику, очолить відповідний парламентський комітет. Борис Колесніков отримає транспортний. По складу Кабміну немає ніяких несподіванок. Усе залишається, як було — це уряд непрофесіоналів. Реформами там і не пахне. Такий же ніякий, як і попередній. Є розумні та здатні на реформи люди, але такі в уряд не попадають. Тут потрібні виконавці, що просуватимуть інтереси певних олігархів. Перший віце-прем'єр Сергій Арбузов — від "сім'ї Януковича", віце-прем'єри Юрій Бойко та Юрій Вілкул — від Дмитра Фірташа й Ріната Ахметова.

Призначення в економічному блоці свідчать про неадекватність оцінки ситуації і знущання над думкою виборців. Ці люди не здатні нічого змінити. Якщо Арбузов пропонував нісенітниці щодо золотовалютного запасу України й курсу гривні, то такі самі пропозиції будуть і в уряді. Думаю, його послали в Кабмін, щоб він там освоївся і згодом замінив Азарова. Мабуть, це станеться ближче до виборів президента.

Країні зараз потрібен такий уряд, як у Польщі при Бальцеровичі (Лєшек Бальцерович — організатор економічних реформ, що перетворили Польщу з країни з плановою економікою на країну з ринковим господарством. — "ГПУ"). Це — реформатори, які беруть на себе відповідальність і "паляться" як політики. Знову в політику не повертаються, а входять в історію і не думають, як прислужитися олігархам.

Сергій Арбузов, 36 років

Перший віце-прем'єр-міністр. Опікуватиметься агрополітикою, промисловістю, економікою, соцполітикою та фінансами. Раніше очолював Нацбанк. Належить до групи "сім'я" — сфери впливу Олександра Януковича, старшого сина президента.

— Арбузов проходитиме "стажування", — коментує політолог 56-річний Вадим Карасьов. — Це буде Кабмін Арбузова-Азарова. Завдання Миколи Яновича — із "батьківською турботою" зробити з Арбузова прем'єра. Ним він стане за рік, коли Віктор Янукович претендуватиме на переобрання президентом. Про реформи не йдеться. Потрібно утримати економіку та фінансові потоки під контролем, не допустити погіршення ситуації.

Попередник — Валерій Хорошковський, 43 роки. Провадив проєвропейську політику. Вів переговори з Міжнародним валютним фондом щодо надання другого траншу кредиту.

Юрій Бойко, 54 роки

Віце-прем'єр. Курируватиме питання енергетики, екології, вугільної промисловості та промполітики. У попередньому уряді очолював Міністерство енергетики та вугільної промисловості. Запам'ятався купівлею двох бурових установок. За словами нардепа Анатолія Гриценка, їхня ціна — $250 млн, а придбав їх Бойко майже вдвічі дорожче. Належить до групи олігарха Дмитра Фірташа.

— Його призначення означає, що інших професіоналів на цьому напрямку немає.

Олександр Вілкул, 38 років

Віце-прем'єр. Відповідатиме за інфраструктуру, регіональний розвиток, будівництво та житлово-комунальне господарство. Доти працював губернатором Дніпропетровщини.

Вілкул є молодим та перспективним урядовцем, людиною Ріната Ахметова.

Попередник — Борис Колесніков, 50 років. Відповідав за Євро-2012. Два роки тому сів за кермо автобуса у Львові та протаранив машину ДАІ. Ініціював купівлю швидкісних потягів "Хюндай" за $29 млн та скасування нічних поїздів. Цієї зими "Хюндаї" зупинялися понад 10 разів.

Костянтин Грищенко, 59 років

Віце-прем'єр. Відповідатиме за зовнішні відносини. У попередньому уряді працював міністром закордонних справ.

— Президент від нього втомився. Ця посада більш церемоніальна. Грищенко не матиме впливу на дипломатичний корпус і посольства.

Олена Лукаш, 38 років

Міністр Кабміну. Цю посаду знову запровадили, після ліквідації 2010 року. Донедавна Лукаш була представником президента в Конституційному суді. Двічі обиралася до парламенту за списком Партії регіонів.

Попередник — Анатолій Толстоухов, 56 років. Обіймав посаду міністра Кабміну з березня по грудень 2010-го.

Юрій Колобов, 39 років

Міністр фінансів. Залишився на посаді. Належить до групи впливу "сім'ї". За цей рік його міністерство закупило коробок, пакетів і тек на 99,9 тис. грн.

— Поки до нього немає претензій.

Ігор Прасолов, 50 років

Міністр економічного розвитку та торгівлі. Очолював раду Нацбанку, пропонував міняти валюту лише в банках. До 2005-го протягом п'яти років був гендиректором "Систем Кепітал Менеджмент", що належить Рінату Ахметову.

— Міністерство намагатиметься вибудовувати економічну стратегію, займатиметься прогнозуванням та формуванням моделі економічного курсу на майбутнє.

Попередник — Петро Порошенко, 47 років. Обраний народним депутатом в одному з мажоритарних округів на Вінниччині.

Едуард Ставицький, 40 років

Міністр енергетики та вугільної промисловості. Раніше — міністр екології та природних ресурсів. Належить до групи "сім'я". 2007-го очолював "Надра України". В останні місяці прем'єрства Януковича ця компанія вивела з державної власності резиденцію "Межигір'я".

— Ставицький керуватиме енергетичними потоками всередині країни.

Попередник — чинний віце-прем'єр Юрій Бойко.

Дмитро Табачник, 49 років

Міністр освіти, науки, молоді та спорту. Залишився на посаді. Відомий проросійською позицією та висловами проти галичан.

— Табачник залишився, тому що немає йому заміни. Його вигідно тримати як фігуру, що дратує опозицію.

Раїса Богатирьова, 59 років

Міністр охорони здоров'я. В попередньому уряді була ще й віце-прем'єром. У вересні сказала, що хабарі лікарям — нормальне явище.

— Їй допомогли залишитися Азаров та Ахметов, з якими у неї добрі стосунки.

Віталій Захарченко, 49 років

Міністр внутрішніх справ. Залишився на посаді. Належить до "сім'ї". Ініціював обмеження доступу до інформації в інтернеті. Оприлюднив ім'я та прізвище "караванського стрілка" до того, як його вину довели.

Головне завдання Захарченка — не допускати розширення протестів в Україні.

Володимир Козак, 53 роки

Міністр інфраструктури. Був гендиректором Укрзалізниці. За його керівництва закупили поїзди "Хюндай". Два рази обирався нардепом від Партії регіонів.

— Козак почав свою кар'єру ще в першому уряді Януковича. Був "послом" Ахметова у вирішенні транспортних питань. Його призначили, аби інфраструктура лишилася під контролем Ахметова — єдиного олігарха, на чию думку президент однозначно зважає.

Попередник — Борис Колесніков.

Геннадій Темник, 42 роки

Міністр регіонбуду та житлово-комунального господарства. Був заступником голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олександра Вілкула.

Попередник — Анатолій Близнюк, 64 роки. Започаткував програму "Доступне житло", що обіцяє житлові кредити під 3%. Скаржився, що програма не має попиту серед громадян.

Олег Проскуряков, 44 роки

Міністр екології та природних ресурсів. Був головою правління держкомпанії "Надра України" і головою Держслужби геології та надр. Близький до сім'ї попереднього міністра екології Едуарда Ставицького.

Попередник — Едуард Ставицький.

Наталія Королевська, 37 років

Міністр соціальної політики. Лідер партії "Україна — Вперед!" Під час парламентських виборів набрала 1,58% голосів. Кажуть, на кампанію витратили $83 млн.

— Вочевидь, Королевська завдячує посадою Ахметову. Для неї це шанс не випасти з політичного процесу.

Попередник — Сергій Тігіпко, 52 роки. За нього підвищили пенсійний вік. Обіцяний ним податок на розкіш так і не запроваджений.

Олександр Клименко, 32 роки

Міністр доходів і зборів. Структура створена від об'єднання митниці та податкової. Останню донедавна й очолював Клименко.

— Робиться ставка на фіскальний компонент економічної політики в умовах кризи держфінансів. Для цього потрібно підвищити статус податкової та митниці, сконцентрувати їхні доходи в одних руках і зробити їх підконтрольними вузькому президентському колу.

Попередник — Ігор Калєтнік,40 років, який керував митницею. Зараз він — перший віце-спікер.

Микола Присяжнюк, 52 роки

Міністр аграрної політики та продовольства. Залишився на посаді.

— Присяжнюк влаштовує Януковича. Продовжуватиме опікуватися підготовкою запуску ринку землі.

Михайло Болотських, 52 роки

Голова Держслужби з надзвичайних ситуацій. Раніше працював першим заступником міністра з надзвичайних ситуацій.

— Болотських є людиною Олександра Єфремова — лідера фракції Партії регіонів.

Попередник — Віктор Балога, 49 років. Ініціював злиття Міністерства внутрішніх справ та Міністерства з надзвичайних ситуацій. Звертався до Верховної Ради з проханням встановити в Україні "зимовий час" і більше не змінювати його.

Балога, як і Порошенко, хотіли працювати в Кабінеті Міністрів України, а не президента Януковича. Балога не бачить перспективи в цьому Кабміні, тому й пішов.

Павло Лебедєв, 50 років

Міністр оборони. Почесний президент групи транспортного машинобудування "Інтер Кар Груп". Був депутатом-"бютівцем". В останнє скликання пройшов до Ради мажоритарником по Севастополю.

Займатиметься підготовкою до реформ. Зокрема переходом до контрактної армії.

Попередник — Дмитро Саламатін, 47 років. Відомий активною участю в бійках у Верховній Раді, зокрема після ратифікації Харківських угод. Зламав ніс депутату-"нунсівцю" Володимирові Карпуку. Саламатін до 2000-х був громадянином Росії.

Призначення Саламатіна було реверансом у бік Росії. Сьогодні в цьому необхідності немає.

Леонід Кожара, 49 років

Міністр закордонних справ. Нардеп-"регіонал". Працював заступником голови Адміністрації президента Леоніда Кучми.

Кожара — більше політик, аніж дипломат. Відданий Януковичу. Президент підозрює українських кадрових дипломатів у прихованому націоналізмі й не довіряє їм. Завдання Кожари — вичистити людей, які сформувалися дипломатами в перші роки української незалежності.

Попередник — Костянтин Грищенко. Став віце-прем'єром.

Олександр Лавринович, 56 років

Міністр юстиції. Залишився на своїй посаді. Його називали найімовірнішим наступним головою Верховної Ради. Однак ним став Володимир Рибак.

Поки що не призначені двоє — міністр культури та промислової політики.

Злата УГРИН, Ірина РИБАКОВА, Ольга МОСКАЛЮК

 

Зараз ви читаєте новину «Янукович призначив новий уряд ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі