середа, 19 травня 2010 09:51

Янукович обмовився на прес-конференції з Медведєвим

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко й голова російського "Газпрому" Олексій Міллєр жваво розмовляють у залі державних заходів президентської адміністрації. За кілька хвилин тут має розпочатися спільна прес-конференція президентів Росії та України.

Мобільний зв"язок у залі не працює — радіохвилі глушать спецзасобами.

— Могли бы предупредить! — кажуть охороні російські журналісти. — Как теперь новости диктовать? У нас в Кремле так не делают. Так было только в Анкаре (столиця Туреччини. — "ГПУ").

Охоронці не зважають на їхні слова.

На дверях стоїть Ганна Герман, заступник глави Адміністрації. Проглядає документи. Повз неї проходить російський президент Дмитро Медведєв, 44 роки. За ним — його український колега Віктор Янукович, 59 років. За кілька годин перед цим вони геть змокли під дощем у парку Слави. Але до прес-конференції встигли перевдягнутися.

Глави держав сідають за стіл, підписують спільні заяви та підводяться. На їхні місця по черзі сідають урядовці й ставлять підписи на угодах.

— Мы пришли к выводу, что так работать нельзя, — каже опісля Янукович. — За такой короткий промежуток времени провести семь встреч и загнать руководителей наших рабочих групп в ситуацию, когда они должны в ускоренном темпе готовить разные решения.

— Так работать придется, — командним голосом відказує Медведєв. — За последние годы Украина и Россия много потеряли. Сегодня мы провели третье заседание межгосударственной комиссии за пять лет. Тогда как лидеры наших стран должны встречаться дважды в год.

Янукович зиркає на Медведєва згори, бо той на 40 см нижчий:

— Но мы договорились, что не будем вместе дружить против кого-то. Все решения  будем принимать, чтоб защищать свои национальные интересы. Но есть принципиальные вопросы, с которыми придется поработать. Например, демилитация нашей водной границы.

Янукович помилився. Мав на увазі "делімітацію" — визначення загального положення і напрямів державного кордону між державами.


Підписали дев"ять документів


Спільну заяву президентів про вдосконалення системи європейської безпеки.

Спільну заяву президентів щодо врегулювання придністровської проблеми.

Спільну заяву президентів стосовно безпеки в Чорноморському регіоні.

Підсумковий протокол третього засідання Українсько-російської міждержавної комісії.

Міжурядову угоду про демаркацію українсько-російського державного кордону.

Міжурядову угоду про співробітництво в галузі використання і розвитку російської глобальної навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС.

Угоду між Міністерством освіти і науки України та міносвіти й науки Росії про заходи з розвитку науково-освітнього співробітництва на 2010–2012 роки.

Програму співробітництва між міністерствами культури на 2010–2014 роки.

Угоду про міжбанківське співробітництво між українським "Укрексімбанком" та російським "Банком ВТБ".

Зараз ви читаєте новину «Янукович обмовився на прес-конференції з Медведєвим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі