вівторок, 09 квітня 2013 00:30

Янукович хоче підписати Угоду про асоціацію

Михайло Басараб, 35 років, політичний експерт Першої рейтингової системи:

— Звільнення Луценка — елемент гри Януковича. Його мали випустити саме тоді, коли терпіння Заходу вриватиметься. Так і сталося. Адже досі не було серйозних зрушень у виконанні вимог щодо асоціації з ЄС, і Європу це почало дратувати. Якщо ЄС тиснутиме й надалі, Янукович буде кроками чи й напівкроками йти на поступки.

Янукович боїться Луценка значно менше, ніж Тимошенко. Чого можна очікувати від Юрія Віталійовича? Неприємних висловлювань, адже він дуже гострий на язик. Та великих електоральних загроз для влади він не несе.

Ударом по опозиції буде звільнення Тимошенко. Бо опозиційні політики тривалий час ділять між собою майбутній президентський пиріг, приглядаються до клейнодів. Вихід Тимошенко все сплутав би. Почалися б інтриги, міжусобиці, конфлікти.

Георгій Чижов, 39 років, віце-президент Центру політичних технологій:

— Звільнення Луценка не є аж такою несподіванкою. Якщо згадати поїздки президента в Брюссель, там фактично прямим текстом звучало, що проблема з Луценком буде вирішена. І жодної ролі не грали внутрішньоукраїнські політичні процеси, гуманні міркування. Тільки постійні дошкуляння Євросоюзу. Тепер Янукович використав цей досить слабенький козир у розмові з Європою. В євроструктурах цей крок вітатимуть, але нічого особливо позитивного для президента це не дасть.

Вихід Луценка може порушити баланс сил між Турчиновим та Яценюком у "Батьківщині". Багато що залежатиме від позиції Юлії Тимошенко. Вона здатна зміцнити позиції Луценка, призначивши його символічним наглядачем, і тоді ніхто не зможе виступати відкрито проти нього. У будь-якому разі поява нового опозиційного гравця змішає всю опозиційну колоду.

Навряд чи звільнення Луценка матиме позитивний вплив на долю Тимошенко. Але якщо її звільнятимуть, то виторговуватимуть у Європи дуже велику ціну. Не варто забувати й про нові справи, підготовлені судом проти екс-прем'єра.

Левко Лук'яненко, 84 роки, політик та громадський діяч:

— Янукович звільнив екс-міністра МВС Юрія Луценка через тиск Заходу, а не українського суспільства. Це означає, що президент піддався тиску Євросоюзу. Він таки бажає підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Що ближче до листопадового саміту Східного партнерства, то менше у влади можливостей ігнорувати вимоги Брюсселя. Тож це звільнення — великий плюс для України.

Цілком розумію Луценка, який не побажав писати прохання про помилування, бо вважає себе неcправедливо засудженим. У цьому випадку можна лише припинити справу як безпідставно порушену.

Юрій Луценко принциповий невинуватий чоловік, який не міг просити про помилування. Для нього це означало б "програну війну". В цій ситуації влада знайшла компромісний варіант — клопотання написала омбудсмен Валерія Лутковська. Довгий час я був головою Комісії з помилування. Можу засвідчити, що відповідно до закону про правила роботи Комісії, нема обмеження з приводу того, хто може писати клопотання. Це може бути  засуджений, його дружина, родичі, громадські організації чи омбудсмен. У 1987-1988-х радянська влада також помилувала низку політв'язнів, без їхніх клопотань, без обіцянок з їхнього боку більше не робити злочинів, зокрема проти влади.

Цікава річ, помилування свідчить, що засуджений перестав бути суспільно небезпечний. Хоча, звісно, Луценко залишиться активним гравцем політики і факт його помилування жодним чином його не обмежує.

Тимошенко випустять, як і Луценка, але пізніше, ближче до підписання Угоди з ЄС. Омбудсмен може так само написати клопотання, комісія розглянути, і протягом трьох днів її випустять.

Зараз ви читаєте новину «Янукович хоче підписати Угоду про асоціацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі