вівторок, 19 червня 2018 07:05

Антикорупційний суд запрацює з початку наступного року

14 червня вступив у силу закон про Вищий антикорупційний суд. Але він не розглядатиме порушені раніше справи про корупцію топ-чиновників. Таку поправку внесли в документ перед голосуванням.

— Cправу має завершити суд, що з нею вже працює, — каже керівник громадської організації "Трансперенсі Інтернешнл Україна" 37-річний Ярослав Юрчишин. — Але оскаржувати ці рішення сторони мали б у новому Антикорупційному суді. А за годину до голосування з'явилася норма — переглядати ці справи можна й у простих апеляційних судах. Це наближає амністію навіть у тих справах, де є серйозні підстави притягнути до відповідальності.

— Президента критикували, що він пропонував передати всі справи Антикорупційному суду. Венеційська комісія й низка активістів вимагали, щоб нову структуру не завалили справами і вона почала роботу з чистого листа, — говорить колишній народний депутат Тарас Чорновіл, 54 роки. — Тому в закон і внесли цю правку — справи мають завершити ті суди, які їх розглядають. Вона відповідає вимогам західних партнерів.

Найімовірніше, суд запрацює в перші місяці наступного року. А його апеляційна палата — навесні. Термін апеляції — чотири тижні. Куди подавати її зараз? У такій ситуації корупціонер уникає відповідальності. Бо Європейський суд із прав людини примусить Україну скасувати вирок, якщо людина не отримала права на апеляцію.

Зараз головне — сформувати Раду міжнародних експертів і розпочати конкурс на суддівські посади. Відібрати 35 суддів (стільки потрібно для початку роботи ВАС. — ГПУ) можна за кілька місяців. Після цього суд одразу запрацює, адже за його створенням стежать західні партнери й Міжнародний валютний фонд.

Зараз ви читаєте новину «Антикорупційний суд запрацює з початку наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі