середа, 27 березня 2013 05:30

Олександр Бригинець не платить за метро

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Народний депутат від ”Батьківщини” Олександр Бригинець стоїть на пероні метро Мінська. Їде на роботу у Верховну Раду 23 березня
Народний депутат від ”Батьківщини” Олександр Бригинець стоїть на пероні метро Мінська. Їде на роботу у Верховну Раду 23 березня

На годиннику 8.20. З автобуса №99 біля столичного метро Мінська виходить нардеп від "Батьківщини" 50-річний Олександр Бригинець. Одягнутий у куртку кольору хакі, сіру шапку з козирком та червоні штани. На шиї — кремовий шарф. Тримає надпиту півторалітрову пляшку негазованої "Моршинської".

— Завжди встаю о 7.30. Умиваюся, одягаюся й виходжу з дому. На все йде півгодини, — розповідає. Поспішає у п'ятницю на засідання фракції. Початок о 9.00. — Ніколи не снідаю. Зараз пощу. Їм лише каші, куліш, борщ та овочі. Вранці купую мінералку в найближчому гастрономі. Тоді сідаю в автобус. До метро — 15 хвилин. Живу на Оболоні вже 10 років. На минулих виборах в окрузі, де я живу, балотувався Володя Ар'єв, а я — де він. Теж на Оболоні. Сміялися, що один за одного голосуємо.

Бригинець повільно спускається в метро. Показує черговій біля турнікетів депутатське посвідчення. Та уважно розглядає його 10 с. Поправляє коротке руде волосся й зацікавлено дивиться на Бригинця. Пропускає.

— Тут уже звикли до мого посвідчення, — іде сходами під землю. — А от на інших станціях дивуються, розпитують. Ніколи такого не бачили. Хоча не так уже й мало депутатів їздять у метро. Одного разу нас троє зустрілися на станції Майдан Незалежності: я, Андрій Мохник зі "Свободи" та ще хтось. Уже не згадаю. Буває, що їжджу разом із Миколою Томенком. Він завжди жетони купує. Маємо домовленість щовівторка, коли є сесія, зустрічатися тут і разом до Ради добиратися. Якось їдемо ми, якісь питання обговорюємо, Томенко схиляється до мене й шепче: "Здається, нас слухають". Я сміюся: "СБУ чи шо?". Він відповідає: "Точно слухають". Наступного дня з'являється фото якогось блогера й підпис, що ми в метро їздимо.

На пероні людно. Нардеп чекає на поїзд хвилину. Заходить першим у другий із кінця вагон. Люди штовхаються. Натовп пропихає Бригинця до дверей. Той стоїть напівзігнутий. Притискає мінералку до грудей.

— Буває й упізнають, — розповідає. — Якщо хтось один підійде — усе, збереться ціла купа. Питають, де моя приймальня, хоча ми розклеювали наліпки з інформацією. Зривають, виявляється. Часто люди підходять і тихенько так говорять, щоб ніхто не помітив: "Я вас упізнав". Завжди намагаюся знайти якусь нішу у вагоні, непомітним бути.

Пасажири не звертають на депутата увагу. Поруч обіймається пара. Спираються на Бригинця. Той не реагує. На станції Майдан Незалежності нардеп намагається протиснутися до дверей. Чоловік у чорному пальті відпихає його ліктем.

— Дозвольте, — чемно говорить Бригинець і протискається до виходу.

Переходить на станцію Хрещатик. На ескалаторі розглядає рекламу концерту гурту "Іванушкі", весільного салону, курсів англійської.

— Маю машину (у декларації про доходи Бригинця за 2011 рік автомобіль не зазначений. — "ГПУ"), але в Києві нею майже не їжджу через затори, — говорить. — Важко розрахувати час. На метро — швидше.

Двоє хлопців, років по 20, на ескалаторі навпроти обертаються й дивляться на Бригинця. Один із них киває іншому на червоні штани нардепа.

— Вони символізують шаровари — український національний одяг, адаптований до сьогодення. Штанів такого кольору маю штук п'ять. Коли балотувався, радили: не вдягайся так, пострижися, говори й російською мовою, коли треба.  Тоді більше людей проголосують. Думаю, кияни голосували за мене такого, який є, — пояснює. — До Ради вирішив завжди одягати вишиванки — на знак протесту проти антиукраїнських ініціатив Януковича. У мене їх близько 50.

О 8.50 депутат виходить на вул. Інститутську. Притримує двері для літньої жінки, яка йде за нами.

— Тут завжди п'ю каву, — показує на автомобіль-"пиріжок", в якому варять перехожим каву. Замовляє подвійний еспресо за 10 грн. — Влада хоче такі вагончики заборонити.

Бригинець витягає купюру 500 грн та простягає продавцю. Дивиться на годинник:

— Ще 10 хвилин до засідання фракції. Можу запізнитися, та нічого.

Кидає стаканчик у смітник і неспішно переходить дорогу. Біля входу до будівлі комітетів на вул. Грушевського вітається з колегою Іриною Луценко. Вона виходить із чорного позашляховика "мерседес" у довгій темній шубі. Обоє заходять всередину о 9.12.

Близько 10.00 Бригинець перейшов підземним переходом до Верховної Ради на сесію. Під час години запитань до уряду депутат відповів на п'ять дзвінків, через мобільний телефон залишив шість дописів на "Фейсбуці". Далі дав півторагодинну прес-конференцію про стан історичних пам'яток Києва, пообідав овочевим салатом у парламентському буфеті. Бригинець вийшов із Ради о 17.00 — поїхав на зустріч з юристом, який відзвітував про допомогу виборцям округу на Оболоні.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Бригинець не платить за метро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

61

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі