четвер, 10 січня 2008 14:07

"Якщо президент захоче нашкодити Ахметову, то Богатирьова не допоможе"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Василь Хара говорить, що після переходу в опозицію в Партії регіонів був певний сум і розгубленість
Василь Хара говорить, що після переходу в опозицію в Партії регіонів був певний сум і розгубленість

"Хара — голова комітету". Шматок паперу з таким написом приклеєний на дверях кабінету народного депутата, "регіонала" Василя Хари, 60 років. Нещодавно його призначили головою парламентського комітету з питань соціальної політики та праці. На дверях ще немає іменної таблички.

Нардеп зустрічає кореспондентів "ГПУ" стоячи. Підпирає рукою спину. Скаржиться на радикуліт. Повільно шкандибаючи, просить секретарку принести журналістам чаю.

— Ну, й мені принесіть, — додає нардеп.

У кабінеті два столи. Один — робочий, на ньому лежить канцелярське приладдя та папери. Другий — для проведення нарад, зі стільцями навколо. Хара повільно відсуває один із них та сідає.

Які настрої у Партії регіонів? Чи є люди, які хочуть піти?

— Був певний сум і розгубленість. Я був проти дострокових виборів. Це незаконно. Просто реванш, повернення "помаранчевих" до влади. Треба було працювати і реалізовувати свою програму. Але в травні відбулися певні домовленості, і через це ми дали згоду на дострокові вибори.

Про які домовленості йдеться?

— Про широку коаліцію. По суті, президент вкотре обдурив. Я тоді казав, що не можна йому довіряти. Він крутив-крутив... Намагався і Юлію Володимирівну обдурити, і Віктора Федоровича, і нашу політичну силу. Сьогодні ми зрозуміли, що з обіцяного нічого не буде. Наша політична сила перейшла в опозицію. Ми створюємо інститути опозиції.

Щодо розколу — поки що ніхто нікуди не втік. Постійно говорять, що в Партії регіонів є дві, три, чотири групи. У будь-якій політичній силі — у БЮТі, "Нашій Україні",  в Партії регіонів — у когось є власні інтереси. Хтось займається бізнесом. А щодо політичних — розколу і розбіжностей у нас немає.

Як ви збираєтеся бути опозиційною силою, коли ваш представник Раїса Богатирьова — у владі?

— Рада нацбезпеки і оборони не є виконавчим органом влади. Присутність в дорадчому органі не суперечить опозиційності. По-друге, ми досі не відкидаємо ідею широкої коаліції. Сьогодні ситуація одна, а завтра вона може повернутися. Скажуть: "Хлопці, давайте щось робіть. Давайте створювати коаліцію". Тоді буде виправдана присутність нашої людини в РНБО.

Деякі "регіонали" кажуть, що Богатирьова на посаді секретаря РНБО захищатиме бізнес Ріната Ахметова від посягань уряду Юлії Тимошенко.

— Якщо в Ахметова є домовленості з президентом, то жодний секретар РНБО не потрібен. Не виключено, що Раїса Василівна може вживати якісь заходи із захисту... Але я не виносив би це на перший план.

Як політик Богатирьова заслуговує вищої посади, ніж керівник фракції. Вона може бути містком між двома політичними силами, які сьогодні ще не в коаліції — для того, щоб вирішувати об"єднавчі питання. Також вона може спробувати усунути надмірну політичну напругу, що перешкоджає розвитку економіки, вирішенню соціальних та економічних питань. Це ближче до істини, ніж те, що це — посланець Ахметова. Якщо президент захоче нашкодити Рінату Ахметову, то секретар РНБО не допоможе.

Намагався і Юлію Володимирівну обдурити, і Віктора Федоровича

А як бути з ультиматумом Януковича: або партія, або секретар РНБО?

— Ми розглядали це питання на президії. Були люди, які голосували за те, щоб дати їй змогу працювати в РНБО. У тому числі і я. Але більшістю голосів прийняли рішення не давати згоди. І формулювання було таким: партія не дає згоди Богатирьовій переходити туди працювати. Але у неї є право, як у людини, зробити вибір. Питання партійної приналежності вирішуватиме організація, де стоїть на обліку Раїса Василівна.

Чи позитивне для Віктора Януковича з огляду на майбутні президентські вибори перебування в опозиції?

— Так. Сьогодні його рейтинг залишається найвищим. Опозиціонерам завжди простіше, в уряді завжди важче.

Думаєте, прем"єрство опустить рейтинг Юлії Тимошенко?

— Наївно думати, що у Юлії Володимирівни буде поганий рейтинг. Вона талановита і специфічна, в хорошому значенні цього слова. Може викрутитися з будь-якої ситуації. Виплата заощаджень, пільг і перехід на контрактну армію поставлять економіку під ніж. Це призведе до колосальної інфляції. Але якщо їй вдасться реалізувати хоча б частину обіцяного, вона стане матір"ю для всього народу. Якщо ж ні, скаже: "Мені не дали можливості зробити вас щасливими". І все! Вона — у кріслі президента. Найбільше від цього страждає і страждатиме Віктор Андрійович. У Ющенка шансів на другий термін фактично не буде. За великим рахунком, уже сьогодні є дві кандидатури на посаду президента: Тимошенко та Янукович. І той план, що розробляв Віктор Андрійович, у нього зовсім не виходить.

Що ви маєте на увазі?

— Він хотів зіштовхнути Тимошенко та Януковича. Довести їхню популярність до знака мінус. Із 2 квітня, коли оголосив дострокові вибори, він практично розпочав президентську кампанію. Але Ющенко сам собі нашкодив тими виборами. Вони ще більше просунули Юлію Володимирівну до президентського крісла.

Чи є шанси у Литвина бути кандидатом у президенти?

— Кандидатом може бути. Але які у нього шанси стати президентом? При всій повазі до нього, є дві реальні кандидатури. Якщо не буде якоїсь іншої домовленості.

Чи можливе таке ж протистояння, як 2004 року, на наступних президентських виборах?

— Ні. Є досвід як в однієї сторони, так і в другої. Той фокус, що був зроблений 2004-го, вже не вдасться. Тепер зовсім інший розклад політичних сил. Тоді були дві політичні сили — Ющенко, рухівці й "американці", а з другого боку — Янукович і Партія регіонів. Адже переміг не Ющенко, а "американці". Вони розписали весь цей сценарій і режисерували все до дрібниць. Такого спектаклю вже не буде. Думаю, вони розчарувалися в Ющенкові. Він не виконує те, на що вони сподівалися — відносно Росії та вступу до НАТО.

Як ви святкували Різдво?

— І Різдво, і Новий рік святкували всією сім"єю. У нас така традиція. Були у Донецьку, — показує на мобільному телефоні фото, де він із дружиною та онуками. — До нас приходили сусіди, колядували. Ми готували і гроші, і подарунки. Самі не ходили. Молодший онук захворів.

Колядки якісь знаєте?

— Ні. Коли малим був, то це не дуже модно було. Ми вивчимо, заспіваємо, цукерками кишені наб"ємо і забули до наступного разу. У дитинстві й соромився трохи. Це хіба що до хрещеного зайти. А так чомусь незручно було. Я порівнював це із жебрацтвом. Співаєш і танцюєш, але все одно руку протягуєш: "Дай, дядьку, п"ятака", — сміється.

1947, 11 вересня — Василь Хара народився у селі Максимівка на Донеччині
1976 — закінчив Вищу профспілкову школу культури в Ленінграді
1976 — директор Палацу культури шахтоуправління "Жовтневе"
1989 — секретар обкому профспілки металургів
1994 — голова Донецького обласного відділення Національного Олімпійського комітету України
1997 — член Національного Олімпійського комітету України
1998, 2002 — народний депутат від Компартії
2006, 2007 — народний депутат від Партії регіонів
2006 — заступник голови фракції Партії регіонів
2007 — голова парламентського комітету з питань соціальної політики і праці
Одружений, має доньку та сина і трьох онуків

Зараз ви читаєте новину «"Якщо президент захоче нашкодити Ахметову, то Богатирьова не допоможе"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі