четвер, 20 жовтня 2011 07:00

Яценюк кличе Януковича на спеціальне засідання парламенту

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  ”Нунсівці” Геннадій Москаль (ліворуч) та Кирило Куліков  ідуть кулуарами Верховної Ради 19 жовтня
”Нунсівці” Геннадій Москаль (ліворуч) та Кирило Куліков ідуть кулуарами Верховної Ради 19 жовтня

Близько 200 учених Академії наук вийшли учора на пікет під Верховну Раду. Вимагали збільшити зарплати. Акцію організувала профспілка.

— Як їх відірвати від корита влади? — кричить у гучномовець один із виступаючих. Люди його оточили. — Так вибирайте депутатів серед вас. Є прекрасні люди.

Пікетувальники тримають прапори, на кований паркан довкола парламенту повісили плакати: "Ні — геноциду науки!", "Ганьба можновладцям за жебрацьке становище науки!!!", "Ми крокуємо в Європу!!! Зарплати науковців в Україні в 20–30 разів нижче європейських!!! Ганьба!!!". Також зазначені посадові оклади спеціалістів НАН. Інженер — 1051 грн, доктор наук — 2527 грн, директор інституту — 3,8 тис. грн.

Ніхто від влади до вчених не вийшов.

Із парламентської трибуни виступає комуніст Євген Царьков, 37 років:

— Президент Виктор Янукович и генпрокурор Виктор Пшонка должны дать оценку местным властям, которые переименовывают улицу Мира на улицу Воинов батальона "Нахтигаль" (минулого тижня за це проголосувала рада села Райлів Стрийського району Львівської області. Голова сільради не підписав рішення. — "ГПУ"). Такого маразма и лицемерия не допускает ни одна цивилизованная страна. Все знают, что Бандера создал этот батальон. На их руках кровь десятков тысяч украинцев, евреев, поляков.

З рядів фракції НУ-НС йому щось вигукують.

— Это сейчас поднимает голову бандеровская собачатина, — навіть не повертає голови у їхній бік Царьков.

— Шановні депутати, давайте розглядати актуальні сьогодні питання. Давайте дивитися в майбутнє, — говорить спікер 55-річний Володимир Литвин.

До трибуни підіймається "нунсівець" Арсеній Яценюк, 37 років.

— Учора в Донецьку Янукович змінив курс України, — говорить про зустріч президентів України та Росії. — Він відмовився від євроінтеграції. Тому має прийти на спеціальне засідання парламенту й ми спитаємо, з чим він їхав до Донецька підписувати нові газові угоди. Вони судять колишнього прем'єра за стару газову угоду. Але здається, формуються матеріали для нової кримінальної справи по газовій угоді.

За годину депутати схвалюють два законопроекти про ратифікацію урядових угод. Один — із Саудівською Аравією про співробітництво у космічній сфері. Другий — з Молдовою про пенсійне забезпечення українських військових, які там живуть. Створюють тимчасову слідчу комісію, яка розслідуватиме дії міліціонерів 24 серпня. Тоді під час маршу опозиції в Києві сталася сутичка.

У четвер депутати розглянуть у першому читанні бюджет.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк кличе Януковича на спеціальне засідання парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі