пʼятниця, 14 червня 2013 06:00

Яценюк як кандидат у президенти розмивається

Із фракції "Батьківщина" вийшли мажоритарники 42-річний В'ячеслав Кутовий і 35-річний Володимир Купчак. Пояснили, мовляв, керівник Арсеній Яценюк ігнорує вказівки Юлії Тимошенко. Вони ж прийшли працювати в Раду, а не блокувати трибуну.

У "Батьківщині" кажуть, що ці двоє — протеже Яценюка та його "Фронту змін". Кутовий переміг на окрузі №95 в місті Ірпінь Київської області, а Купчак — на 84-му в Івано-Франківщині. Кутового пов'язують із газовим лобі, зокрема віце-прем'єром Юрієм Бойком. 1998 року Кутовий заснував компанію "Газовик", у якій із 2006-го до обрання народним депутатом був головою правління. Вона спеціалізується на продажу газу, обслуговуванні заправок та переобладнанні автомобілів на газ.

2007-го Купчак працював фінансовим директором регіональної газопостачальної компанії "Львівгаз". Також був гендиректором "Івано-Франківськгазу", що у 1990-х із державного підприємства перетворилося на акціонерне товариство. Кажуть, Купчак пов'язаний із групою "Приват" Ігоря Коломойського.

— Той же Кутовий є маріонеткою Саші-стоматолога (старшого сина президента Віктора Януковича. — "ГПУ") і вийшов, коли йому наказали. Міг раніше, міг пізніше, — вважає 52-річний Євген Жовтяк, колишній губернатор Київщини. Він балотувався по округу Кутового. — Чому саме зараз? Кожем'якін втрачає вплив на "Батьківщину" (екс-керівник фракції. — "ГПУ"). На його прохання до друзів із Банкової ті висмикнули двох "козачків", яких провели по опозиційних округах завдяки Миколі Мартиненку (заступнику Яценюка у фракції. — "ГПУ"). Тепер на об'єднавчому з'їзді у Кожем'якіна будуть факти про гендлярство Мартиненка.

39-річний Арсеній Яценюк назвав Кутового і Купчака політичними проститутками. Хоча перед парламентськими виборами обіцяв, що у фракції не буде тушок:

— Ми формували виборчий список так, щоб там не було тих, хто є  політичними виродками.

Після оголошення про вихід Кутового та Купчака їхні колишні колеги повідомили, що тим заплатили $3-5 млн. Пропонували й іншим.

Першими перебіжчиками в опозиції у грудні торік стали батько й син  Олександр та Андрій Табалови — теж протеже Яценюка. На початку квітня на так званому виїзному засіданні парламенту, де зібралися "регіонали" і комуністи, спікер оголосив про вихід із "Батьківщини" ще чотирьох депутатів. Трьох із квоти Яценюка — Віталія Немілостівого, Ігоря Скосаря та Романа Стаднійчука й Олега Канівця, члена команди лідера "Громадянської позиції" Анатолія Гриценка.

Депутати від "Батьківщини" і надалі виходитимуть із фракції, вважає політолог 48-річний Костянтин Матвієнко:

— Потенційно — це більш як десяток чоловік. Яценюк як кандидат у президенти розмивається. Це працює на зростання рейтингу Кличка, який є його основним конкурентом. Тому не тільки владі, а й УДАРу вигідна така ситуація. УДАР та "Свобода" не мають ознак таких зрад.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк як кандидат у президенти розмивається». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі