середа, 25 вересня 2024 09:11

Шпигунські пристрасті довкола можливої відставки гросмейстера розвідки Кирила Буданова

Шпигунські пристрасті довкола можливої відставки гросмейстера розвідки Кирила Буданова
Фото: Головне управління розвідки в Telegram

Кадрові перестановки на високих владних щаблях торкнулися оборонного відомства. Міністр оборони України Рустем Умєров звільнив двох заступників керівника розвідки Кирила Буданова й, подейкують, що може звільнити ще 20 генералів та високопосадовців.

Можливо, не було б такої пильної уваги до ротації оточення Кирила Буданова та загалом системи оборони України, якби час від часу не підіймались розмови про те, що піти хочуть і самого гуру ГУРу.

Ще один болючий мозоль Єрмака

Історія про те, як влада ходить по колу у своїх кадрових перестановках може не була б такою сумною, якби справа не стосувалась міністерства оборони в часи, коли Україна веде таку страшну війну.

Політолог Ігор Рейтерович вважає, що ситуація довкола Кирила Буданова викликає нерозуміння у суспільстві тому, що ми не знаємо офіційну позицію того ж Буданова.

"Якби він вийшов і сказав: "у нас є кадрові зміни, я їх погодив з міністром оборони, міністр оборони ухвалив рішення" - питань би не було. Оскільки Буданов поки цього не зробив, ми змушені аналізувати це з точки зору, можливо, внутрішніх ігор, підкилимних історій", - зазначив експерт.

Однак, певні джерела стверджують, що рішення про звільнення заступників голови ГУРу - Віктора Зайцева та Ігоря Остапенка було ухвалено без погодження із самим Будановим.

Нардеп Сергій Рахманін вважає, що вперті й активні чутки про те, що Буданова можуть зняти з посади є свідченням того, що в нього не складаються останнім часом стосунки з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком.

"Це моє припущення. Але, як правило, як тільки з'являються чутки, що людина може піти з посади, то потім з'являються підтвердження, що з тієї, чи іншої причини ця людина або розбила глека з керівником Офісу, або в них погіршилися стосунки", - зазначив Сергій Рахманін.

Раніше колишній нардеп, блогер Борислав Береза також писав, що в Офісі президента збираються звільнити Кирила Буданова.

"Буданова хочуть перевести заступником до Сирського. З одного боку це виглядає, як переведення на іншу посаду, а по факту — це в нікуди", — зазначив він.

Напевне саме з ОП свого часу почали лунати акорди критики Кирила Буданова за те, що він нібито не повністю відданий роботі. Мовляв, умудрився під час війни (в 2023 році) вступити до аспірантури Острозької академії, що у Рівненській області на спеціальність "політологія", на вечірню форму навчання. До цього в 2007 році Буданов закінчив Одеський інститут Сухопутних військ.

Колеги генерала Буданова переконані, що йому судилося зіграти велику політичну роль, щойно настане мир

Ну, вирішив керівник розвідки країни прокачатися в темі політології. І що, якщо має енергію та натхнення? Не треба заздрити. Колеги генерала Буданова переконані, що йому судилося зіграти велику політичну роль, щойно настане мир.

Ми ж обійдемось без пафосу. Зрозуміло, що певну політичну задачу Буданов і так виконує.

Таємні, кулуарні опитування 2022 року показували, що у Зеленського замислили використання культу Буданова для урівноваження дуже популярного головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Мавр зробив свою справу

Кирило Буданов здобув широкої медійної популярності за час війни. Він був чи не єдиний із представників військового керівництва України, хто ще в листопаді 2021-го заявив про повномасштабне вторгнення, зокрема й про напад на Київ.

Чимало заяв начальника ГУР щодо майбутніх подій на фронті та всередині Росії, котрі найімовірніше, він отримував від розвідників країн-союзниць так чи інакше до певного часу здійснювалися: і щодо деокупації Херсона, і щодо звільнення Зміїного, і про неможливість створити в нашій країні блекаут та інше.

А потім, можливо, партнери обрізали інформацію, аби, з одного боку, Буданов не став знахідкою для ворожих шпигунів. Згадаймо про замах на його дружину. А з іншого, його популярність уже починала дратувати Банкову.

Генерал Буданов і надалі як міг тримав марку публічного провісника ходу війни, але передбачення, здебільшого, вже не збувалися. У цьому році він перестав бути такою медійною особою, як це було раніше. Дивним чином це співпало із відставкою головкома Валерія Залужного.

Архітектор феєричних операцій

Однак приязніше Кирила Буданова сприймають за кордоном. Британський журнал The Economist назвав його "українським шпигуном під шкірою Кремля".

Журналісти видання стверджують, що начальник української воєнної розвідки Кирило Буданов страшенно дратує керівництво Росії.

Іноземна аудиторія називає колишнього спецпризначенця, 38-річного генерала Буданова, архітектором операцій на території Росії, що й зробило його великим подразником для Кремля.

Як відомо, Україна не брала відповідальності за жодну з операцій на території Росії. Але Буданов практично нехтує офіційною двозначністю.

"Ми на війні. Дрони над кремлем показали світу, що російська оборона - це лише потьомкінське село", - коментував він появу перших дронів над Москвою журналістам.

З початку повномасштабної війни, як вважають міжнародні експерти, вплив Буданова в Україні зріс, тому вони припускають, що на нього в нас може чекати політична кар'єра.

Також вони відзначають його холоднокровність перед ворогом та стійкість. Але ж він розвідник. Таким і має бути.

Водночас, помічники головного розвідника країни стверджували, що на нього було скоєно більше 10 замахів.

Природно, що в генерала є противники як в Україні, так і за кордоном.

ГУР Буданова "поза законом"

Під керівництвом Кирила Буданова Головне управління розвідки України стало автономним органом і його команду жартома називають угрупуванням "поза законом".

Навіть друзі описують начальника воєнної розвідки як складну людину. Декому з ним важко ужитися, він категорично не сприймає чужу думку, якщо вона йде в розріз з його, навіть, якщо має певні точки дотику.

Друзі пригадували, що молодий Буданов не раз сперечався зі старшими командирами, якщо вважав їх неправими.

Проте його симпатики розповідають, що генерал Буданов - майстер інтелектуальних ігор у зовнішньому світі, але ніколи не поширював це на колег, не вганяв їх у глухі кути. Тобто, він поважає тих, з ким працює.

Рішення президента Володимира Зеленського у 2020 році підвищити маловідомого воєначальника для багатьох стало несподіванкою. Але всередині служби ім'я Кирила Буданова вже було ледь не легендарним.

Кремль на той час також уже знав про нього як про майстра шпигунської мережі.

Скажімо, Буданова відзначали як командира рейду у 2016 році зі знищення вертольотів на базі у Джанкої (окупований Крим). Операція на задньому дворі російських спецслужб була зухвалою. На виході група Буданова вступила в бій із російським спецназом, ліквідувавши кількох осіб, зокрема високопоставленого офіцера.

Очоливши воєнну розвідку, Буданов дотримується позиції "можливо все". Місія з порятунку афганців та інших іноземних громадян із Кабула у 2021 році додала йому визнання. Але головний слід він проклав собі у момент повномасштабного вторгнення Росії. У перші дні, коли в Києві діяли диверсанти, багато хто бачив, як генерал бігав з автоматом по Рибальському острову.

Саме йому офіційно приписують керівництво найважливішими операціями в аеропорту Гостомеля, в Ірпені та Мощуні, на околицях Києва, які зупинили наступ росіян. Стверджують, що він направив рятувальні гелікоптери в обложений Маріуполь і сам брав участь у багатьох фронтових операціях.

Відповідно до злитих секретних документів, ЦРУ, іноземним розвідкам довелося втрутитися, щоб перешкодити Буданову віддати наказ про напад на Москву у річницю широкомасштабного вторгнення у лютому. Рейди всередині Росії посилили побоювання союзників щодо провокації ядерної держави, і заяви генерала про майбутній розпад РФ роблять те саме.

Буданов наполягає на тому, що мир неможливий без стратегічної поразки Росії та переформатування влади у ній.

Це щирість та своєрідна провокація майстра інтелектуально-шпигунських ігор.

Водночас, головний розвідник стверджує, що тривала війна – не на користь Україні, бо вона виснажить усі наші ресурси, які значною мірою залежать від підтримки союзників.

Ми не можемо впевнено стверджувати, чому в Банкової алергія на таких персонажів. Але, в разі відставки генерала – розвідника Кирила Буданова московити полегшено видихнуть.

Зараз ви читаєте новину «Шпигунські пристрасті довкола можливої відставки гросмейстера розвідки Кирила Буданова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі