пʼятниця, 15 липня 2011 09:48

На Майдані бачили першого привида

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Із 2009-го в Києві проводять нічні екскурсії містичними місцями столиці. У червні маршрут розширили з п'яти до 13 місць. З екскурсоводом Оксаною Лавренюк, 35 років, зустрічаємося біля пам'ятника Самсону на пл. Контрактовій.

Біля Флорівського монастиря через розорене кладовище підіймаємося на Замкову гору. Її називають Кирилівкою та Хоревицею.

— Класичний приклад того, як у місті по-сусідськи співіснують церковні місця та лисі гори, — розказує Оксана. — Коли на горі почали проводити розкопки, знайшли багато осикових кілків. Їх забивали в серця жінкам, яких підозрювали у відьмярстві, аби не могли перевтілитися в когось і ожити. Лисою гору назвали, бо на ній нічого не росте. Торік восени на вершині посадили кілька дубів і лип. Дерева прийнялися, але весною жодне не розпустило бруньки.

На вершині стоїть жертовник.

— Ще 1890-го в Києві, за архівами, судили відьом і відьмаків. Найбільше їх було серед кухарок і поварів.

Спускаємося на Андріївський узвіз. Там 38 будинків. Із них три під одним номером — 13, 13а, 13б. У першому колись жив Михайло Булгаков. Тепер там музей письменника. У домі часто рипить підлога та скриплять двері.

По Андріївському узвозі, 15 — дім, який називають "замком Річарда Левине Серце". Балясини під бильцями будинку та у його внутрішньому дворі були копіями химер Нотр-Дам де Парі. Будинок почав зводити в 1940-х Дмитро Орлов. Під час пожежі в домі згоріли двоє робочих. Відтоді вночі там почали чути плач і стогін.

— У сусідньому будинку під номером 17 жив відомий на весь Київ "святий" лікар Феофіл Яновський. Одного дня до нього прийшла дівчина, яка попросила допомогти хворій матері. Коли ж лікар навідався до пацієнтки, з'ясував, що її донька померла рік тому. Тоді Феофіл Яновський і збагнув, що насправді до нього завітав привид дівчини. Ще кілька днів після цієї історії він не міг приймати пацієнтів.

У Києві до 1902-го ніхто не говорив про привидів. Доки один із них не завівся в будинку, який раніше стояв на Майдані замість Головпоштамту, — пояснює екскурсовод. — Там колись жила онука міського голови Ольга Дьякова. В одній із кімнат мера почали рухатися і літати предмети. Сім'я запросила священиків, які прочитали молитви. Але через тиждень ситуація повторилася. Ольга викликала жандармів. Будинок опечатали, а в протоколі вперше документально зафіксували явище полтергейсту в Києві. Через рік привида бачили на другому поверсі будинку на вул. Лютеранській, 16. Жіноча постать у білому не давала спати жителям будівлі кілька років.

Столичний геофізик Олег Шабльовський, 29 років, вивчає геопатогенні зони в центрі Києва.

— Коли я піднявся на Замкову гору, біолокаційну рамку довелося тримати обома руками, — згадує Олег. — Пальці зсудомило, мене всього почало сильно трясти, не міг розтиснути руки. Патогенна зона — це ділянка землі, де відбувається викид або накопичення енергії. Це найчастіше пов'язують із розломами земної кори і підземними водними потоками. Такі зони є недалеко від Інституту серцево-судинної хірургії, у районі Байкового кладовища, у Бабиному Яру, у районі площі Шевченка. Геопатогенна зона тягнеться від Центрального універмагу по Хрещатику. Негативні енергетичні потоки помічаємо між Маріїнським палацом і Верховною Радою. У людей, які там живуть і працюють, загострюються хронічні захворювання.

Екскурсія триває 3 год. Її вартість від 150 грн.

 

13 місць у Києві, де бачили привидів

Іллінська церква, на перетині вул. Іллінської та Почайнинської

Флорівський монастир, вул. Фроловська, 6/8

Замкова гора над Андріївським узвозом

Будинок Михайла Булгакова, Андріївський узвіз, 13

"Замок Річарда Левине Серце", Андріївський узвіз, 15

Будинок Феофіла Яновського, Андріївський узвіз, 17

Алея закоханих, від Андріївського узвоза, 34

Пейзажна алея

Руїни Десятинної церкви

Будинок архітектора Бобрусова, вул. Велика Житомирська, 8а

Федорівський монастир, вул. Володимирська, 3.

Головпоштамт, майдан Незалежності.

Будинок, в якому з'являється жінка в білому, вул. Лютеранська, 16

 

Зараз ви читаєте новину «На Майдані бачили першого привида». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі