пʼятниця, 22 квітня 2016 05:50

Королева просить дружину онука вбиратися стриманіше

Автор: REUTERS
  Єлизавета ІІ прогулюється в парку на скакуні. З юності цікавиться кіньми та їздить верхи
Єлизавета ІІ прогулюється в парку на скакуні. З юності цікавиться кіньми та їздить верхи

21 квітня королева Великої Британії Єлизавета ІІ відзначила 90-річчя. На престол стала 1953-го по смерті батька короля Георга IV. Також є королевою 15 країн, що раніше були британськими колоніями. Зокрема, Австралії, Канади, Нової Зеландії. Єлизавета ІІ — найстарший чинний монарх світу. В історії Великої Британії — правитель,

який найдовше залишався при владі. Королева майже не впливає на державну політику. Виконує представницьку функцію — зустрічається з високопосадовцями інших країн, вручає нагороди, посвячує в лицарі. Однак може розігнати парламент чи відхилити кандидатуру прем'єр-міністра. Живе у власній резиденції — Букінгемському палаці в Лондоні. Спадкоємцем монарха є старший син — принц Вельський Чарльз, 67 років.

Єлизавета ІІ не прийшла на весілля сина

— Усі повірили, ніби Діану королівська родина обрала, щоб зжерти. Що за дурниці. Єлизавета дала їй найкращу даму двору Сью Хассей — щоб допомагала, навчала й підтримувала. Але Діана не хотіла вчитися. Воліла слухати музику й ходити на концерти, — розповідає леді 86-річна Памела Хікс, вхожа до родини британського монарха Єлизавети ІІ. 1981‑го королева змусила одружитися сина Чарльза зі шляхтянкою Діаною Спенсер. Хоча той багато років мав любовні стосунки з ­Каміллою Паркер-Боулз.

Принцеса Діана мала бунтівний характер, легковажно ставилася до формальностей та протоколу монаршого двору. Через це свекруха не любила її. До кінця життя невістка ображалася, що в подружніх зрадах Чарльза королева завжди захищала сина.

Після загибелі принцеси 1997‑го Єлизавета ІІ довго відмовлялася виступити з публічним співчуттям. За вісім років дозволила синові взяти цивільний шлюб із Каміллою. На церемонію не прийшла.

— Королеві як голові англіканського костелу не годиться брати участь у цивільних шлюбних урочистостях, — пояснювали в Букінгемському палаці.

Камілла також не отримала належного їй по чоловіку титулу принцеси Вельсу. Стала натомість княжною Корноулу.

— То негідна жінка. Не хочу мати з нею нічого спільного, — говорила перед шлюбом сина Єлизавета. Недолюблювала невістку, бо та залишалася коханкою Чарльза, доки був одружений із Діаною. Після 15 років стосунки між жінками по­теплішали. Тоді їх побачили разом біля Букінгемського палацу. Вийшли вдвох із карети. ­Камілла замінила королеві товариство її чоловіка, принца ­Філіппа, який захворів.

— Кейт — це виняток. Королева ніколи не ставилася так приязно до когось, хто увійшов до родини, — каже одна з придворних дам про 34-річну Кейт Міддлтон, дружину онука королеви принца Вільяма.

— Сину Джорджу 2,5 року. Називає її "ба-ба". Як тільки він із сестрою Шарлоттою приїжджають до неї, щоранку залишає в їхній кімнаті маленькі приємні подаруночки, — розказує Кейт про ставлення Єлизавети до нащадків престолу.

Водночас у наближених до королівської родини колах говорять, що Єлизавета ІІ обрала Міддлтон новою жертвою.

— Обурилася, коли дізналася, скільки Кейт витрачає "на шпильки", — говорили два роки тому в Букінгемському палаці. — Хоча Міддлтон надає перевагу демократичним маркам, Єлизаветі не подобається велика кількість нарядів.

Скандалом закінчилося святкування Різдва в родині 2014 року.

— Королева обожнює піддавати тортурам княжну, — розповідав про ті події свідок. — Постійно дістає зауваженнями щодо її одягу. Просить вбиратися стриманіше. Кейт увірвався терпець, і вона вирішила встановити власні правила гри. Сказала, що святковий обід із чоловіком проведуть у колі Міддлтонів. Цим порушила традиції двору.

25 тис. квитків продали за лічені хвилини на святкову програму до 90-річчя Єлизавети ІІ. Чотири вистави покажуть 12–15 травня. У кожній задіють 1,5 тис. учасників та по 900 коней. Кращих скакунів привезуть з усього світу. Королева відома пристрастю до цих тварин. Загалом святкування у Великій Британії триватиме три мі­сяці. Урочистості почалися 20 квітня, у середу. Єлизавета ІІ відвідала сортувальну станцію Королівської пошти. ­2016-го відзначають 500 років з появи у країні поштової служби.

1926, 21 квітня — народи­лася принцеса Йоркська Елізабет Александра Мері.

1939 — 13-річною закохалася в майбутнього чоловіка Філіпа Маунтбаттена, сина грецького принца і свого чотириюрідного брата.

1945 — пішла служити у військовий підрозділ, де вивчилась на водія.

1947, 20 листопада — вийшла заміж за герцога Единбурзького ­Філіпа. У подружжя народилося четверо дітей.

1953, 2 червня — була коронована у Вестмінстерському абатстві.

1984 — відвідала музей біля канадського міста Едмонтон, присвячений українцям Канади, які заселили тутешні землі на початку ХХ століття.

2004 — на полюванні до смерті забила ціпком фазана. Це обурило британські природоохоронні організації.

2015, 9 вересня — визнана монархом, який за історію Великої Британії правив найдовше. Попередній рекорд належав королеві Вік­торії — правила майже 64 роки.

20,2 гривні витрачає британець на монарха щороку

У 357 млн фунтів стерлінгів — близько 13 млрд грн, обійшлося британцям утримання королівської родини 2014-го. Це 56 пенсів — 20,2 грн, із платника податків. Королівську родину вважають найдорожчою монархією Європи.

— Утримання монарха не лягає важкою ношею на плечі жителів Об'єднаного Королівства. І коштує не більш як дві пінти молока (0,6 л. — ГПУ), — говорить скарбник королеви Алан Рід, 69 років.

Найбільше витрачають на зарплату працівників двору. У бюджет закладають кошти на ремонт приміщень, що належать родині королеви. У 5 млн фунтів стерлінгів — 180,5 млн грн, обійшлися подорожі 2014-го. Найбільш марнотратним виявився принц Вельський Чарльз. За рік на його мандрівки видали 1,2 млн фунтів стерлінгів — 43 млн грн.

Щоб покрити витрати королівських осіб, здають в оренду приватний вертоліт, деякі сади та приміщення. У щорічних фінансових звітах Букінгемського палацу йдеться, що королівська родина хоче економити. У першу чергу, за рахунок зменшення чартерних рейсів.

Зараз ви читаєте новину «Королева просить дружину онука вбиратися стриманіше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі