середа, 02 грудня 2009 14:15

Слон Бой з"їдає дві зарплати київського мера
11

Фото: фото: Укрінформ

Леонід Черновецький, 58 років
Київський міський голова
Одружений, має двоє дітей

- Сьогодні їхав на роботу і згадав, що годую слона на 100 тисяч гривень. На квартал чи  місяць, не пам'ятаю, - розповідав Черновецький про свого підопічного в столичному зоопарку. - Він дуже багато їсть, а ще самотній, йому потрібна дружина. Її давно не було, а він симпатичний, красунчик. За це я звільнив колишнього жулика-директора зоопарку.
Місячна зарплата Леоніда Черновецького торік становила 18 751 грн, якщо вірити його декларації. На утримання слона Боя він витрачає в 2,5 разу більше.
Політичні противники міського голови називають його наркоманом і космонавтом. Радник мера з питань медіа Казбек Бектурсунов якось гуляв у футболці з написами: "Космос жжот" і "Лучше космос, чем тормоз".
Київський міський голова не уникає й цієї теми:
- Ну, який із мене наркоман? У мене чотири онуки, двоє дітей, я веду абсолютно здоровий спосіб життя. Чи дощ, чи сніг - завжди бігаю.
Леонід Черновецький говорить монотонно й майже не дивиться на співрозмовника - переважно спрямовує погляд у підлогу. Водночас робить усе, щоб привернути увагу виборців: роздягається до спіднього, бігає стадіоном, співає. Видав три книжки.
Дружина мера - 54-річна Аліна Айвазова - залишається в тіні чоловіка, але має на нього значний вплив. Перший автомобіль і початковий капітал Черновецький отримав від тестя.


Азійський слон Бой, 39 років
Такі доживають до 60. Чотири роки, як удівець, має двох нащадків
Допомога опікуна: 1621,14 грн на добу - 48 634,2 грн на місяць

Бой - найбільший азійський слон у світі. На українських харчах набрав 6,5 т. Зазвичай самці важать не більш як 5 т. Професор Хенінґ Візнер із Мюнхена, який спостерігає за Боєм від народження, просить не давати йому каш, картоплі й хліба. Азійські слони їдять або шукають поживу 20 год. на добу.
Тварина весь час біля годівниці, підносить хоботом до рота жмути сіна й повільно жує. На численні фотоспалахи й вигуки відвідувачів не зважає. Але любить увагу людей, які його годують. Коли зоотехнік заходить до вольєра й повертається до слона спиною, у нього летить грудка землі. Чоловік бере кілька яблук і годує Боя. Той на мить піднімається на задні лапи.
За яблука може сісти або лягти. Бувало, що слони в неволі починали малювати картини й навіть імітувати звуки людської мови.
Бой має добру пам'ять і дуже чутливий до образ. Якось його вдарив ветеринар. Cлон дочекався моменту, коли вони залишилися наодинці, загнав чоловіка в кут, підняв хоботом і кинув об землю. Ветеринар помер у лікарні.
Це єдина тварина, яка може плакати. Слони тужать, як в їхньому стаді помирає дитинча або член родини. Коли до стада повертається хтось після тривалої розлуки або народжується потомство, трублять піднятими хоботами, танцюють, обертаючись на місці, й випорожнюються.
У родинах слонів панує матріархат.




Михайло Голиця, 55 років
Начальник Головного управління житлового забезпечення Києва
Одружений, має доньку

Михайло Голиця якось сказав: "Краще жити у квартирі, ніж в очікуванні".
За 11 років на цій посаді Михайло Голиця купив футбольну команду "Єдність" у рідному селі Пліски на Чернігівщині, облаштував ставок із коропами, побудував церкву. На запитання про обов'язок забезпечувати киян квадратними метрами чітких відповідей уникає:
- У мене в кабінеті стоять три мавпочки із серії "нічого не чую, нічого не бачу, нічого не скажу". Ось і розумійте, як хочете.
Його прізвище згадують у зв'язку з будівництвом на Святошинській площі столиці, яке розпочали 12 років тому. Із трьох секцій будинку закінчили дві, і їх заселили чиновники міської  адміністрації. Люди, які вклали кошти в нове житло, не можуть його отримати.
Пам'ятають Михайла Голицю й лікарі Шевченківської районної поліклініки. У її приміщенні розмістилися офіси близьких до нього комерційних фірм.


Індійські дикобрази Дара і Дикуля, 4 роки
Доживають до 17. Пара з двома дітьми.
Допомога опікуна: 29,55 грн на добу - 886,5 грн на місяць

Тварину зоопарку подарував Київський цирк, і її вважали самцем. До пари замовили самицю з Харківського звіринцю. Коли її привезли й оглянули, виявилося, що це - самець. Тоді оглянули ще раз київського звіра - це була самиця. Невдовзі в них народилися двоє дитинчат.
Дикобрази - нічні тварини. Вдень Дара і Дикуля сплять у пластиковій діжці без кришки і дна. Зоотехнік намагається розворушити їх віником. Вони вибігають і голосно торохтять голками. Так відлякують нападників. Дара і Дикуля піднімають догори мордочки, принюхуються, не відчувають запаху їжі й ховаються в нору, що вирили вночі. Тепер їх можна виманити тільки ласощами. Найбільше смакують сухарі з родзинками.
Природне помешкання цих тварин - підземні багатокімнатні лабіринти до 30 м завдовжки. Столичні дикобрази не дочекалися, доки їм збудують зимове укриття, і з наближенням холодів самі забезпечили себе дахом над головою. Щоночі вони риють нори, з яких їх доволі важко дістати.



Віталій Журавський, 54 роки
Заступник київського міського голови, відповідає за культуру й духовність
Розлучений, має сина

Віталій Журавський каже, що обрав для опіки журавля не через співзвучність зі своїм прізвищем:
- Одна з основних рис характеру цих птахів - вірність. Тому вони мені так подобаються. Знаю кілька прикмет, пов'язаних із журавлями. Ось, наприклад, якщо вони пізніше звичайного відлітають у вирій - зима запізниться. Журавлі як перелітні птахи відчувають, коли насувається негода, а отже - час летіти.
Віталій Журавський - лідер Християнсько-демократичної партії.
- Свій Мercedes S550 я освятив у Києво-Печерській лаврі. Так в автомобілі з'явилася ікона Святої Трійці.
Не раз обіцяв запровадити в школах вивчення Закону Божого.
Коли в конкурсі "Міс Україна 2008" перемогла 18-річна Ірина Журавська, припускали, що найкрасивішою українкою вона стала завдяки родинним зв'язкам із віце-мером. Ірина - його племінниця.


Сірий журавель, 1 рік
Такі доживають до 80. Самотній, бо ще малий.
Допомога опікуна: 6,64 грн на добу - 199,2 грн на місяць

Якщо приснився спів журавля, неодмінно підніметеся кар'єрними сходами - пишуть у сонниках. У християнській традиції журавель - втілення добропорядності.
Сірого журавля, яким опікується Віталій Журавський, ще пташеням забрали від батьків. Випустили у вольєр і, щоб не вилетів, підрізали на крилах пір'я. Але птах таки вибрався за паркан і майже тиждень гуляв звіринцем. За це йому обрізали крила. Такий же біль людина пережила б, якби їй вкоротили пальці рук.
Самці-журавлі з підрізаними крилами не спарюються. Вони не здатні виконувати необхідні рухи крилами під час залицяння і не можуть балансувати на самиці під час акту кохання.
У період залицянь пара журавлів танцює. Самець починає співати, і самиця підтримує - здається, що співає один птах. Якщо самиця не може впіймати ноту і збивається, пара розпадається. Коли кохання взаємне, з'являються два запліднених яйця.
Пташенята, як вилупляться, намагаються вбити одне одного, і батьки в цей процес природного добору не втручаються. Виживає найсильніший.




Сергій Рудик, 38 років
Заступник київського міського голови, відповідає за співпрацю столиці з Держкомітетом у справах національностей і релігій. Одружений

- Ці тварини швидкі, сильні, розумні й дуже активні, як і я, - розповідає Сергій Рудик про себе і своїх підопічних у зоопарку - павіанів анубісів. - Дорослі самці завжди допомагають один одному і самкам. Я також підтримую близьких у скрутні хвилини. У павіанів багата і яскрава міміка, трохи нагадують дітей. Мабуть, тому вирішив ними опікуватися.
Сергій Рудик співпрацював із різними політичними силами. Уперше засвітився як людина колишнього віце-мера Володимира Ялового. Забезпечував у столиці передвиборну кампанію Віктора Януковича. Пізніше опинився по другий бік барикади - громадська партія "Пора" висувала його на кандидата в мери столиці. Вже в Київраді Рудик представляв інтереси Блоку Віталія Кличка, з якого невдовзі вийшов і створив депутатську групу "Громадський захисник".

Павіан анубіс Гуня, 1,5 року
Такі живуть до 40. Самотня, бо ще мала
Допомога опікуна: 40,77 грн на добу - 1223,1 грн на місяць

У дикій природі до павіанів анубісів бояться наближатися навіть леопарди. Тварини доволі агресивні, ікла самців досягають розміру левиних.
Стадо павіанів очолює сильний самець. Якщо мисливці розпочнуть стрілянину по мавпах, ватажок відчайдушно рятуватиме родичів. Молоді павіани-самці залишають свою сімейну групу. Щоб стати визнаним членом іншої, вони повинні добитися прихильності однієї з дорослих самок.
Павіани неакуратні, їх неможливо привчити справляти потреби в одному місці. Коли Сергій Рудик прийшов провідати свою підопічну і взяв її на руки, мавпа випорожнилася йому на костюм.
Після народження від Гуні відмовилася мати. Її штучно вигодовували працівники зоопарку, тому охоче бере їжу навіть із рук незнайомців. Тварину не пускають у групу до павіанів - її можуть убити як чужу.
Коли до Гуні приходить зоотехнік, вона одразу йде на руки до жінки. Міцно притискається до грудей, починає перебирати волосинки на її руці.



Казбек Бектурсунов, 41 рік
Радник мера з питань медіа і керівник Київського медіа-холдингу
Одружений

Казбек Бектурсунов удома має собаку й одноокого кота. А в зоопарку опікується чотирма пінгвінами Гумбольдта.
- Особливого сентименту до них я не маю. Просто вони симпатичні. Якщо на вулиці дам бабусі гривню, це ж не означає, що мені бабусі сняться і я їх люблю, - пояснює свій вибір.
До Києва він перебрався з рідного Казахстану через Далекий Схід і Москву. Про Україну каже, що "не може читати місцевої преси без сміху, кухня не подобається, література не дотягує, люди дичавіють".
Цього року Бектурсунов мало не опинився за ґратами за розбещення неповнолітніх. Колишня співмешканка погрожувала оприлюднити інтимні відеозаписи, зроблені до її повноліття. Якось колегам по роботі Казбек Бектурсунов казав:    
- Якби я не займався медіа-бізнесом, став би бандитом. Хоча сподіваюся, друзі підтвердять, що я - м'який, інколи сором'язливий, вихований і дуже вірний.

Чотири пінгвіни Гумбольдта, 5 років
Доживають до 30
Самотні
Допомога опікуна: 208,86 грн на добу - 6265,8 грн на місяць

Пінгвінів Гумбольдта передали до Київського зоопарку з Німеччини п'ять років тому пташенятами. За цей час через погані умови утримання 10 із 14 птахів померли. Решта - троє самців і самиця - не можуть дати потомства.
У своєму дерев'яному будиночку пінгвіни сидять майже непорушно. Двері на подвір'я відкриті, але птахи не виходять. До басейну вони пірнають лише коли їх годують. Рибу, що падає на дно, вже не піднімають.
Яйце в пінгвінів упродовж двох місяців висиджує самець. У цей час він завдяки запасам жиру може обходитися без їжі. Якщо яйце незапліднене, пінгвін все одно висиджуватиме його. Може битися за ненародженого нащадка до смерті. Виховують дитинчат також переважно самці.
В одному з німецьких зоопарків пташеня виростили двоє самців, і про пінгвінів Гумбольдта склався гомосексуальний імідж. Насправді у природі такі випадки дуже рідкісні.



Олена Поліщук, 45 років
Директор комунального підприємства "Київтранспарксервіс"
Заміжня, має двох дітей

За два роки на теперішній посаді Олена Поліщук у 10 разів збільшила надходження до столичної скарбниці - перетворила кожне місце на вулицях, придатне для паркування автомобіля, на джерело доходу.
У столиці збільшили кількість штрафмайданчиків, закупили вісім евакуаторів для цілодобового патрулювання міста, на автомобілі порушників почали чіпляти блокератори коліс, впровадили паркомати.
Олена Поліщук має дві вищі освіти - математичну й економічну. Працювала в комунальному підприємстві "Київдорсервіс".

46 амфібій - тритони, ропухи, жаби
Амфібії ведуть нічне життя. Зазвичай, що барвистіша тварина, то сильнішу отруту виділяють її залози й цим відлякують потенційних хижаків.
У шлюбний період самці жаб починають співати, зазиваючи партнерок. Ропухи шоломоголові вилазять на підвищення - камінь, корч, щоб їхні співи було чути щонайдальше. Коли таких "трибун" недостатньо, самці за них борються, зіштовхуючи один одного та відбиваючись від конкурентів задніми лапами.
Ропавці звичайній для запліднення потрібно пережити акт кохання одразу з двома партнерами. Самці завжди значно менші за самиць і обліплюють їх з різних боків. Очі ропавки мають вертикальні зіниці, як у котів. Якщо цю жабу сполохати, вона різко закричить подібним до котячого голосом.

Текст: Іван СТОЛЯРЧУК
Фото: Наталя ЧУБЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Слон Бой з"їдає дві зарплати київського мера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі