середа, 30 вересня 2020 20:59

Від дискваліфікації Джоковича могла постраждати суддя

Світоліна зробила ставку на "Ролан Гаррос"

Уперше за чотири роки US Open – тенісний турнір із категорії "Великий шолом" – серед чоловіків виграв спортсмен, який не належить до Big-3. До неї входять швейцарець Роджер Федерер, Рафаель Надаль з Іспанії та серб Новак Джокович. Здобули 20, 19 і 17 "Шоломів" відповідно.

Чотири роки тому Джокович грав у вирішальному поєдинку. Поступився швейцарцеві Стену Вавринці, для якого це був третій великий титул. Нині змагання виграв австрієць 27-річний Домінік Тім. Зробив це з четвертої спроби. Попередні три фінали програв. Бо його суперниками були двічі Надаль та одного разу Джокович.

  Роман ШАХРАЙ, журналіст
Роман ШАХРАЙ, журналіст

Тім доклав зусиль, аби здобути "Шолом". Упродовж змагання демонстрував яскравий атакувальний теніс і волю до перемоги. У фінальному матчі проти німця Александра Звєрєва австрієць перенервував і припускався дитячих помилок. Проте характер зберіг. Це дало йому змогу, програвши перші дві партії, виграти наступні три, а з ними – матч і титул. Та все одно "Шолом" Тіма вважатимуть неповноцінним. Це не його провина. До й під час чемпіонату сталися речі, на які Домінік не міг вплинути.

US Open – перший великий тенісний турнір, що проходив під час пандемії. Через це від трансатлантичного перельоту відмовився Надаль. Федерер завчасно вирішив зробити операцію і пропустити залишок нинішнього, максимально "зім'ятого" ковідом, сезону. Із представників великої трійки залишався Джокович.

Серб 2020-го до US Open не програв жодного із 23 поєдинків. Він замахнувся на власний рекорд 2011 року, коли Федерер зупинив його на позначці 41 у півфіналі "Ролан Гаррос". Проте головна мотивація Джоковича була в іншому – здобути 18-й "Шолом" і наблизитися до двох основних конкурентів у суперечці за неофіційне звання найвидатнішого тенісиста в історії. Заради цього Новак вирішив їхати у США, винайняти будинок на околиці Нью-Йорка для себе й команди, прийняти медичні правила й ув'язнити себе на кілька тижнів. Турніру він не виграв. Але став його головним ньюзмейкером.

У поєдинку 1/8 фіналу найкращий нині тенісист світу зустрічався з іспанцем Пабло Карреньйо-Бустою. Суперник – посереднього рівня. Джокович на корті нудьгував через це й відсутність глядачів. Та і за таких умов серб був близький до виграшу першої партії. Але тричі втратив можливість закінчити її на свою користь. Коли подавав суперник, Новак спересердя стукнув м'ячем об стінку. Далі програв свою подачу й ушкодив плече. Після цього остаточно втратив психологічну рівновагу. Поза грою він відкинув м'яч, який влучив у горло лінійній арбітрині Лорі Кларк. Вона впала, кашляла та задихалася. На корт вийшов головний суддя змагань Соерел Фрімен і після 7 хв. дискусії з Джоковичем дискваліфікував його і позбавив $250 тис. призових, зароблених за турнір.

Автор: gettyimages.com
  Новак Джокович (крайній праворуч), найкращий нині тенісист світу, тримає за руку лінійну арбітриню Лору Кларк. У неігровому моменті він відкинув м’яч, влучив судді у горло, за що був дискваліфікований з відкритого чемпіонату США
Новак Джокович (крайній праворуч), найкращий нині тенісист світу, тримає за руку лінійну арбітриню Лору Кларк. У неігровому моменті він відкинув м’яч, влучив судді у горло, за що був дискваліфікований з відкритого чемпіонату США

– Джокович виклав свою точку зору. Сказав, що зробив це ненавмисне, – пояснив Фрімен своє рішення. – Сумнівів у цьому немає. Але є намір і результат. Суддя постраждала. У нас не було іншого вибору. Дискваліфікація гравця на турнірі "Великого шолому" – це важке рішення. І статус тенісиста тут не має значення. Для нас головне – зробити правильно. Аби всі знали, що стоїть на кону.

Джокович гідно прийняв дис­кваліфікацію. Але слова Фрімена здаються зваженими тільки на перший погляд. Насправді він прикриває організаторів. Ті провели турнір, аби не втратити великих грошей. Через коронавірус оголосили про відмову від лінійних суддів, щоб обмежити кількість задіяних на матчі людей. Усі суперечливі ситуації на корті мала вирішувати система "соколине око", яка автоматично фіксує місце приземлення м'яча. Але потім переграли це рішення. Бо лінійних арбітрів треба було вдягти в екіпірування одного зі спонсорів турніру й показати по телебаченню.

Найгірше могло статися з Лорою Кларк. Джокович – знаменитість із мільйонами прихильників. Найвойовничіші фанати серба атакували соцмережі Кларк. Погрожували їй розправою і "побаченням" із сином, який 25-річним загинув в автокатастрофі 2008-го. Якби, не дай Боже, якийсь божевільний утілив ці погрози, винними були б організатори-буквоїди. Бо, якщо вони вчинили б за духом гри, а не закону, то Лорі Кларк не довелося б пережити біль і стрес. Турнір не втратив би єдиної суперзірки. І якби його все-таки виграв Домінік Тім, то в суперечці із справді найсильнішим.

27 вересня в Парижі стартує "Ролан Гаррос" – останній "Шолом" 2020 року. Пройде на ґрунтових кортах із Надалем у заявці. Саме він, 12-разовий тріумфатор змагань, практично непереможний на цьому покритті, зробить усе, щоб уперше зрівнятися за "Шоломами" з одвічним суперником Федерером. На перепоні буде надзвичайно мотивований після драми в Нью-Йорку Джокович. І сильний на ґрунті Тім. Хоча йому необхідно відновитися емоційно після тріумфу у США.

А головна надія українців у Парижі – Еліна Світоліна. Нині п'ята ракетка світу. Вона також не полетіла за океан. Поставила все на "Ролан Гаррос". Ґрунт – її улюблене покриття. 2010-го виграла юнацькі змагання "Гарросу". 2017 року була близька до півфіналу, але драматично поступилася Симоні Халеп із Румунії. Торік до 1/2 "Шоломів" Еліна дійшла одразу на двох турнірах – Вімблдоні та US Open. Час робити крок уперед. Паризькі корти для цього ідеально підходять.

Зараз ви читаєте новину «Від дискваліфікації Джоковича могла постраждати суддя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі