середа, 11 вересня 2013 16:00

"Яценюк міг би дуже допомогти Януковичу"

Президенту треба змінити Конституцію і залучати опозицію до влади – вважає політтехнолог Володимир Грановський

Чи можна сказати, що президентські вибори 2015 року – ключовий момент у визначенні подальшої долі країни?

– Так. Минулі президентські повернули стару Конституцію. На жаль, вона ­надає завелику перевагу владі президента. Це провокує систему, за якої навколо ­першої особи формується замкнутий простір. Оточення звужується, а доступ до ­лідера меншає. З'являється синдром близьких, чиє коло дедалі стискається. ­Забагато недопущених і ображе­них, тому опозиційні настрої формуються всередині влади. Справжня опозиція це чудово розуміє. Отже, боротьба за владу цього разу буде неймовірно жорстка. Для всіх програш означатиме те, що вони не будуть затребувані ще цілу каденцію. Хтось не реалізується в бізнесі, бо підтримав не пере­можця, хтось – у політиці. Якщо теперішня опозиція програє, її представни­ки два терміни будуть поза владою – це 10 років, ціле життя. Тобто люди боротимуться за право відбутися. А теперішня система, цей конституційний механізм не дають простору для самореалізації багато кому, на всіх рівнях. Через це в лавах "регіоналів" залишається мало тих, хто реально готовий стояти за Януковича. ­Зберегти владу йому буде неймовірно важко.

Що зараз робити президенту?

– Змінювати Конституцію. Якщо Янукович узяв курс на євроінтеграцію, ­потрібно запроваджувати якусь із парламентських моделей, що існують у країнах ЄС. Зокрема у Німеччині чи Великій Британії. Депутати мають обиратися ­винятково в мажоритарних округах, партія перемагає і формує уряд. Така система сприятиме появі нових політиків.

А якщо Янукович вирішить за краще закручувати гайки?

– Буде тяжка кампанія. Можливо, з багатьма провокаціями, бійками. Боротьба буде не лише за технічний результат виборів, а й за його політичне визнання. Зараз, у ситуації конфлікту з Росією, тамтешні спостерігачі точно будуть налаштовані критично щодо демократичності виборів 2015-го.

Між ким проходить вододіл усередині суспільства?

– Є дуже обмежене коло людей – здебільшого з оточення Януковича, – ­зацікавлених в збереженні теперішньої ­системи. ­Решта еліт і всі прошарки суспільства – за те, щоб змінити її.

Як діятиме опозиція?

– Її лідери не домовляться, й усі підуть на вибори окремо. Якщо Янукович вийде до другого туру з Кличком або Яценюком, соціологічно його шанси мінімальні. Усі опитування свідчать, що він програє. Але до голосування ще півтора року – багато чого може змінитися.

Наприклад?

– Я вважаю, є час і можливість запросити очолити уряд представника опозиції. Найкраще – Арсенія Яценюка. Нічого такого дивного в цьому ­немає – 1999 року Кучма призначив прем'єром Ющенка. Можливо, це й урятувало його тоді. Зараз важка економічна ситуація – і в світі, й в Україні. Підписання Угоди про асоціацію з ЄС матиме і негативні наслідки: імпорт в Україну зросте, а це вдарить по виробництву та бюджету. Політично правильно було б дати лідерові опозиції змогу впоратися з фактично переддефолтним станом економіки.

Це варто зробити після підписання Угоди про асоціацію?

– Так, це показало б відданість Януковича європейським формам політики і покращило б його імідж. А тим ­більше, якщо Угоду не підпишуть. Тоді опозиція й суспільство відразу скажуть: "Наша головна перешкода на шляху до ЄС – Янукович". На цьому ґрунті опозиціонери зможуть успішно боротися з ним 2015 року. Янукович так активно просуває ідею євроінтеграції і прагне підписати Угоду, бо розуміє: це стане початком його президентської кампанії.

Глава держави може серйозно обдумувати кандидатуру Яценюка на посаду прем'єра?

– Арсеній Петрович працював у Нацбанку, в Секретаріаті президента, в ­Міністерстві закордонних справ, був спікером. І міг би дуже допомогти ­Вікторові Федоровичу. Навіть якщо в його особі той виховає наступного президента – то й що? Зате Янукович залишиться в політиці, лідером Партії регіонів і не матиме поганих наслідків для себе. Та й співпрацювати з парламентом стане легше.

Як діятиме керівництво Євросоюзу?

– Там бачать: у разі торговельної війни між Україною та Митним союзом асоціація з ЄС швидко може призвести до негативних наслідків для української економіки. І українці напряму пов'язуватимуть асоціацію з ЄС та, наприклад, дефолт. А він може статися навесні наступного року.

У випадку підписання Угоди про асоціацію Україна отримає гроші від МВФ?

– Дорога буде відкрита. Але Міжнародний валютний фонд не дасть коштів під дефіцитний бюджет. Він вимагатиме збалансувати його. Це означає, що доведеться підвищувати тарифи й пенсійний вік, що вдарить по населенню. Так, сьогодні більшість – за Європейський Союз. Проте ейфорія минає швидко. А манни небесної не буде.

Тобто варто йти до Митного союзу?

– Зараз Україна не готова до будь-якої інтеграції. До Митного союзу – теж.

У нас є величезна проблема – весь час очікуємо кращого і не готуємося до гіршого. Кажуть: підпишемо Угоду про асоціацію, і буде все чудово. А якщо не буде? Працювати насамперед треба з гіршими прогнозами, а не навпаки. Якщо орієнтуєшся на позитив, один збій може завалити весь проект. А в нас усе на мотузочках. Росія закрила кордон для товарів – паніка. Хіба складно було передбачити такі дії Москви?

Політично Євросоюз значно перспективніший?

– Невідомо, що буде далі з Росією. Не раз говорили Борис Єльцин і Володимир Путін, британський прем'єр Девід Кемерон: Євросоюз – від Гібралтару до Уралу. Це було б ідеально. Залишки "холодної вій­ни" треба подолати. Через 20 років ми повинні згадувати нинішній конфлікт між ЄС і Митним союзом як дурнуватий. Завтра доведеться шукати рішення, за якого і Україна, і ЄС, і Росія будуть у єдиному економічному просторі. Такий міцний ринок міг би успішно протистояти Китаю з Латинською Америкою.

Путін – не вічний. Перед його наступником стоятиме завдання: зробити так, щоб Росія не була у ворожому середовищі.

Коли Янукович не зміниться, чим це йому загрожує?

– Програш на виборах може перетворитися на катастрофу. Тимошенко була впевнена, що все буде добре, що межі не перейдуть. І що? Перейшли. А прецеденти в політиці живучі – це може чекати й на Януковича.

Він здатний відмовитися від участі у виборах 2015 року?

– Такий хід нічого не дає йому. Навпаки, рейтинг і вплив упадуть іще нижче.

Можливості для маневру в Януковича обмежені. Перемогти може лише у разі, якщо суттєво зменшить градус напруженості в елітах та суспільстві. Для цього треба змінити Конституцію, зменшити повноваження президента. Тоді й програш не буде страшний – ані для нього, ані для суперників. Далі потрібно залучати опозицію до влади.

Чи з'являться нові політичні проекти перед виборами?

– Так, бо цілком відкрите поле Півдня і Сходу. Але майже всі нові проекти гратимуть проти Януковича. І тут не варто шукати "руки Москви" – це бізнес.

А "Український вибір" Медведчука?

– Я не бачу, що Росія на нього ставить. Медведчук спілкується безпосередньо з Путіним, зокрема публічно. Це технологічна помилка. Бо якщо Віктор ­Володимирович піде на вибори і програє, то вийде, що програв Путін. А виграти Медведчук не має жодних шансів. Він може зіграти свою роль у кампанії. Роль, яка досі нікому не відома.

Кличко спробує скористатися з того, що на Півдні та Сході багато розчарованих?

– Так. Поїде у тур Україною і казатиме: "Усе це набридло, потрібні нові люди у політиці".

Якщо Віталій Кличко стане президентом, що зміниться?

– Нічого, бо він не зможе змінити систему. А країна потребує, наприклад, ­децентралізації влади. Люди у містах, селах повинні мати ресурси й фінанси, аби вирішувати місцеві проблеми.

Опозиція запевняє, що проведе децентралізацію.

– Чому вона зараз цього не робить? "Батьківщина", УДАР, "Свобода" ­мають міцні парламентські фракції. ­Нехай ­зберуться і поставлять це як однин із пріоритетів. Між тим у них дві вимоги: ­Євросоюз і Юля. Плюс вибори мера у Києві. Але кому вони потрібні, якщо зараз столичний голова нічого не ­вирішує?

Наскільки впливовим політиком є тепер Юлія Тимошенко?

– Її всі здали. Асоціацію намагатимуться підписати у будь-якому разі. Відповідно, немає сенсу Тимошенко випускати. Якщо брати до уваги електорат, її вплив падає. Але хай би хто став наступним президентом, окрім Януковича, – він буде зобов'язаний звільнити Тимошенко.

Якщо на виборах 2015 року переможе Яценюк, він не буде Ющенком-2?

– Стати таким має всі шанси не Яценюк, а Кличко. В Арсенія Петровича є достатній досвід роботи у системі, кадри. Тому він зможе щось зробити. У Кличка ж ідей і команди фахівців немає. Він приходить як новий політик. І це – небезпечно. Під нього поставлять тих самих, що й зараз.

Яка роль Юрія Луценка і його "Третьої республіки?"

– Луценко – публічний посередник, комунікатор.

Він здатний вибудувати власне політичне майбутнє?

– На вибори 2015 року Луценко може піти, коли буде суто технологічне ­рішення: треба йти. Якщо знадобиться більше опозиційних кандидатів із хорошим обличчям. Тоді він балоту­ватиметься.

У нього ж непогашена судимість.

– То погасять.

Навіщо йти на вибори Тягнибоку?

– Шансів перемогти у нього немає, але він мусить використати 2015 рік для популяризації своєї політичної сили.

Кажуть, Януковичу важливо вийти до другого туру саме із Тягнибоком. Такий сценарій можливий?

– Тобто Тимошенко посадили, а Кличка не допустять до виборів? Але тоді їх можуть визнати нелегітимними.

Як реагуватиме суспільство на ймовірні фальсифікації?

– Вибори треба проводити так, щоб у людей не було мотивації протестувати з палицями в руках.

Зараз градус підігріву населення високий?

– Поки що ні. Він зросте у разі непідписання Угоди про асоціацію. Або якщо економіка опиниться у переддефолтному стані після укладення Угоди. Або якщо влада зніме з виборів Кличка. Ці точки здатні мобілізувати людей.

Розкол країни на дві частини можливий?

– Тільки якщо непродумано ухвалюватимуть зовнішньополітичні рішення.

Чи висока ймовірність силового сценарію?

– Причин для цього поки що не бачу. Ядерної зброї ми позбулися, бойовиків у нас нема. А за політиків ніхто не битиметься.

Зараз ви читаєте новину «"Яценюк міг би дуже допомогти Януковичу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі