пʼятниця, 02 грудня 2022 12:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Збирав інформацію "в темну": у Херсоні схопили російського агента

Служба безпека України затримала у Херсоні російського агента, який коригував обстріли по позиціях нашої армії на південному фронті.

Зрадником виявився місцевий житель, який на початку повномасштабного вторгнення перейшов на бік ворога і почав співпрацювати із спецслужбами РФ. Про це повідомила пресслужба СБУ 2 грудня.

"Він збирав розвіддані про місця дислокації та переміщення підрозділів Сил оборони на території регіону. Отримані відомості потрібні були окупантам для планування і підготовки прицільних ракетно-артилерійських обстрілів по позиціях українських військ", – зазначили правоохоронці.

Також під час окупації обласного центру зрадник "здавав" агресору адреси перебування учасників руху опору, зокрема колишніх бійців АТО, кажуть в СБУ.

"Отриману інформацію рашисти використовували для проведення масових незаконних затримань і викрадення людей до катівень. У "застінках" від потерпілих вимагали "зізнання" у сфабрикованих справах. У разі незгоди – застосовували психологічний тиск, насильство та погрози фізичної розправи", – додали в СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Замах" на Сальдо ‒ викрадений з Херсона український єнот вирішив помститися

За даними слідства, від квітня цього року чоловік приступив до "активного виконання" ворожих завдань. Для збору інформації "в темну" використовував власні зв'язки, також об'їжджав територію регіону. Отриману інформацію агент передавав своєму російському "куратору" через анонімний Telegram-канал, за даними СБУ.

Під час обшуку за місцем проживання фігуранта правоохоронці виявили пропагандистські матеріали і символіку Росії. Також мобільний телефон із доказами законспірованого листування з представником РФ.

Фігуранту повідомили про підозру за державну зраду. Суд обрав міру запобіжного заходу – тримання під вартою.

Зраднику загрожує до 15 років або довічне ув'язнення.

Автор: СБУ
  Житель Херсона, який зрадив Україну. Йому "світить" до 15 років або довічне ув'язнення
Житель Херсона, який зрадив Україну. Йому "світить" до 15 років або довічне ув'язнення

Раніше у Херсоні спіймали колаборантів, які садили українців у тортури. Вони добровільно вступили до "головного управління МВС Херсонської області". Один із зрадників спитав і залякував людей, повідомили в СБУ.

За 1 грудня російські війська 12 разів обстріляли Херсон. Внаслідок чого загинула людина, ще одна – постраждала. В Херсоні постраждала вул. Кулика, пошкоджено житлові будинки, горіли три легкові автомобілі. Також у бік Бериславського шосе були "прильоти", повідомила міська військова адміністрація.

Окупанти почали інтенсивно обстрілювати Херсон та правобережжя області після втечі на лівий берег Дніпра. У російському міноборони втечу називали "маневром" та "перекиданням військ і техніки".

Зараз ви читаєте новину «Збирав інформацію "в темну": у Херсоні схопили російського агента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі