пʼятниця, 23 серпня 2024 11:59

Запорізька АЕС опинилась на межі блекауту - окупанти вдарили по лінії електропередачі

Запорізька АЕС опинилась на межі блекауту - окупанти вдарили по лінії електропередачі
На Запорізькій АЕС виникла загроза повного блекауту. Фото: t.me/energoatom_ua

Російські загарбники знову пошкодили одну з двох ліній електропередач, які живлять тимчасово окуповану Запорізьку АЕС.

Станція опинилася на межі блекауту. Про це повідомляє Енергоатом.

У четвер, 22 серпня, внаслідок російських обстрілів сталося пошкодження зовнішньої повітряної лінії ПЛ-330кВ "Запорізька ТЕС - Феросплавна". Через неї тимчасово окупована Запорізька АЕС отримувала живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.

"Наразі ЗАЕС зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі ПЛ-750кВ "Дніпровська". У випадку її пошкодження виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива ЗАЕС", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни знову розганяють фейки, що українці хочуть застосувати "брудні бомби" для обстрілів АЕС: в МЗС відреагували

В Енергоатомі заявили, що під "управлінням" російських загарбників неможливо забезпечити безаварійну експлуатацію станції.

"До нещодавньої пожежі, коли через недбалість або свідомий підпал повністю вигоріла одна з двох наявних градирень АЕС, зараз додалась подія з загрозою втрати зовнішнього живлення станції. Адже відсутність у загарбників компетентного, кваліфікованого та ліцензованого персоналу та перетворення ЗАЕС на військову базу робить неможливою безаварійну експлуатацію станції", - йдеться у повідомленні.

Українські енергетики нагадують, що від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. Їхня відмова може спричинити аварійну ситуацію.

"Запорізька атомна електростанція має негайно перейти під повний контроль України, її законного оператора - Енергоатома. А Росія повинна вивести зі станції своїх військових та військову техніку. Це єдиний шлях до відновлення ядерної та радіаційної безпеки всього континенту", - наголошують у компанії.

Уже понад два роки російські окупанти контролюють найбільшу у Європі атомну станцію - Запорізьку АЕС. За словами президента Володимира Зеленського, російська присутність незмінно означає фундаментальну загрозу радіаційній безпеці України, всієї Європи і світу.

Росія шантажує світ загрозою катастрофи на ЗАЕС, використовує територію станції як майданчик для ударів по Нікополю та інших громадах поруч.

Зараз ви читаєте новину «Запорізька АЕС опинилась на межі блекауту - окупанти вдарили по лінії електропередачі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі