четвер, 23 травня 2024 10:54

Спецтема: Війна Росії проти України

В'язень вербував зеків для прориву російських ДРГ до Харкова

В'язень вербував зеків для прориву російських ДРГ до Харкова
Зек формував "групи підтримки" для прориву російських ДРГ до Харкова. Фото: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки зірвала нову спробу ФСБ сформувати власну агентурну мережу на Харківщині.

Зловмисники мали сприяти прориву російських диверсійно-розвідувальних груп для захоплення стратегічних об'єктів регіону, повідомила 23 травня пресслужба СБУ.

"Для виконання цього завдання окупанти залучили свого агента - в'язня з місцевої виправної колонії, який невдовзі мав вийти на волю. За вказівкою ФСБ фігурант вербував інших засуджених, у яких також закінчувався термін покарання. Після виходу з тюрми вони мали роз'їхатись по Харкову та прикордонних селищах регіону і встановлювати геолокації українських блокпостів та укріпрайонів", - сказано в повідомленні.

Також агресор сподівався отримати від своєї агентури точні координати ключових об'єктів життєзабезпечення з актуальним звітом про їхню систему охорони. Розвіддані потрібні були окупантам для підготовки диверсійних рейдів у прифронтові райони області в обхід оборонних ліній українських військ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зрадник готував захоплення Вовчанська

Служба безпеки зірвала плани РФ та викрила агента.

"Ув'язнений був завербований ФСБ, коли з 2012 року відбував строк на тимчасово окупованій частині території Луганщини. До початку повномасштабного вторгнення його перевели до виправної колонії на Харківщині як мешканця підконтрольної території України. Перед етапуванням він отримав інструкції від російської спецслужби щодо проведення розвідувально-підривної діяльності", - звітує відомство.

Ще в тюрмі він мав сформувати власну агентурну групу, а після виходу на волю - дистанційно зв'язатися зі своїм куратором із ФСБ для уточнення завдань і термінів їхнього виконання.

Слідчі повідомили російському агенту-в'язню про підозру у державній зраді.

На Дніпропетровщині затримали посадовця Укрзалізниці, який шпигував за військовими ешелонами ЗСУ. Контррозвідка Служби безпеки провела спецоперацію у Дніпрі, в результаті якої затримала ще одного агента ФСБ. Ним виявився посадовець однієї із вузлових станцій Укрзалізниці.

Зараз ви читаєте новину «В'язень вербував зеків для прориву російських ДРГ до Харкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі