середа, 15 лютого 2023 19:09

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна отримає від Швеції десятки САУ Archer: на що вони здатні

Україна отримає від Швеції десятки САУ Archer: на що вони здатні
Швеція надасть Україні 51 бойову машину піхоти та самохідні артилерійські установки (САУ) Archer. Фото: Getty Images

Швеція надасть Україні 51 бойову машину піхоти та самохідні артилерійські установки (САУ) Archer.

Крім того, скандинавська країна допоможе із протитанковою зброєю. Про це розповів прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон під час візиту в Україну. Він запевнив, що держава надаватиме стільки підтримки, скільки потрібно, передає Iefimerida.

Останній пакет оборонної допомоги – це 51 бойова машина. За його словами, ця техніка суттєво вплине на бойову спроможність сил України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дипломатичний тиждень: Зеленський зустрів західного лідера

Однак прем'єр не назвав точні дати постачання Archer Україні. Він пояснив це тим, що є практичні питання, пов'язані з підготовкою.

"Ми розуміємо, що для України поставки САУ мають бути якнайшвидше", – сказав Крістерссон.

САУ Archer – шведська 155-мм самохідна артилерійська установка на базі шасі Volvo A30D 6×6, призначена для знищення живої сили, артилерійських батарей, дзотів, а також для забезпечення проходів в мінних полях та польових загородженнях.

Максимальна скорострільність 8 – 9 пострілів за хвилину. Апарат заряджання дозволяє випускати 6 снарядів за 30 секунд по різних траєкторіях. Максимальна дальність 30 км звичайним снарядом, 40 км – з ракетним двигуном та 60 км – керованим снарядом Excalibur.

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у Києві, заявив, що передача Україні літаків-винищувачів Gripen цілком можлива.

Однак така допомога вимагатиме міжнародної коаліції. Швецький прем'єр сказав, що "нічого не виключено".

Saab JAS 39 Gripen – шведський багатоцільовий винищувач четвертого покоління, який розробила і виробляє компанія Saab. З максимальною швидкістю 2130 км/год. Літак має високі розгінні характеристики.

Зараз ви читаєте новину «Україна отримає від Швеції десятки САУ Archer: на що вони здатні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі