пʼятниця, 26 серпня 2022 16:29

Спецтема: Війна Росії проти України

У розвідці повідомили, навіщо Росія хоче перепід'єднати Запорізьку АЕС до своєї мережі

У розвідці повідомили, навіщо Росія хоче перепід'єднати Запорізьку АЕС до своєї мережі
Російські війська на окупованій ЗАЕС провели майже всі дії для того, щоб перепід'єднати її до енергомережі Росії. Фото: zn.ua

Російські війська на окупованій ЗАЕС провели майже всі дії для того, щоб перепід'єднати її до енергомережі Росії.

Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький. Він наголосив, що зараз окупанти вичікують момент та проводять останні налаштування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава МАГАТЕ зробив заяву щодо Запорізької АЕС

"Росіяни вже провели необхідні випробування і налаштування, відновили всі лінії передач, які йдуть від Запорізької атомної електростанції в напрямку Каховки й Мелітополя. Наприкінці липня вони вже перевірили можливість під'єднання цієї системи до енергосистеми РФ", – зазначив Скібіцький.

За словами представника розвідки, ворог рішуче налаштований на те, щоб під'єднати Запорізьку атомну електростанцію до загальної мережі Росії.

"Насамперед для того, щоб повністю забезпечити Крим електроенергією. Вони планували це зробити ще в першій половині серпня, але їм це тоді не вдалося", – розповів він.

Скібіцький також повідомив, навіщо росіяни привозять техніку на ЗАЕС.

Ворог мотивує це тим, що станція це "ядерний об'єкт" і його потрібно фізично захищати.

"Але вони прикриваються атомною електростанцією для того, щоб розміщувати там свої війська. Також активно використовується територія біля станції, біля Енергодара для завдавання ударів по підконтрольних нам територіях", – каже Скібіцький.

Він додав, що це для окупантів слушна нагода проводити будь-які провокаційні дії на території як електростанції, так і в районі всього Енергодару.

25 серпня Запорізьку АЕС, яка є найбільшою у Європі, уперше в історії повністю від'єднали від енергомережі. Це сталося в результаті пожежі, що зайнялася через російські обстріли.

Росія привела весь світ на межу ядерної катастрофи, заявив на засіданні Радбезу ООН президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «У розвідці повідомили, навіщо Росія хоче перепід'єднати Запорізьку АЕС до своєї мережі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі