середа, 30 листопада 2022 17:22

Спецтема: Війна Росії проти України

У НАТО заявили, що апетити Путіна виходять за межі України

У НАТО заявили, що апетити Путіна виходять за межі України
Жертвою РФ могла стати не тільки Україна, адже Кремль цілком серйозно готувався до військового конфлікту з Японією. Фото: newsweek

У НАТО пообіцяли допомогти сусідам країни-агресорки РФ вижити та залишитися незалежними державами.

Там заявили, що результат війни в Україні має екзистенційне значення для Молдови та Грузії. Про це сказав генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ, якого цитує Sky News.

"Вони по-різному страждають від російського впливу на Україну, але краще підтримати їх зараз, а не бачити події, які йдуть абсолютно в неправильному напрямку, як ми бачили під час вторгнення в Україну на початку цього року", – наголосив генсек.

Після другого дня переговорів між міністрами закордонних справ країн НАТО представник Естонії Урмас Рейнсалу також заявив, що всі союзники по НАТО усвідомлюють, що РФ також хоче взяти під свій контроль Західні Балкани.

Тому Альянс має практичним та ефективним шляхом підтримати та допомогти цим країнам вижити. Міністри обговорювали Боснію, а також Молдову та Грузію, які частково окуповані російськими військовими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столтенберґ відповів на питання про членство України в НАТО

"Центром тяжіння для цих націй, для Молдови, для Грузії, звичайно, є результат цієї війни в Україні. Це має екзистенційне значення для їхньої територіальної цілісності, їхнього права в майбутньому обирати свій шлях життя", – додав Рейнсалу.

Журналісти видання зазначають, що європейські лідери побоюються, що країни на південній і східній околицях континенту втратять терпіння в очікуванні членства в ЄС і НАТО, що може зробити їх відкритими для нестабільності, а також спроб Росії та Китаю отримати вплив.

Зокрема, міністерка закордонних справ Боснії Бісера Туркович, яку запросили приєднатися до засідання НАТО, сказала, що вона стурбована намірами Росії щодо її країни. Вона попередила, що в їхньому уряді є російські довірені особи, і розкол у їхній країні глибокий.

НАТО посилить присутність від Балтійського до Чорного моря. Це відповідь на російську агресію, сказав генсек Альянсу Єнс Столтенберґ під час зустрічі з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом у Бухаресті на саміті.

На саміті НАТО в Бухаресті країни Альянсу ведуть дискусію щодо можливості постачання в Україну зенітно-ракетних комплексів Patriot.

Міністри закордонних справ країн НАТО в Бухаресті також обговорюють довгострокову підтримку України.

Повномасштабна війна, спровокована Росією, була неминучою через маніакальне бажання російського президента Володимира Путіна.

Втім, жертвою РФ могла стати не тільки Україна, адже Кремль цілком серйозно готувався до військового конфлікту з Японією. Про це повідомляє Newsweek.

Зараз ви читаєте новину «У НАТО заявили, що апетити Путіна виходять за межі України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі