неділя, 24 вересня 2023 18:27

Спецтема: Війна Росії проти України

США, ймовірно, нададуть Україні "обмежену" модифікацію ATACMS – Годжес

США, ймовірно, нададуть Україні "обмежену" модифікацію ATACMS – Годжес
Білий дім, ймовірно, прийняв рішення передати Україні "обмежену" модифікацію ракет ATACMS. Фото: Getty Images

Білий дім, ймовірно, прийняв рішення передати Україні "обмежену" модифікацію ракет ATACMS.

Вона буде фактично "марною" для України в контексті атак по великих об'єктах у тимчасово окупованому Криму, оскільки йдеться про "касетні боєприпаси з меншою дальністю дії". Про це у коментарі Newsweek заявив колишній командувач Сухопутних військ США в Європі генерал Бен Годжес.

"Ці ракети були б корисні для ударів по деяких цілях, але не настільки ефективні для знищення великих російських об'єктів в Криму", – сказав Годжес.

Раніше під час переговорів з лідером України Володимиром Зеленським у Білому домі (зустріч відбулася 21 вересня) президент США Джо Байден уточнив, що готовий надати певну кількість ракет в Україні. Разом з тим Білий дім заявив, що поки що такого плану з передачі ATACMS немає.

Водночас Годжес впевнений, що ракети у своєму "обмеженому" варіанті все ж передадуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ППО окупантів не може збивати ракети у Криму – Ігнат

У Адміністрації Байдена є побоювання, що Україна спробує атакувати цими ракетами Росію, зазначив генерал. Він нагадав, що у своїй звичайній модифікації ATACMS можуть стріляти на відстань до 300 км. Таку дистанцію не здатні подолати РСЗВ Himars, які раніше поставили США Україні.

"У Байдена, схоже, все ще побоюються відкрити можливість для завдавання високоточних ударів на великі відстані, яку Україна може використовувати для удару по цілях на території РФ", – сказав Годжес.

Разом з тим він упевнений, позитивне рішення Вашингтона з приводу передачі ATACMS Україні, могло б підштовхнути до аналогічних кроків Бундестаг – як відомо, Німеччина все ще зволікає з передачею ракет Taurus.

Годжес наголосив, раніше Велика Британія і Франція вже підтримали ЗСУ передачею далекобійних ракет Storm Shadow і SCALP і не пошкодували про це. Країни задоволені тим, що Україна не використовує цю зброю для ударів по РФ, згадав генерал.

Він резюмував, так чи інакше, отримання Україною ATACMS, зробить Крим несприятливим місцем дислокації для військ РФ.

"Негайне надання цієї зброї матиме велике значення для підтримки зусиль України", – підкреслив Годжес.

Адміністрація президента США Джо Байдена ухвалила рішення надати Україні далекобійні ракети ATACMS ще до візиту президента Володимира Зеленського до США.

Там вирішили не оголошувати про це публічно. Про це з посиланням на джерела повідомляє Financial Times.

Один співрозмовник видання зазначив, що це було зроблено для того, щоб не давати підказки росіянам і не спонукати їх перемістити свої лінії постачання далі від лінії фронту.

Зараз ви читаєте новину «США, ймовірно, нададуть Україні "обмежену" модифікацію ATACMS – Годжес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі