четвер, 23 лютого 2023 19:40

Спецтема: Війна Росії проти України

США думають над передачею Україні надсучасних винищувачів

США думають над передачею Україні надсучасних винищувачів
У США до винищувачів 5-го покоління відносяться F-22 Raptor, які вже не виготовляють, і F-35 Lightning II. Фото: Getty Images

У Вашингтоні зараз тривають обговорення надання Україні бойової авіації, зокрема винищувачів п'ятого покоління.

Таку підтримку США хочуть надавати нашій державі у довгостроковій перспективі. Про це в інтерв'ю WP заявила заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд.

Вона наголосила на важливості того, щоб Україна після завершення війни була обороноздатною, а Росія більше не наважувалася на вторгнення.

За словами Нуланд, Вашингтон разом із Києвом думає про армію майбутнього. Тому в межах забезпечення довгострокових потреб України США розглядають можливість надання Україні винищувачів п'ятого покоління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сунак чітко висловився про винищувачі для України

Ми розглядаємо не тільки те, що Україні знадобиться для негайної боротьби, але ми також думаємо разом з українцями про українську армію майбутнього", – підкреслила Нуланд.

Нуланд також наголосила, що для стримування Росії від повторення війни у майбутньому, Україні потрібна складна та стійка система ППО, оборона кордонів, кращі радари й завчасне попередження.

"У цьому контексті винищувачі п'ятого покоління можуть бути надані Україні як засіб захисту та додаткового стримування Росії від нової війни", – сказала вона.

У США до винищувачів 5-го покоління відносяться F-22 Raptor, які вже не виготовляють, і F-35 Lightning II.

14 лютого у столиці Бельгії Брюсселі відбулася дев'ята зустріч у форматі "Рамштайн".

У штаб-квартирі НАТО зібралися міністри оборони з понад 50 країн світу. Країни-партнери допоможуть Україні перейти в контрнаступ навесні.

Водночас рішення про передачу Києву бойової авіації поки немає.

Зараз ви читаєте новину «США думають над передачею Україні надсучасних винищувачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі