пʼятниця, 26 січня 2007 17:12

Радянський союз зберігав ядерну зброю на території Польщі

На території Польщі за часів "холодної війни" знаходилося 178 радянських ракет з ядерними боєголовками для застосування у разі військового конфлікту.

Видання посилається на документи, які не публікувалися раніше, друкуючи фрагмент одного з них. У статті приводяться вислови генерала Флоріана Сивицького, колишнього начальника польського генштабу (1973-1983 роки) і колишнього міністра оборони (1983-1990 роки): "Я знав, що було в цих документах".

Ракети призначалися для удару по об"єктах в Західній Європі з польської території, а у разі початку військового конфлікту вони передавалися польській армії. При цьому ракетні частини були навчені застосовувати це озброєння, яке зберігалося на трьох секретних об"єктах, що охоронялися радянськими силами і підкорялися Москві.

Відповідна угода була підписана 1967 року, а початок розміщення ракет був запланований на 1969 рік. В середині 1980-х років, йдеться у статті, в Польщі було 178 радянських ядерних ракет різної потужності. За планом, у разі війни поляки повинні були запустити 162 ракети протягом години, повідомляє Интерфакс-Украина.

Зараз ви читаєте новину «Радянський союз зберігав ядерну зброю на території Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі