субота, 07 січня 2023 06:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Ситуація біля Сватового та Кремінної та бої за Кінбурнську косу ‒ показали свіжі карти війни в Україні

Українські війська з боями продовжують контрнаступальні дії в районі Сватового та Кремінної на Луганщині.

Тим часом російські окупанти не припиняють штурми під Бахмутом та Соледаром у Донецькій області. А на півдні України воїни ЗСУ проводять операції на Кінбурнській косі. Про це свідчать свіжі карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

6 січня тривали наступальні операції в районі Сватового. За повідомленням Генштабу ЗСУ, війська РФ провели обмежену наземну атаку в районі Стельмахівки (15 км на північний захід від Сватового). Один з російських "воєнкорів" стверджував, що і російські, і українські сили ведуть позиційні бої на Сватівському напрямку. За його словами, ЗСУ безуспішно атакували російські позиції в районі Куземівки (13 км на північний захід від Сватового). Військові блогери РФ також зазначили, що підрозділи Західного військового округу, зокрема, 27-а окрема мотострілецька бригада 1-ї гвардійської танкової армії та 3-я мотострілецька дивізія 20-ї загальновійськової армії, діють поблизу Сватового.

Автор: understandingwar.org
  Карта боїв біля Сватового та Кремінної
Карта боїв біля Сватового та Кремінної

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни розкритикували Путіна за "різдвяне перемир'я" – ISW

Бойові дії також тривали у районі Кремінної. У Генштабі ЗС повідомили, що українські війська відбивали атаки окупантів у районі Макіївки (22 км на північний захід від Кремінної) та Площанки (16 км на північний захід від Кремінної). Російські джерела пишуть, що під Макіївкою ведуть бої частини 752-го гвардійського мотострілецького полку 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії. Міноборони РФ заявило про активність українських диверсійно-розвідувальних груп на південний захід від Кремінної між Срібною та Григорівкою. Російські джерела також стверджують, що війська РФ ведуть бої за Білогорівку (10 км на південь від Кремінної).

За даними російських джерел, 6 січня війська РФ просунулися у Соледарі. Декілька блогерів повідомили, що сили групи "Вагнера" штурмували Бахмутське в ніч з 5 на 6 січня і прорвалися до центру Соледара. Один з російських "воєнкорів" опублікував кадри з "вагнерівцем", нібито в центрі Соледара. Ххоча найманець каже, що ще зарано говорити про те, що вони повністю захопили Соледар. Один з російських блогерів стверджував, що війська РФ просунулися до Краснопілля, що за 4 км на північний захід від Соледара. У результаті українське угруповання в Бахмуті нібито перебуває під загрозою оточення. Аналітики ISW зазначають, що ще не мають візуальної інформації, яка б підтверджувала ці заяви Росії.

Автор: understandingwar.org
  Карта боїв у Донецькій області
Карта боїв у Донецькій області

Тим часом власник російської ПВК "Вагнер" Євген Пригожин особливо підкреслив, що відповідальність за ці заявлені успіхи несуть винятково "вагнерівці". Але говорити про повне захоплення Соледара передчасно.

Українські війська 6 січня продовжували обороняти позиції на північний схід та південь від Бахмута. За даними Генштабу ЗСУ, військові відбили атаки росіян на сам Бахмут. А також на північний схід від Бахмута поблизу Спірного, Соледара, Красної Гори та на південь від Бахмута біля Кліщіївки й Курдюмівки.

Окрім того, російські війська 6 січня продовжили спроби наступу на західній околиці Донецька. За даними Генштабу ЗСУ, окупанти атакували райони Первомайського (на північно-західній околиці Донецька), Мар'їнки та Побєди. Російський "воєнкор" також повідомив про бої на північний захід від Донецька в районі Невельського та на південний захід від Донецька в районі Новомихайлівки.

За даними російських джерел, ЗСУ 6 січня проводили операції на Кінбурнській косі в Миколаївській області та утримували позиції на острові на річці Дніпро у Херсонській області. Російський "воєнкор" заявив, що українські сили проводять розвідувальні заходи в районі Кінбурнської коси. Інший російський блогер розповсюдив кадри від 6 січня, на яких, як повідомляється, підрозділи російського спецназу ведуть вогонь по позиціях ЗСУ на острові Великий Потьомкінський на південний захід від Херсона у дельті Дніпра. За даними російських джерел, 5 січня війська РФ тримали позиції на острові.

Автор: understandingwar.org
  Карта боїв на півдні України
Карта боїв на півдні України

ЗСУ також продовжують завдавати ударів по російських позиціях у тилових районах півдня України. У Генштабі ЗСУ повідомили, що 5 січня українські війська завдали удару по російських військах у Гаврилівці Другій Херсонської області. Там серйозно поранено близько 100 російських військовослужбовців. Російські блогериповідомили, що українські сили обстріляли позиції військ РФ в Олешках та Каховці на Херсонщині, а також у Токмаку та Дорожнянці у Запорізькій області.

Російські війська продовжували артилерійські удари по правому березі Дніпра у Дніпропетровській, Херсонській та Миколаївській областях. Українські джерела повідомили, що війська РФ завдали ударів по Херсону, Бериславу, Нікополю та Очакову.

Російські окупанти зосереджуються на спробах повного захоплення Донецької області. Ворог веде наступальні дії на Бахмутському напрямку і безуспішно намагається покращити тактичне положення на Куп'янському, Лиманському та Авдіївському. Про це повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Російські окупанти зазнають втрат. Підтвердилося ураження 5 січня пункту дислокації російських окупаційних військ у Гаврилівці Другій Херсонської області, повідомляє Генштаб у зведенні.

Зараз ви читаєте новину «Ситуація біля Сватового та Кремінної та бої за Кінбурнську косу ‒ показали свіжі карти війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі