понеділок, 01 січня 2024 23:13

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни злякались першої атаки українських дронів і обстріляли свій флагман - ЗМІ

Росіяни злякались першої атаки українських дронів і обстріляли свій флагман - ЗМІ
Росіяни обстріляли свій флагман "Адмірал Макаров". Фото: Укрінформ

У ніч проти 29 жовтня 2022 року українці застосували морські дрони.

Тоді через паніку росіяни навіть примудрилися обстріляти власний фрегат "Адмірал Макаров", який став флагманом Чорноморського флоту РФ після затоплення "Москви", пише "Українська правда" із посиланням на джерела.

"Макаров" ішов середнім ходом, не чекаючи атаки. Один український дрон зумів вибрати правильну траєкторію руху і врізався фрегату в правий бік. Команда "флагмана" виявилась абсолютно не готовою до атаки й у паніці взяла курс на Севастопольску бухту", - пише УП.

Інша група дронів змогла прорвалася у Стрілецьку бухту Севастополя, але росіяни відреагували миттєво і почали стріляти. Тоді на шляху українських дронів опинився тральник "Іван Голубець", який вдалося атакувати. Інші дрони в цей момент вразили нафтоналивну станцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Малюк розповів нові подробиці про дрони Sea baby, якими вдарили по Кримському мосту

"Поки йшов цей бій, підбитий "Адмірал Макаров" з моря саме допливав до Стрілецької бухти. Російська берегова артилерія, не розібравшись, робить залп по своєму ж флагману. Правда, одного зворотного залпу з палубного озброєння виявилось досить, щоб швидко привести берегових до тями", - пише видання.

Решта дронів при цьому прорвались у головну бухту Севастополя. Попри протидію російського РЕБу, один з дронів вдалося "припаркувати" між двома сторожовими кораблями "Ладний" та "Адмірал Ессен" і підірвати. І хоча обидва отримали пошкодження, на жаль вони були незначні.

"Це була перша в історії дистанційна морська операція. Надводні дрони отримали бойове хрещення. Але саме тоді ми зрозуміли, що вони мають бути більшими і нести більше вибухівки, щоб це було ефективне ураження", – розповідає УП один з розробників.

Завдяки успішним атакам СБУ фактично змінила філософію проведення військово-морських операцій. Так, у жовтні 2022 року морські дрони СБУ атакували ворожі кораблі у Севастопольській бухті. Тоді зазнали пошкоджень чотири військові судна, серед яких фрегат "Адмірал Макаров". А цього року дрони Служби безпеки вразили ракетоносії "Самум" та "Павєл Державін", танкер SIG, десантний корабель "Оленегорскій горняк", а ще завдали пошкоджень великому військовому буксиру "Ніколай Муру" та новітньому розвідувально-гідрографічному кораблю "Владімір Козицький".

Зараз ви читаєте новину «Росіяни злякались першої атаки українських дронів і обстріляли свій флагман - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі