пʼятниця, 01 квітня 2022 22:19

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія націлюється на Схід, але це коштуватиме дорого" – аналіз ситуації на фронтах війни

"Росія націлюється на Схід, але це коштуватиме дорого" – аналіз ситуації на фронтах війни
Намір Росії вийти на кордони Луганської та Донецької областей відомий українському командуванню, наголошує Микола Бєлєсков. Фото: armyinform

Російські окупаційні війська вимушені відступати на багатьох напрямках, тому що у них закінчуються ресурси. Ворог зосередить свої сили на територіях Операції Об'єднаних сил, але це коштуватиме йому дуже дорого. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів воєнний експерт Микола Бєлєсков.

"Навколо Києва, меншою мірою навколо Чернігова, навколо Сум, біля Харкова – ситуація загалом на нашу користь. Не в останню чергу тому що у росіян не вистачає ресурсів. Вони націлюються на Схід. Росія відводить сили з-під Києва – наші сили максимально просуваються. Ми дещо покращили свої позиції на дальніх підступах біля Кривого Рогу. Відтіснили ворога з Півночі Херсонщини. Дещо покращили позиції в Запорізькій області", – говорить Бєлєсков.

Навколо Операції об'єднаних сил і по флангах Росія не припиняє зусиль прорвати оборону фронтально і далі нависає над північним флангом ООС, наголошує експерт.

"Є повідомлення, що Ізюм через тижні боїв і зраду – людина показала незахищену дорогу – росіяни таки захопили. Але поряд із цим наші війська контратакують. Утримують ворога недалеко від півдня Ізюма, від річки Сіверського Дінця. Просування їм дуже дорого коштує. Серйозної загрози для північного флангу ООС немає. Все знаходиться під контролем наших сил", – пояснює Бєлєсков.

Намір Росії вийти на кордони Луганської та Донецької областей відомий українському командуванню, наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Головні дипломати зараз – військові" – чи дійсно Захід хоче змусити Україну йти на поступки

"Це не буде неочікувано. Але це будуть важкі бої. Кожен напрямок ворогу коштуватиме ще дорожче, ніж було до цього. Вони можуть спробувати взяти кількістю, але після цього РФ не матиме сил. Буде умовно кажучи як під Києвом. Росіяни наступають, не оточують наші сили, ЗСУ з боями відступають, потім окупанти вичерпують свій потенціал і ми їх просто гонимо назад. Якщо буде якийсь ризик, наше командування прийме рішення відступати з боями, щоб потім провести серйозний контрудар", – каже Бєлєсков.

На Київщині триматися ворогу фактично немає за що – українські військові вже в Іванкові. Це означає, що основні сили РФ відводять з Північно-західного напрямку від Києва, говорить експерт.

"Це доказ, що жодних резервів немає і доводиться обирати або Київ, або Схід. Біля Києва їм ловити немає чого, не йшлося навіть про те, щоб взяти місто в ізоляцію. Тому росіяни вимушені відступати", – говорить Бєлєсков.

Росії вже немає особливого кого перекидати в Україну, тому доводиться залучати контингенти з-за кордону.

"Це невеликі контингенти – на бригаду в Сирії та дві у Південній Осетії та Абхазії. Добре, якщо вони з них вижмуть п'ять-шість батальйонно-тактичних груп. Це ситуацію не змінить. Росія вичерпала фактично всі свої резерви – тому і змушена відступати з Києва. Сумніваюся, що якість солдатів із окупованої частини Грузії та Сирії вище за тих, кому ми протидіємо вже шостий тиждень. У РФ є спроба прихованої мобілізації. Але якщо Путін її публічно оголосить, то ми побачимо, що багато диванних воїнів у Росії воювати не хочуть", – пояснює Бєлєсков.

1 квітня на київському напрямку підрозділи Нацгвардії зачистили район зосередження окупантів, після обстрілу прицільним вогнем української артилерії.

Із півночі Київської області продовжується часткове відведення підрозділів російських окупаційних військ у бік державного кордону з Білоруссю.

Зараз ви читаєте новину «"Росія націлюється на Схід, але це коштуватиме дорого" – аналіз ситуації на фронтах війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі