субота, 06 січня 2024 06:17

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія хоче у найближчі тижні захопити Куп'янськ - ISW

Росія хоче у найближчі тижні захопити Куп'янськ - ISW
РФ може активізувати зусилля для захоплення Куп'янська. Фото: slovoidilo.ua

Російські війська найближчими тижнями можуть активізувати зусилля із захоплення Куп'янська Харківської області.

Загарбники намагаються накопичити в цьому районі необхідне за кількістю угруповання сил. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Однак, нині у РФ немає в цьому районі масштабного угруповання для такого наступу.

За даними аналітиків, російські сили мають сприятливі умови для активізації операцій на Куп'янському напрямку з наміром досягти територіальних здобутків у більш значущих в оперативному відношенні районах, ніж в інших, які зараз намагаються захопити російські війська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: The Telegraph написали про наступ росіян на Харківщину. У ЗСУ прокоментували

При цьому в ISW посилаються на заяви українських офіційних осіб, що впродовж зими 2024 року російські війська планують захопити Куп'янськ і Борову. Захоплення Росією цих міст, ймовірно, змусило б українські сили відійти від східного берега річки Оскіл у Харківській області та створило б умови для майбутніх наступальних операцій Росії на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна.

Разом з тим аналітики зазначають, що на цей момент російські сили, ймовірно, не накопичили достатньо сил у Бєлгородській області, щоб підтримувати початок широкомасштабних наступальних операцій в інших районах північної чи північно-східної Харківської області.

Експерти також згадали публікацію британського видання The Telegraph від 4 січня, в якій "наближене" до українських військових невідоме джерело повідомило, що російські війська начебто можуть почати "наземний наступ" уже 15 січня.

Однак речник командування Сухопутних військ України підполковник Володимир Фітьо заявив, що українські військові не спостерігають змін у складі військ РФ у Харківській області та на території Росії, що межує з Харківською областю. Він додав, що росіяни продовжують наступальні дії біля Синьківки з метою захоплення Куп'янська.

А голова Харківської ОВА Олег Синєгубов зазначив, що російські війська не зосереджуються в області в рамках підготовки до широкомасштабного наступу, а інтенсивність російських атак на Куп'янському напрямку за останні три дні знизилася через погані умови. Синєгубов зазначив, що російські війська використовують уповільнений темп дій, спричинений поганими погодними умовами, для перекидання підкріплень на передову, а також для підготовки та координації підрозділів.

"Коментарі Фітьо та Синєгубова узгоджуються з оцінкою ISW, про те, що російські війська можуть посилити наступальні дії, але не розпочати повномасштабну наступальну операцію за наявного угруповання сил на Куп'янському напрямку. Ймовірно, російські війська проводили поступове нарощування сил, адже українські чиновники повідомили, що станом на жовтень 2023 року російські військові зосередили понад 100 тис. особового складу на Куп'янському та Лиманському напрямках", - йдеться у повідомленні.

Попередньої доби на фронті відбулось 56 бойових зіткнення.

Ворог завдав три ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснив 12 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Про це пише Генштаб у зведенні. Є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче у найближчі тижні захопити Куп'янськ - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі