середа, 06 листопада 2013 12:09

Російський "полонений" Федорович уже вдома, в Україні

Російський "полонений" Федорович уже вдома, в Україні
Фото: wartime.org.ua

Олександр Федорович - єдиний хто вижив після зіткнення української човна з російськими прикордонниками в Азовському морі - вже у себе вдома, в селі Безіменне Донецької області. Про це Gazeta.ua повідомив Олександр Кудінов - правозахисник, який останні місяці домагався свободи для українського рибалки. Росіяни звинувачують Федоровича в спробі браконьєрства. І цим намагаються виправдати загибель 4 українських громадян у водах загального користування України та Росії.

"Ми вже уже в Безіменному і я сподіваюся, що справа за обвинуваченням Федоровича незабаром буде закрита. Якщо він не винен і стоїть на своєму, якщо немає доказів проти - що з ним можна зробити? Але я привіз його в жахливому психологічному стані. Місяць тому у Олександра Федоровича був нервовий зрив. На нього тиснули - погрожували 2 роками в'язниці, не давали можливості отримувати лікування, обманювали, так що зрозуміти стан можна", - розповів Олександр Кудінов.

"З чоловіком йшов торг - вимагали, щоб він підписав, що відео, на якому росіяни топлять наших - неправдиве, - каже цивільна дружина Федоровича Марина Миколаєва. - Говорили йому: ти підпиши, що це покійний українець Дмитро Дороган пішов на таран і ми відпустимо тебе відразу. Але Саша не погодився, адже це брехня, а на небіжчиків можна списати чужі злочини. У будинок, де чоловік жив у Єйську, тиждень тому серед ночі намагалися вломитися. Погрожували йому: слідство можна тягнути вічно, але слідчі не знайшли доказів. До 8 листопада слідство повинно було надати докази браконьєрства або відпустити. На попередньому судовому засіданні я була - сітки, знайдені неподалік від місця зіткнення, взяли як доказ браконьєрства. Адвокат запитав: "А як ви змогли зрозуміти, що сіті, які знайшли в морі - українські?". Дізнавач відповів, що там пляшки були українські у вигляді вантажу - прив'язані до сіток. Суддя посміхнувся і сказав, що це не доказ. Якби не політика, Сашу мого вже б давно відпустили. Звільнення чоловіка - заслуга тільки одного правозахисника Кудінова, спасибі йому, захищав чоловіка безкоштовно, за свої гроші мотався в Росію, а влада нічого не робила, щоб визволити чоловіка".

На думку Олександра Кудінова, розслідування за фактом загибелі 4 українських громадян досі фактично не ведеться - ні українською, ні російською стороною. 31 жовтня український Кабмін виплатив сім'ям загиблих по сто тисяч гривень матеріальної допомоги. А Росія ніякої відповідальності досі не понесла. Сім'ї загиблих збираються судитися з росіянами і вимагати компенсацію.

Нагадаємо, зіткнення української човна з прикордонним катером ФСБ Росії відбулося 17 липня. Олександру Кудінову вдалося роздобути аматорський відеозапис, зроблений російськими прикордонниками. На записі видно, як, радіючи і улюлюкаючи, росіяни таранять українців і не поспішають надавати їм допомогу. На Кудінова в процесі роботи зі справою рибалок так само чинився тиск.

Зараз ви читаєте новину «Російський "полонений" Федорович уже вдома, в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі