середа, 20 червня 2012 17:41

Родичі загиблих шахтарів не знали, що йде суд над винуватцями

Родичі загиблих шахтарів не знали, що йде суд над винуватцями
Обвал копанки стався 29 лютого. Фото: news2000.com.ua

У Єнакіївському міськсуді розпочато розгляд кримінальної справи про загибель 6-ти робочих нелегальної шахти. Але родичів загиблих не запрошують до суду. Про це Gazeta.ua заявили 19 червня дружини і матері шахтарів, які вибухнули у шахті-"копанці" 29 лютого. Вони вважають себе потерпілими.

В організації незаконного вугільної розробки звинувачують 37-річного керівника Михайла з Єнакієвого. Нібито 10 січня він разом з одним із загиблих Дмитром Калашніковим виявив кинуту "дірку", вирішив відновити її і зайнятися незаконним бізнесом. Лише кілька разів загиблі спустилися у розробку за вугіллям і самі продали здобуте, а гроші розділили порівну на сімох. Вибух трапився, вважає звинувачення, тому, що закурив один з забійників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стан постраждалих від вибуху донецьких шахтарів вкрай важкий

"Про суд ми дізналися вчора, випадково, - говорить вдова Олена Чаленко. - Ми з сестрою загиблого Калашникова прийшли дізнатися, чи не передали справу до суду, і чуємо: "Ой, а ви хіба не отримували повістку? Суд іде, а ви не з'являєтесь, були вже 4 засідання ". Від нас все приховали ".

Олена втратила чоловіка - 36-річного Віктора Чаленка. Вона мати 3 дітей і скоро народить четвертого.

"Брата зробили крайнім посмертно. Щоб організувати копанку, потрібні великі гроші і зв'язки, і те що брат був організатором навіть звучить смішно. Він був простий роботяга, який рубає вугілля ", - вважає Ірина Калашникова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аварія на донецькій шахті: один гірник загинув, 5-х не можуть знайти

Дмитро Калашников загинув у 34 роки, у нього залишилися дві доньки 14 і 3 роки. Олена та Ірина - єдині родички, які отримали можливість познайомитися з матеріалами кримінальної справи. За словами інших родичів, їх позбавили такої можливості.

"Ми не отримували жодної повістки, чекали, що слідчий ознайомить з матеріалами справи, але все робиться тишком-нишком", - обурюється мати загиблого Тетяна Меняйло.

"Мені пропонували 5000 гривень допомоги від власників копанки, але я відмовилася, - каже Марина Меняйло, вдова загиблого. - Ми хочемо в суді заявити позов про моральну шкоду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поблизу Вуглегорська стався обвал несанкціонованої "копанки"

У Марини залишилися двоє дітей від загиблого чоловіка 31-річного Валерія Меняйло.

"Вперше чую, що йде суд, - дивується Катерина Шевцова, вдова загиблого. - Я теж ніякої допомоги не брала, матеріалів справи не читала".

У неї загинув 34-річний чоловік Максим, залишилася 3-річна донька, а сама Марина зараз на 9-му місяці вагітності.

Родичі вважають, що на лаві підсудних зовсім не та людина, на якій лежить провина за те, що трапилося.

"Михайла ми знаємо як посередника, сполучну ланку між господарями і робітниками. Він по суботах видавав гроші нашим чоловікам. Тим більше не був організатором загиблий Калашников ", - вважає Олена Чаленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У донецькій "копанці" знайшли 6 тіл

Вибух стався в сел. Каютіно (поблизу міста Єнакієве) в останній день лютого. Родичі дві доби не могли добитися початку рятувальних робіт. Господарі шахти вивезли важку техніку з території, намагалися приховати місце аварії, а загиблих залишити під землею. 5 березня тіла робітників-нелегалів були виявлені їх колегами з державної шахти. Як вважають родини, похорони пройшли за рахунок справжніх власників розробки.

Відразу після НП місцеві чиновники наполягали, що копанка з'явилася за кілька днів до вибуху і тому вони не встигли завадити незаконному промислу. Але родичі загиблих запевняють: на цій шахті-"дірці" видобували вугілля, починаючи з грудня.

Зараз ви читаєте новину «Родичі загиблих шахтарів не знали, що йде суд над винуватцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі