субота, 18 лютого 2023 04:26

Про що свідчать кадрові перестановки в російській армії: в ISW пояснили

Про що свідчать кадрові перестановки в російській армії: в ISW пояснили
Російські командувачі Сергій Шойгу та Валерій Герасимов працюватимуть у тандемі. Фото: forbes

Кремль хоче дистанціювати російську армію від минулих невдач і підготувати її до нового великомасштабного наступу в Україні.

Про це свідчать кадрові перестановки в міноборони РФ, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Відомство підтвердило, що призначило командувачем Центрального військового округу (ЦВО) генерал-лейтенанта Андрія Мордвічева і що раніше призначило командувачем Південного військового округу (ПВО) генерал-полковника Сергія Кузовлєва, Західним військовим округом (ЗВО) генерал-лейтенанта Євгена Никифорова та генерал-лейтенанта Рустама Мурадова командувачем Східного військового округу (СВО)

Крім того, міноборони прагне чіткіше розмежувати зони відповідальності кожного військового округу в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пробили дно: Міноборони РФ напряму вербує в'язнів

"Призначення цих командирів не означає відновлення довоєнного керівного блоку МО або розширення ультранаціоналістично налаштованих силовиків, попри повідомлення про зв'язки Никифорова з Євгеном Пригожиним та зв'язок Мордвічева з головою Чеченської Республіки Рамзаном Кадировим", - йдеться у звіті.

На думку експертів, новопризначені командуючі відносно нейтральні у боротьбі між засновником ПВК "Вагнера" Євгеном Пригожиним та Міноборони. Тому, на думку експертів, кадрові перестановки зроблені, щоб заспокоїти обидві сторони. А також, ймовірно, створити потенційних "цапів-відбувайлів" за будь-які майбутні невдачі в Україні, щоб захистити нещодавно призначеного командувача театром військових дій Валерія Герасимова від потенційної критики.

Водночас аналітики вважають, що Пригожин проводить інформаційний контрнаступ проти традиційного російського військового істеблішменту.

"Пригожин, ймовірно, розгорнув посилену інформаційну кампанію проти міноборони РФ у відповідь на можливу роль Шойгу у перешкоджанні продовженню кампанії з вербування ув'язнених, а також на загальне зниження впливу Пригожина", - зазначають аналітики.

Падіння популярності Пригожина та закінчення кампанії з вербування ув'язнених групою "Вагнера", ймовірно, обмежують оперативні можливості ПВК в Україні, вважають в ISW.

11 січня Сергій Шойгу зняв Сергія Суровікіна з посади командувача війною проти України й призначив замість нього Валерія Герасимова. Суровікін став його заступником.

Британська розвідка вважає, що призначення Герасимова є "показником зростання серйозності ситуації, перед якою стоїть РФ, і явним визнанням того, що кампанія не відповідає стратегічним завданням Росії.

Зараз ви читаєте новину «Про що свідчать кадрові перестановки в російській армії: в ISW пояснили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі