пʼятниця, 27 жовтня 2023 19:02

Прем'єр-міністр Ізраїлю відмовляється підписати план вторгнення в Газу: яка причина

Прем'єр-міністр Ізраїлю відмовляється підписати план вторгнення в Газу: яка причина
Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу розлютив старших офіцерів, відмовившись підписати вторгнення в Газу. Фото: timesofisrael

Ізраїльські політичні та військові лідери розділилися в думках про те, чи варто проводити наземну операцію в Секторі Гази та який вигляд вона повинна мати.

Деякі з них пов'язують затримку проведення операції з наміром дати учасникам переговорів більше часу для звільнення заручників. Деякі побоюються, що вторгнення може втягнути ЦАХАЛ у нерозв'язну міську битву, деякі - більшого конфлікту за участі "Хезболли". Про це повідомляє The New York Times.

Журналісти поспілкувалися з 13 чиновниками, військовими та іноземними дипломатами.

Також йдуть дебати щодо того, чи це буде велика операцією, чи декілька менших, а також, хто буде керувати Газою у разі її захоплення. Крім того, між військовим істеблішментом і частиною уряду є суперечка про те, що робити, якщо переговори проваляться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зʼясували, чому ЦАХАЛ відклав наземну операцію в Секторі Гази

"Військове керівництво вже завершило розробку плану вторгнення, але пан Біньямін Нетаньягу розлютив старших офіцерів, відмовившись підписати його - частково тому, що він хоче отримати одностайне схвалення від членів військового кабінету, який він сформував після нападу 7 жовтня", - пишуть журналісти.

Аналітики вважають, що прем'єр остерігається давати дозвіл в односторонньому порядку, бо довіра громадськості до його керівництва вже знижується, і його можуть звинуватити у випадку провалу.

Зазначається, що взаємні підозри між військовими та Нетаньягу настільки глибокі, що держслужбовці заборонили військовим приносити записуюче обладнання на засідання Кабміну.

Терористичне угруповання ХАМАС "жалкує" про початок війни проти Ізраїлю.

Водночас наземний наступ армії оборони Ізраїлю відкладається зі "стратегічних міркувань". Про це заявив начальник штабу Армії оборони Ізраїлю генерал-лейтенант Герці Галеві, повідомляє The Times of Israel.

За словами очільника ЦАХАЛу, військові будуть захищати свій дім всіма засобами. А те, що сталося 7 жовтня, коли ХАМАС вбив 1400 людей в Ізраїлі, є безпрецедентним з моменту заснування цієї держави.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єр-міністр Ізраїлю відмовляється підписати план вторгнення в Газу: яка причина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі